Coronavirus

Snart åbner USA igen for turister - men vaccineret dansker kan stadig ikke besøge sin søn

Minister lovede afklaring for flere uger siden, men en krydsvaccination spænder stadig ben for, at 150.000 danskere kan rejse til USA.

Da nyheden, om at USA til november åbner for vaccinerede turister, ramte Viola Brandhøj Jacobsen, skyllede en bølge af lettelse ind over hende.

For det betød, at hun kunne besøge sin søn, som hun ikke havde set i halvandet år.

Hun gjorde sig klar til at købe en flybillet til staten Washington, hvor han bor, og ringede lykkelig rundt for at fortælle de gode nyheder til "alle, der gad høre".

Men da hun vågnede dagen efter, forduftede glæden og blev erstattet af en lige så stor skuffelse.

For der fandt hun ud af, at hun har fået en kombination af coronavacciner, som ikke er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Derfor blev døren til USA igen lukket for Viola Brandhøj Jacobsen.

- Jeg føler, at jeg er blevet snydt og overset. Og helt grundlæggende har jeg det sådan, at jeg synes, at det er tarveligt, siger hun.

150.000 vaccineret på kryds

Viola Brandhøj Jacobsen er en af 150.000 danskere, der nåede at få første dosis af vaccinen fra AstraZeneca, inden den blev droppet fra det brede danske vaccinationsprogram. Det var primært folk i sundhedssektoren - frontpersonale - der fik tilbudt vaccinen.

Men i april besluttede de danske myndigheder at skrotte AstraZeneca, fordi der blev fundet en sammenhæng mellem vaccinen og sjældne, men alvorlige tilfælde af sygdommen VITT.

Jeg vil gerne bare være på lige fod med andre

Viola Brandhøj Jacobsen, krydsvaccineret

I stedet fik de 150.000 personer i stedet tilbudt en Pfizer- eller Moderna-dosis omkring 12 uger efter første stik. Dermed blev de "krydsvaccineret".

Og kombinationen af vacciner kan skabe problemer, når de 150.000 personer skal ud af landet. For blandingen af AstraZeneca og Pfizer står ikke på listen over godkendte vacciner alle steder - eksempelvis ikke i USA.

Venter på afklaring

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte for en måned siden, at han forventede at modtage sundhedsfaglig rådgivning om muligheden for at give krydsvaccinerede et tredje stik med coronavaccinen "i slutningen af august eller begyndelsen af september i år".

Men selvom at vi nu er et godt stykke inde i september, er der endnu ingen afklaring på, hvad der skal ske med de krydsvaccinerede danskere.

Sundhedsstyrelsen, der står for vurderingen, oplyser til TV 2, at "der arbejdes på det".

- Men der er endnu ikke noget nyt om, hvornår vi kan melde noget ud om eventuel revaccination udover til de to grupper, som allerede er meldt ud, skriver styrelsen i en mail.

De to grupper, der lige nu bliver tilbudt et tredje stik, er plejehjemsbeboere og folk med nedsat immunforsvar.

Limousinetur på Zoom

Viola Brandhøj Jacobsen anerkender, at det er vigtigt at beskytte de mest udsatte med et ekstra stik.

Men samtidig vokser savnet til hendes 27-årige søn og frustrationen over, at der står AstraZeneca i hendes vaccinationspas, sig større

Hun ærgrer sig særligt over det, efter at sønnen i maj blev gift i Las Vegas.

Selvom Viola Brandhøj Jacobsen ikke kunne være med fysisk, var det vigtigt for hende at være med på en anden måde. Så hun fik arrangeret, at nogle af hendes tætte venner kom forbi iført fint tøj og anrettede god, bryllupsværdig mad.

- De havde hyret en fotograf, der sendte live på Zoom. Så fik jeg det sat op på mit tv, og på den måde var jeg med både til vielsen og i limousinen. Det var en stor glæde for mig, siger hun.

Krydsvaccineredes beskyttelse

Et studie fra Statens Serum Institut fandt i august, at personer, som har fået en dosis AstraZeneca og en dosis Pfizer/BioNTech er godt beskyttet. 

Effektiviteten blandt de krydsvaccinerede lå på 88 procent, som er sammenligneligt med effektiviteten med to doser af Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine.

Månedslang rutsjebanetur

Forløbet siden 27. februar, hvor Viola Brandhøj Jacobsen fik sit første vaccinestik, har været "en rutsjebanetur".

Hun græd af lettelse, da hun fik tilbudt første stik, men kort efter udviklede det sig til en usikkerhed, fordi vaccinen blev droppet.

Da hun fik andet stik i maj, begyndte hun med det samme at undersøge, om hun kunne besøge sønnen i USA, hvor hun også selv har boet i 20 år.

Men på trods af utallige opkald til coronahotlines, mailkorrespondancer og opslag i Facebook-grupper for krydsvaccinerede, er det endnu ikke lykkedes at finde en løsning på blandingen af vacciner.

- Så nu står jeg i endnu et limbo, siger Viola Brandhøj Jacobsen.

For hende handler et tredje stik meget om at få mulighed for at gense sin søn.

Men den tredje dose drejer sig også om andet.

- Jeg vil gerne bare være på lige fod med andre.