Samfund

Forskere advarer gravide kvinder mod at tage Panodil i længere tid

Paracetamol, som blandt andet sælges som Panodil, kan have effekt på fostres testikler og ovarier, mener 90 forskere fra hele verden.

Skader på fostres testikler eller ovarier. Det kan være konsekvensen, hvis gravide kvinder gennem længere tid indtager det smertestillende middel paracetamol, som blandt andet sælges i håndkøb som Panodil og Pamol.

Det mener 90 forskere fra hele verden, der i en artikel, som netop er offentliggjort i det videnskabelige magasin Nature, opfordrer til forsigtighed med brug af præparatet under graviditet.

- Vi er ikke bekymrede for de kvinder, der tager en enkelt pille eller to gennem deres graviditet. Vi er nervøse for den mindre gruppe af kvinder, der tager det i en længere periode under deres graviditet. Det er dem, vi gerne vil nå ud til, siger en af forskerne bag artiklen, David Møbjerg Kristensen, seniorforsker på Rigshospitalet i København.

Har samlet alle data fra 1995 og frem

Han oplyser, at i artiklen i Nature har forskerne samlet alle data om paracetamol og graviditet siden 1995. På den baggrund har de 90 forskere udarbejdet artiklen, som David Møbjerg Kristensen kalder en "konsensus-udtalelse", hvor forskerne opfordrer til forsigtighed.

- Der er stadig tvivl om de her sammenhænge. Men sammenlagt med de data, vi har, tyder det på, der kan være sammenhæng mellem lang eksponering for paracetalmol og effekter på testikler og ovarier (æggestokke, red.), og også sammenhæng til ADHD og autisme, siger David Møbjerg Kristensen.

Kan blokere testosteron

Han siger, at forskningen peger i retning af, at paracetamol kan blokere for produktionen af testosteron, og at der ikke er godt for drengebørn. David Møbjerg Kristensen understreger, at de fleste gravide kvinder, der bruger f.eks. panodil, ikke er i risikozonen.

- Det er vigtigt at sige, at der ikke er risiko for den enkelte kvinde, som tager en enkelt eller to piller. Men risikoen for skader stiger, hvis man har spist det gennem længere tid. Man skal forholde sig til, at 40-50 procent af danske kvinder tager det. Og her er en undergruppe på måske 10 procent, der tager det i længere tid, siger David Møbjerg Kristensen.

Han understreger også, at myndighedernes nuværende anbefalinger til gravide kvinder om brug af paracetamol er gode nok.

- Som sådan er myndighedernes anbefalinger om at spise så lidt så muligt så kort som muligt helt korrekte, siger David Møbjerg Kristensen.

Vi har en formodning om at mange kvinder ikke ser paracetamol som et rigtigt lægemiddel.

David Møbjerg Kristensen, seniorforsker på Rigshospitalet.

Men han frygter, at mange kvinder ikke ser paracetamol som egentlig medicin, fordi det kan købes i håndkøb.

- Vi synes nu, bevisbyrden er så tung, at kvinder skal informeres bedre. Vi har en formodning om at mange kvinder ikke ser paracetamol som et rigtigt lægemiddel. Et lægemiddel, som kan have bivirkninger, og det er det, vi gerne vil have når frem til dem, siger David Møbjerg Kristensen.

Tal med lægen

Forskerne kan dog ikke sige, hvor meget og hvor længe, man skal indtage paracetamol som gravid kvinde, for at der kan være risiko for skader på fostret.

- Det er vores studier ikke gode nok til at vise. Det, vi også beder om i den her artikel, er bedre og nyere studier, siger David Møbjerg Kristensen.

Han understreger dog også, at der kan være gode grunde til at tage paracetamol.

- Det er også vigtigt at sige, at der er gode lægefaglige grunde til, kvinder skal tage paracetamol under deres graviditet. F.eks. ved høj feber. Hvis en kvinde er i tvivl, skal hun tale med sin læge, siger David Møbjerg Kristensen.

Lise Lotte Torvin Andersen, der er næstformand for, Dansk selskab for obstetrik og gynækologi, som er de danske fødselslægers faglige selskab, mener det er vigtige resultater, forskerne peger på.

- Det er vigtigt, at den viden kommer frem. Det, der er allervigtigst at få fokus på, er at gravide kvinder skal bruge medicin så lidt som muligt og i så kort tid som muligt, siger Lise Lotte Torvin Andersen.