Danmarks største it-virksomhed opruster Emiraternes militær trods forbud

Eksperter mener, at Systematic bevidst omgår eksportforbud, og at dansk software dermed risikerer at blive brugt til krigsforbrydelser i Yemen.

"Uundværligt" i krig og "et stort spring" for den moderne krigsførelse.

Sådan beskriver eksperter det kampstyringssystem, som Danmarks største it-virksomhed, Systematic, har udviklet.

Systemet bærer navnet 'SitaWare' og bliver brugt af flere landes militær, herunder det danske, til på en skærm at skabe overblik under militære operationer, koordinere angreb og udpege bombemål.

Men nu kan TV 2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports afsløre, at udstyret - på trods af et forbud fra den danske regering - også er endt i hænderne på de Forenede Arabiske Emiraters militær.

Og at Systematic, samtidig med at Emiraterne anklages for at begå grove krigsforbrydelser i Yemen, fortsat implementerer SitaWare hos det emiratiske militær.

Det fremgår af konti på sociale medier, jobannoncer, årsrapporter og af aktindsigter i Systematics aktiviteter.

Menneskerettighedsorganisationer betegner eksporten til Emiraterne som "dybt problematisk":

- Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen, siger Patrick Wilken, der er ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International.

Den britiske smutvej

I flere år har Systematic eksporteret militær software til Emiraterne direkte fra deres hovedkontor i Aarhus.

Men i efteråret 2018 indførte den danske regering et forbud mod at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien - af frygt for, at udstyret ville blive anvendt i deres fælles krig i Yemen.

I efteråret 2018 indførte det danske udenrigministerium et forbud mod eksport af militært udstyr til Emiraterne og Saudi Arabien. Video: Sofie Synnøve Herschend

Krigen i Yemen beskrives af FN som "verdens største humanitære krise".

Siden den begyndte i 2015, har knap en kvart million mennesker mistet livet, og lige nu er omkring 14 millioner mennesker i akut nød, mens 400.000 børn er tæt på at dø af sult, skriver FN.

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Det danske eksportforbud har dog ikke stoppet Systematics samarbejde med det emiratiske militær.

For kun tre uger efter, at det danske udenrigsministerium den 16. oktober 2018 satte foden ned for Systematics eksport, søgte Systematic en eksporttilladelse til Emiraterne gennem deres datterselskab i Storbritannien.

Det fremgår af en række aktindsigter hos britiske og danske myndigheder, som TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports har søgt.

Og i dag fortsætter Systematic med at forsyne Emiraterne med militær software - nu blot eksporteret fra Danmark til Emiraterne via Systematics britiske datterselskab.

"En bevidst omgåelse"

Flere eksperter, som TV 2 og Danwatch har talt med, kalder den fortsatte levering til Emiraterne for "amoralsk" og for "en bevidst omgåelse" af det danske eksportstop:

- For mig står det meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov, og det er helt afgjort forkert. Der er intet at diskutere, siger Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School, og fortsætter:

- Hvis det ikke er et brud på dansk lov, så er det i hvert fald et brud på intentionen med loven.

Den vurdering bakkes op af William Hartung, der er ekspert i international våbenhandel ved den amerikanske tænketank Center for International Policy.

- At bruge et udenlandsk datterselskab til eksporten er en underminering af den danske regerings beslutning om ikke at bevæbne Emiraterne. Hvis det er lovligt, er der et kæmpe smuthul i den danske eksportlovgivning, siger han.

Systematic afviser, at de bryder nogen regler.

- Systematic overholder love og regler i de lande, vi har aktiviteter, og vi har fuld tillid til, at både den danske og den engelske regering foretager de nødvendige politiske vurderinger, som ligger til grund for de rammer, vi driver vores virksomhed i, skriver de i et mailsvar.

Systematics ansøgninger om eksporttilladelse

Herunder kan du se Systematics ansøgninger om tilladelse til at eksportere kampstyringssystemet SitaWare til Emiraterne

  • 2016-2017: Systematic søger og får en række eksporttilladelser til Emiraterne i DK.

  • 16. oktober 2018: Udenrigsministeriet afslår Systematics ansøgning om at eksportere SitaWare til Emiraterne med henvisning til, at eksporten risikerer at medvirke til krigsførsel, regional ustabilitet og alvorlige menneskerettighedskrænkelser.

  • 8. november og 28. november 2018: Systematic søger om tilladelse til at eksportere SitaWare til Emiraterne fra deres datterselskab i Storbritannien.

  • 12. februar og 13. marts 2019: Storbritannien godkender Systematics ansøgninger om at eksportere SitaWare til Emiraterne.

Kilde: Aktindsigter i samarbejde med Danwatch.

"Slutbruger ukendt"

Eksperterne peger blandt andet på, at Systematic omgår reglerne, hvis de ikke oplyser de danske myndigheder om, at de eksporterer SitaWare videre fra Storbritannien til Emiraterne.

