Samfund

Eksperter anklager Danmark for at bryde loven i Systematic-sag: - De burde have undret sig

Justitsministren mener ikke, Danmark bryder loven, men vil nu have Danmarks største it-virksomheds ageren undersøgt.

Danske myndigheder har gjort for lidt for at forhindre, at dansk militært udstyr havner i hænderne på de Forenede Arabiske Emiraters militær, der fører krig i Yemen.

Dermed overtræder Danmark EU's regelsæt for våbeneksport.

Sådan lyder anklagen nu fra en række internationale eksperter.

Udmeldingen kommer, efter at TV 2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports mandag kunne fortælle, at Danmarks største ti-virksomhed leverer militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, på trods af et dansk eksportforbud.

Eksperter anklager virksomheden, Systematic, for at omgå forbuddet bevidst.

For da eksportstoppet trådte i kraft i efteråret 2018, gik Systematic fra at levere et avancerede kampstyringssystem, Sitaware, direkte fra Danmark til at sælge det til det emiratiske militær via Systematics datterselskab i Storbritannien.

Men nu siger flere internationale eksperter samstemmende, at også de danske myndigheder bærer et ansvar for, at dansk militært udstyr er endt i hænderne på emiratisk militær.

- Jeg mener, de er nødt til at have et bedre overblik over, hvor det her udstyr ender. Hvis det skal til Storbritannien, er man nødt til at spørge ind til, hvor det skal hen derefter. Myndighederne kan ikke bare antage, at udstyret stopper dér, siger William William Hartung, der er ekspert i international våbenhandel ved den amerikanske tænketank Center for International Policy, og fortsætter:

- Efter min overbevisning overtræder danske myndigheder både international lov og EU's fælleserklæring om våbenhandel, der skal sikre, at den her slags udstyr ikke bliver brugt til menneskeretskrænkelser, når de ikke undersøger, hvor udstyret ender henne.

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Ukendt slutbruger

I Udenrigsministeriets seneste tilladelse til, at Systematic må eksportere SitaWare fra Danmark til Storbritannien, står, at ”slutbrugeren er ukendt”.

Men Systematic har længe inden, eksportforbuddet trådte i kraft, eksporteret militær software til Emiraterne. Derfor bør myndighederne være ekstra opmærksomme på, hvor udstyret ender, lyder det fra Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved CBS.

- Det er lidt bekymrende, at de danske myndigheder accepterer eksport af våben til en ukendt slutbruger. De burde have undret sig, siger han, og opfordrer til, at myndighederne strammer op.

Ikke nok at stole på virksomheden

Rigspolitiet oplyser til TV 2, at de ikke stiller krav til, at udstyr ikke må eksporteres videre til et andet land, når først det er eksporteret ud af Danmark. Virksomheder har dog pligt til at oplyse om slutbrugeren, hvis de kender den.

Men det er langt fra tilstrækkeligt, at Danmark blot stoler på virksomheders egne udsagn, mener Valentina Azarova, der forsker ved Manchester Universitets Center for International Lov med ekspertise i international ret og våbenhandel:

- Det, at man ikke afviser eksporttilladelser til Storbritannien, er et alvorligt brud på internationale og sandsynligvis også danske love, siger hun.

Justitsminister: Svært at kontrollere det

Oven på de afsløringer, som TV 2 har lavet i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports, har Enhedslisten kaldt Udenrigsministeren, Erhvervsministeren og Justitsministeren i samråd om sagen.

Sidstnævnte minister mener dog ikke, at Danmark har brudt loven. Han vil i stedet have undersøgt Systematics ageren i forhold til at oplyse om, hvem slutmodtageren af deres produkter er, når de sender dem til Storbritannien:

- Det er klart, at hvis man lyver over for myndighederne, så er det jo svært at kontrollere det. Altså her er vi i en situation, hvor der potentielt er afgivet forkerte oplysninger, hvilket er strafbart, siger Nick Hækkerup(S).

Systematic har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail skriver de, at man har givet Rigspolitiet alle de oplysninger, som man er forpligtet til, og at man har været “fuldt transparente over for myndigheder” om aktiviteterne i Emiraterne.