EL og SF kalder ministre i samråd efter afsløring om it-gigant

Danmarks største it-firma, Systematic, leverer avanceret militær software til de Forenede Arabiske Emiraters militær trods eksportforbud.

Enhedslisten og SF kalder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd efter TV 2s afsløring af, at den danske it-gigant Systematic på trods af et eksportforbud leverer avanceret militær software til de Forenede Arabiske Emiraters militær.

- Det er simpelthen en skandale, at danske firmaer vælger hurtig profit i stedet for at rette sig efter reglerne. Det eneste sprog, de her virksomheder forstår, er, at man beslaglægger deres fortjeneste, siger Karsten Hønge, der er udenrigsordfører for SF, til TV 2.

Han vil derfor have, at de to ministre på området på et samråd skal forklare, hvad de vil gøre ved sagen.

Eva Flyvholm, der er udenrigsordfører for Enhedslisten, kræver, at reglerne bliver skærpet, så Danmark ikke havner i den situation igen.

- Det er jo dybt svinsk. Vi har en situation, hvor Systematic har solgt våben til Emiraterne, hvor de vidste, de var krigsforbrydere og at der var et eksportforbud fra Danmark, siger Eva Flyvholm.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er fint, at det nu bliver undersøgt om de kan straffes, men vi må jo også have strammet reglerne, så det ikke sker igen, siger hun.

Anklages for krigsforbrydelser i Yemen

TV 2 har i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports afsløret, at softwaresystemet SitaWare, der bliver brugt af flere landes militær under militære operationer, også er endt i hænderne på de Forenede Arabiske Emiraters militær på trods af et eksportforbud.

Og Systematic implementerer, samtidig med at Emiraterne anklages for at begå grove krigsforbrydelser i Yemen, fortsat SitaWare hos det emiratiske militær.

Det fremgår af konti på sociale medier, jobannoncer, årsrapporter og af aktindsigter i Systematics aktiviteter.

Menneskerettighedsorganisationer betegner eksporten til Emiraterne som "dybt problematisk":

- Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen, siger Patrick Wilken, der er ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International.

Rigspolitiet undersøger sagen

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har oplyst til TV 2, at Rigspolitiet nu undersøger sagen.

- Hvis jeres historie er rigtig, og det hænger sådan sammen, har man jo omgået reglerne. Hvis man omgår reglerne, er det potentielt strafbart, siger Nick Hækkerup til TV 2

- Lige nu undersøger Rigspolitiet, hvad der præcis er sket. Derefter må man selvfølgelig tage stilling til, om der skal følges op med en straffesag eller andet, siger han.