600.000 vacciner samler støv på SSI's lager: - Virkelig uforståeligt, siger ekspert

Johnson & Johnsons vaccine har aldrig været en del af vaccinationsprogrammet, og derfor undrer det eksperter, at vi beholder dem.

Lige nu står 662.350 doser af vaccinen mod coronavirus fra Johnson & Johnson på køl på Amager.

Men selvom lageret hos Statens Serum Institut bugner, er vaccinens fremtid i Danmark så godt som ikkeeksisterende, lyder det fra eksperter, som TV 2 har talt med.

- Det er virkelig uforståeligt, siger Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet.

Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på samme universitet, er enig.

- Der er ikke mange grunde til at holde de doser i Danmark, siger han.

Vaccinationerne er stilnet af

Vaccinen fra Johnson & Johnson er ikke en del af det danske vaccinationsprogram, men 46.000 danskere har fået enkeltdosis-vaccinen gennem den frivillige tilvalgsordning. Det er omkring 1 procent af alle vaccinerede danskere.

Nu er tilvalgsordningen helt lukket, og næsten 76 procent af befolkningen har fået mindst ét vaccinestik. Derfor er tempoet for den danske vaccinationsudrulning stilnet af, og behovet for nye doser til første og andet stik skrumpet.

- Over de sidste par uger er vi begyndt at akkumulere doserne på lager, for de kommer hele tiden, og vi bruger færre, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Derfor bliver størstedelen af de opmagasinerede vacciner og de doser, vi kommer til at modtage de kommende uger, nogle, der skal bruges på et tredje booster-stik.

- Det eneste nationale argument for at have de her vacciner er, at de kan være en buffer til boosterstik, siger Flemming Konradsen.

Men der vil vaccinen fra Johnson og Johnson få svære kår i Danmark, lyder det fra de to eksperter.

Tyder på boosterstik med mRNA

Boosterstikkene er allerede ved at blive givet til de danske plejehjemsbeboere og folk med nedsat immunforsvar, fordi personer i begge grupper kan få gavn af endnu en vaccinedose. Og her er det Modernas og Pfizer/BioNTechs vaccine, der er i kanylen.

Hvis alle danskere får tilbudt et tredje stik, er planen, at det skal være med samme type, som de tidligere har fået. Practio, der stod for den frivillige tilvalgsordning, oplyser til TV 2, at de knap 50.000 personer, som har fået Johnson-stikket, kan vælge en revaccination med en mRNA-vaccine.

Derfor tegner det til at blive et fåtal danskere, som skal boostes med Johnson & Johnsons vaccine, vurderer Flemming Konradsen. Dog kan det vise sig, at krydsvaccinering, hvor man får forskellige vaccinetyper, kan give en bedre beskyttelse.

- Men lige nu venter vi på resultater for det, siger Flemming Konradsen.

En anden forhindring for, at Johnson-vaccinerne kan ramme danske overarme, er, at Danmark gennem EU-aftaler har lagt billet ind på store sendinger fra Pfizer/BioNTech – EU har sikret sig mulighed for at få op til 1,8 milliarder Pfizer-doser inden 2023.

100.000 doser er reserveret

Sundhedsministeriet oplyser til TV 2, at 100.000 af Johnson & Johnson-doserne er reserveret til dansk brug i en egenbetalingsordning, hvor blandt andet virksomheder kan købe vaccinerne til deres ansatte. Ministeriet regner med, at det primært vil være søfarende, udlandsdanskere og turister, der kommer til at benytte sig af ordningen.

Hvad der skal ske med resten af lageret af Johnson & Johnson-doser, er uvist.

- Den resterende halve million doser er der ikke taget stilling til endnu, lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsministeriet.

Men man bør hurtigt finde ud af, hvad fremtiden skal være for den halve million doser på Amager, mener Flemming Konradsen.

- Det er helt unødvendigt, at de ligger der og får skåret måneder af deres holdbarhed, når der er brug for vacciner andre steder i verden. Og ud over det, så virker det meget mærkværdigt, at vi bliver ved med at modtage nye sendinger, siger han.

Dansk jord udelukker Covax

Hvis først vaccinerne har været på dansk jord, er vejen til andre lande en del længere, forklarer Flemming Konradsen.

- Det er ikke bare at køre dem i lufthavnen, og så er de videre. Det kræver enormt meget embeds- og papirarbejde, hvis de skal videre, siger han.

Et andet problem ved, at vaccinerne lægger vejen forbi Amager, er, at den internationale alliance Covax, der fordeler vacciner til tredjeverdenslande, ikke vil videredistribuere dem. For Covax vil kun levere direkte fra den enkelte producent til modtagerlandet for at sikre logistik og sikkerhed.

Selvom vi i Danmark har flere doser, end vi bruger, og er i gang med at diskutere tredje stik, kæmper mange lavindkomstlande stadig med at få distribueret første dosis til deres sårbare.

I Europa har man for eksempel givet over 100 doser per 100 indbyggere, mens det tal er knap 9 doser på det afrikanske kontinent.

Bemærk, at kortet viser landets samlede antal doser per 100 indbyggere og ikke andelen af vaccinerede i befolkningen, da der kræves to doser for fuld vaccinering.

Skævvridningen har sat ekstra fokus på de rigeste landes bugnende vaccinelagre, og søndag vurderede analysevirksomheden Airfinity i en ny rapport, at 100 millioner vaccinedoser risikerer at udløbe, inden de er blevet distribueret.

Jan Pravsgaard Christensen mener, at det er fint at have doser liggende, så man kan rulle et tredje stik bredere ud, hvis det bliver nødvendigt. Men når mange lande der stadig har udfordringer med at vaccinere første og anden gang, bør køleskabene på Amager aldrig blive for fyldte.

- Set i det lys, så vil der være noget umoralsk i at have halve og hele millioner af doser liggende i Danmark, siger han.