I november 2020 søgte Systematic de danske myndigheder om fortsat tilladelse til at eksportere SitaWare fra Danmark til Storbritannien. I tilladelsen, som Systematic fik, står, at "slutbruger er ukendt", viser aktindsigt.

Det til trods for, at TV 2's, Danwatchs og Lighthouses research viser, at Systematic i lokale jobannoncer i sommeren 2020 søgte ansatte til at implementere SitaWare hos Emiraternes militær:

"Vores engagement i de Forenede Arabiske Emirater vokser, og vi har brug for en ambitiøs og erfaren leder", står der blandt andet i et jobopslag fra sommeren 2020, hvor Systematics kontor i Abu Dhabi søger en projektleder til "levering, udrulning og support af vores missionskritiske C4I løsninger, produktpakkerne SitaWare og IRIS" til den emiratiske flåde.

Jobopslagene viser også, at eksporten, til trods for at den på papiret foregår fra Storbritannien, sker i tæt samarbejde med det danske hovedkontor.

I opslagene søger Sitaware for eksempel en projektleder, som udover at implementere SitaWare i flåden skal indstille sig på jævnlige rejser til Danmark og en tæt kontakt til Systematics hovedkontor i Aarhus.

Systematic undrer sig over kritik

I en mail forklarer Systematics pressechef, at eksporten via Storbritannien foregår ved, at Systematic har en dansk tilladelse til at eksportere en master-version af hver af Systematics standardprodukter fra Danmark til datterselskabet i Storbritannien.

Herefter kopierer det britiske datterselskab softwarelicenserne og eksporterer dem videre til deres respektive kunder "med eventuelle tilpasninger", fremgår det.

- Systematic UK kan dermed levere Systematics software til kunder rundt om i verden baseret på engelske eksporttilladelser, udstedt på baggrund af engelske regler, skriver Systematic videre.

Men uanset hvordan det foregår, karambolerer det med regeringens ønske om ikke at opruste Emiraternes militær, fastslår eksperter:

- Dét faktum, at Systematic end ikke oplyste om, hvem slutbrugeren var, mener jeg, er et forsøg på at omgå loven. For jeg er helt overbevist om, at de vidste, hvor det skulle hen fra Storbritannien. De vidste, det skulle til De Forenede Arabiske Emirater, og det er ikke tilladt, siger William Hartung.

Stor risiko for at være blevet brugt i Yemen

Emiraterne fører i dag krig i Yemen på syvende år, og næsten lige så længe har organisationer som FN, Amnesty International, Human Right Watch og Læger uden Grænser advaret om krigsforbrydelser og brud på Genève-konventionerne.

Blandt andet anklages Emiraterne for at have begået flyangreb på civile, forhindret nødhjælp til millioner af mennesker via blokade, beskudt civile boligområder, trænet mere end 90.000 militsstyrker og drevet hemmelige fængsler, hvor indsatte blev tortureret.

Militære eksperter mener, at der er stor risiko for, at Emiraterne anvender det danske kampstyringssystem til deres kontroversielle krigsførsel.

- Det vil simpelthen ikke give mening, hvis det ikke blev brugt i Yemen, siger Pieter Wezeman, militærforsker ved Stockholm Peace and Research Center, SIPRI, og henviser til, at Emiraterne netop i en kompleks kamparena som Yemen har hårdt brug for det overblik, som SitaWare giver.

Ryan Buhl, som er militæranalytiker ved den private efterretningsorganisation Stratfor, mener også, at det er sandsynligt, at SitaWare bliver brugt af Emiraterne i Yemen.

Direktør: "Jeg aner det ikke"

Systematics direktør, Michael Holm, ønsker i dag ikke at stille op til interview, men i et telefoninterview i februar 2021 fortalte han, at han ikke ved, om Emiraternes militær har anvendt Systematics produkter til at føre krig i Yemen:

- Det vil jeg tvivle stærkt på, siger han.

Du vil tvivle på det?

- Ja, det vil jeg tvivle på, at det har.

Men det er jo implementeret...

- Jeg aner det ikke… Men de har nogle licenser, de kan bruge, hvor de vil, svarede han.

Michael Holm mener heller ikke, at de danske myndigheder altid skal vide, hvem slutbrugeren er:

- Vi skal ikke altid have slutbrugerceritifkat. For eksempel kan vi sælge til vores engelske selskab, som kan sælge det videre, uden at vi skal fortælle til Danmark, hvor det går hen, svarede han i telefonen.

Den forklaring køber Tom Kirchmaier fra CBS ikke.

- Der er politisk enighed i Danmark om at stoppe den militære eksport til Emiraterne. Hvordan har danske politikere det med at blive så åbenlyst ignoreret? spørger han.