Samfund

Dagens overblik: Dansk verdensmester dedikerer sejr til Chris Anker Sørensen

På trods af eksportforbud er dansk it-gigant med til at opruste de Forenede Arabiske Emiraters militær. Nu går Rigspolitiet ind i sagen.

De danske ryttere ved VM i landevejscykling i Flandern i Belgien har ikke lagt skjul på, at de kører i skyggen af sorgen over Chris Anker Sørensens død.

Men det har foreløbig ikke forhindret dem i at levere topresultater. Søndag var Kasper Asgreen få sekunder fra en medalje, da der blev kørt enkeltstart, og mandag fik Danmark en verdensmester - ham vender vi tilbage til.

Vi starter et helt andet sted.

Dansk IT-gigant opruster Emiraternes forsvar på trods af forbud

På trods af et eksportforbud er et software-system fra den danske it-gigant Systematic endt i hænderne på de Forenede Arabiske Emiraters militær.

Det afslører TV 2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports

Systemet bærer navnet 'SitaWare' og bliver brugt af flere landes militær, herunder det danske, til på en skærm at skabe overblik under militære operationer, koordinere angreb og udpege bombemål.

TV 2 kan også afsløre, at Systematic, samtidig med at Emiraterne anklages for at begå grove krigsforbrydelser i Yemen, fortsat implementerer SitaWare hos det emiratiske militær.

Efter TV 2s afsløring er Rigspolitiet gået ind i sagen og undersøger, om der er grundlag for en straffesag, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Kinesisk konkurs kan starte ny finanskrise

Verden over holder økonomer vejret, mens den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande vakler på konkursens rand.

Mandag skulle selskabet, der skylder cirka 2000 milliarder kroner væk, betale renter på sine lån til en række store banker. Tirsdag skal cirka en halv milliard kroner i renter for obligationer udbetales, og det er stadig usikkert, om Evergrande kan betale.

Hvis den kinesiske regering vælger ikke at give økonomisk førstehjælp til Evergrande, der er verdens 122.-største selskab målt på omsætning, vil det sende chokbølger på tværs af kloden.

Selskabets gæld er så stor, at det vil ramme hele den kinesiske økonomi, hvis Evergrande lukker og slukker uden at betale den tilbage.

Dansk verdensmester dedikerer sejr til Chris Anker Sørensen

Den 22-årige danske cykelrytter Johan Price-Pejtersen satte konkurrenterne til vægs på den 30,3 kilometer lange rute, da han kørte VM-titlen hjem i enkeltstarten for U23-ryttere ved VM i landevejscykling Belgien.

- Jaaa! Det er for Chris, jublede danskeren da han kørte over målstregen med 10 sekunders forspring til sølvvinderen, Lucas Plapp fra Australien.

Til norsk TV 2 forklarede danskeren, at sejren var til ære for den nu afdøde Chris Anker Sørensen.

- I den danske landsholdslejr har vi haft mange følelser omkring det, der er sket med Chris Anker Sørensen. For mig er det sindssygt svært at forstå, og jeg har det som om, det er et mareridt, jeg venter på at vågne fra.

- I dag var for at ære ham og det, han stod for. Han gav aldrig op. Han var en fighter, og det ville jeg vise i dag, at jeg er inspireret af, sagde Johan Price-Pejtersen.

Fransk vrede stiger - trækker sig fra topmøde efter dannelsen af ny forsvarsalliance

- Måske er vi bare ikke venner.

Sådan siger Jean-Pierre Thebault, nu hjemkaldt fransk ambassadør i Australien.

Franskmændene føler sig "til grin" og "ført bag lyset" efter et nyt forsvarssamarbejde mellem USA, Australien og Storbritannien har betydet, at Frankrig mister deres del af en gammel aftale om at levere ubåde til Australien. En aftale, der var 230 milliarder kroner værd for Frankrig.

Nu har den franske forsvarsminister, Florence Parly, meddelt, at hun ikke dukker op i Storbritannien denne uge, hvor hun skulle være mødtes med den britiske forsvarsminister, Ben Wallace. Mødet er i stedet udskudt på ubestemt tid.

Overvågningsvideo kaster skygge over Putin-sejr

De seneste tal viser, at regeringspartiet Forenet Rusland har vundet det russiske parlamentsvalg med mindst 48 procent af stemmerne.

Det var forventet, at Forenet Rusland, der støtter præsident Putin, ville vinde og beholde magten i parlamentet, Statsdumaen.

Men valget i Rusland har traditionen tro været omgærdet af beskyldninger om valgsnyd. Det skriver New York Times.

Nu har det russiske oppositionsparti Jabloko frigivet en overvågningsvideo, der ifølge partiet viser, at der bliver begået snyd på et valgsted i Kemerovo-regionen i det sydvestlige Rusland.