Samfund

Syge børn afleveres i daginstitutioner: Har arbejdet 17 dage på syv uger på grund af syge børn

Kristine Kristensens søn fik RS-virus i vuggestuen. Alligevel kan hun godt forstå, at forældre sender syge børn afsted. Hun gør det også selv.

Bedsteforældrene er for unge til pension.

Første og eventuelt anden sygedag er brugt.

Og økonomien hænger ikke helt sammen, hvis man bliver hjemme fra arbejde uden løn.

33-årige Kristine Kristensen er en af de mange forældre, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, når både arbejde og syge børn kalder. Og hun er ikke den eneste.

Ifølge en ny undersøgelse fra BUPL, pædagogernes fagforening, oplever otte ud af ti forældre at have svært ved at passe deres syge børn, indtil de er helt raske. Derfor ender de med at sende syge børn i daginstitution og skole.

Det har Kristine Kristensen også gjort. Hun er folkeskolelærer og alenemor til tre drenge på henholdsvis otte, tre og et år - og siden skolestart i august har hun haft meget fravær på arbejdet på grund af syge børn. I sidste uge var hendes yngste søn eksempelvis indlagt med RS-virus.

- Siden sommerferien har jeg arbejdet 17 dage på syv uger, siger hun.

De mange sygedage har medført, at Kristine Kristensen i torsdags sendte sin mellemste søn i daginstitution, selvom han ikke var helt rask.

- Han var ikke klar til at komme tilbage. Han var frisk nok, da han tog afsted, men de ringede til mig allerede to timer, efter jeg afleverede ham, siger hun.

På det tidspunkt var Kristine Kristensen midt i undervisningen af en 2. klasse, og hun følte sig derfor nødsaget til at vente med at hente sin søn, sådan som daginstitutionen ønskede.

- Jeg stak dem en løgn og sagde, at jeg havde fri til middag og kunne komme og hente ham der, siger hun.

- Er du sikker på, at du er en god nok mor?

Kristine Kristensen har oplevet store forskelle i, hvordan en arbejdsgiver reagerer, når hun ringer angående et sygt barn.

Hun fortæller, at hendes tidligere arbejdsgiver ikke var særligt forstående.

- Svaret var altid: ”Du havde også et sygt barn for 14 dage siden, måske skulle du gøre noget ved det”. Det føltes altid, som om de spurgte ”er du sikker på, at du er en god nok mor?” siger Kristine Kristensen.

Dengang havde hun kun sin ældste søn. Han var for tidligt født og derfor oftere syg end andre børn, fortæller hun.

Kristine Kristensen brugte sin ferie og lod sig derefter trække i løn for at blive hjemme hos sin syge søn.

Hun har også enkelte gange tyet til at melde sig selv syg for at tage sig af sit barn.

Hendes arbejdsgivers negative reaktioner gjorde, at hun nogle gange sendte sin søn i daginstitution, selvom han måske ikke var helt rask.

Bedsteforældrene er for unge til pension

På hendes nuværende arbejdsplads er hendes leder dog mere forstående, og det er derfor længe siden, at Kristine Kristensen har sendt sine børn i daginstitution, uden at være sikker på at de er raske nok.

Indtil i sidste uge.

Da Kristine Kristensen valgte at sende sin småsyge søn i daginstitution i torsdags, skyldtes det især, at hun følte, at det ville være den bedste beslutning både for hende selv og hendes elever.

- Jeg var på barsel inden sommerferien, og jeg har været meget hjemme på grund af sygdom hos min yngste søn. Så jeg kendte slet ikke mine elever, og de kendte ikke mig, siger hun.

Kristine Kristensen fortæller, at det kan være svært at finde en alternativ person til at tage sig af børnene, når de er syge.

- Jeg kan ikke bare trække på en far, og mine forældre er ikke gamle nok til at være på pension, siger hun.

Børnene bliver sendt i daginstitution med hoste og snot

Kristine Kristensen indrømmer, at hun også kan blive irriteret, når andre forældre sender deres syge børn i daginstitution.

- Jeg er også træt af, at andre børn smitter mine børn. Min søn fik RS-virus i vuggestuen. Så nogen må jo have sendt deres syge barn af sted. Men jeg forstår også godt, hvorfor forældrene ikke følte, at de kunne gøre andet, siger hun.

Ifølge Kristine Kristensen kan det være svært at afgøre, hvornår der bare er tale om en almindelig snottet næse, og hvornår der er tale om rigtig sygdom.

- Hvis det bare er hoste og en smule snot, så bliver børnene sendt af sted. Hvis de virker til ikke at kunne fungere på lige fod med de andre børn i institutionen, så bliver jeg hos dem, forklare hun.

Men det er et stort dilemma, understreger Kristine Kristensen.

- Man er totalt splittet. Man vil jo gerne på arbejde, men man vil også gerne være der for sine børn. De er prioriteten, siger hun og fortsætter:

- I torsdags følte jeg ikke, at jeg havde muligheden for at hente min søn. Jeg kunne ikke bare forlade mit arbejde.

Kristine Kristensen anerkender, at det er hendes ansvar at finde en balance mellem børn og arbejde, men hun har svært ved at se, hvordan hun skulle kunne blive hjemme, hver gang hendes børn er syge.

- Det er mit ansvar at få det til at fungere, men man kan ikke vælge mellem job og børn. Så skal jeg stå uden indkomst. Jeg er alenemor. Jeg er virkelig afhængig af mit arbejde, siger hun.

Hun fortæller, at hun i år har ladet sine børn vaccinere mod skoldkopper, da hun ikke kan overskue, at hendes børn skal blive hjemme i 14 dage.