Rigspolitiet indleder undersøgelse af Danmarks største it-virksomhed efter afsløring
Flere eksperter kritiserer Danmarks største it-virksomhed, Systematic, for fortsat at opruste Emiraternes militær.
Når der er et forbud, skal det overholdes. Og bliver det ikke det, skal forholdet undersøges, og eventuelle syndere retsforfølges.
Sådan lyder det nu fra landets justitsminister, Nick Hækkerup (S).
Udmeldingen kommer, efter at TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports har kunnet fortælle, at Danmark største it-virksomhed, Systematic A/S, leverer avanceret militær software til de Forenede Arabiske Emiraters militær – til trods for at det siden november 2018 har været ulovligt at eksportere militært udstyr til netop Emiraterne.
- Hvis jeres historie er rigtig, og det hænger sådan sammen, så har man jo omgået reglerne. Hvis man omgår reglerne, så er det potentielt strafbart, siger Nick Hækkerup til TV 2 og tilføjer, at Rigspolitiet nu er gået ind i sagen:
- Lige nu undersøger Rigspolitiet, hvad der præcis er sket. Derefter må man selvfølgelig tage stilling til, om der skal følges op med en straffesag eller andet.
Det britiske datterselskab
Det tre år gamle eksportforbud er indført, fordi den danske regering frygter, at dansk udstyr risikerer at blive brugt af Emiraterne i Yemen, hvor de er anklaget for at begå krigsforbrydelser.
Af samme grund besluttede Udenrigsministeriet sig den 16. oktober 2018 for at tale imod en fornyelse af Systematics eksporttilladelse til Emiraternes militær.
En ansøgning, som Systematic trak tilbage, dagen inden de ville have fået et afslag.
Det fremgår af en aktindsigt.
Men tre uger efter at Udenrigsministeriet den 16. oktober 2018 satte foden ned for Systematics eksport, søgte Systematic en eksporttilladelse til Emiraterne gennem deres datterselskab i Storbritannien.
Det fremgår af en række aktindsigter hos britiske og danske myndigheder, som TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports har søgt.
Og i dag fortsætter Systematic med at forsyne Emiraterne med militært software. Nu blot eksporteret fra Danmark til Emiraterne via Systematics britiske datterselskab.
"Amoralsk" og "bevidst omgåelse"
Flere eksperter, som TV 2 og Danwatch har talt med, kalder den fortsatte levering til Emiraterne for "amoralsk" og for "en bevidst omgåelse" af det danske eksportstop:
- For mig står det meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov, og det er helt afgjort forkert. Der er intet at diskutere, siger Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School.
Selv afviser Systematic anklagerne.
"Slutbruger ukendt"
Eksperterne peger særligt på, at Systematic omgår reglerne, hvis de ikke oplyser de danske myndigheder om, at de eksporterer SitaWare videre fra Storbritannien til Emiraterne.
I november 2020 søgte Systematic de danske myndigheder om fortsat tilladelse til at eksportere SitaWare fra Danmark til Storbritannien. I tilladelsen, som Systematic fik, står, at "slutbruger er ukendt", viser aktindsigt.
Det til trods for, at TV 2s, Danwatchs og Lighthouses research viser, at Systematic i lokale jobannoncer allerede i sommeren 2020 søgte ansatte til at implementere SitaWare hos Emiraternes militær.
William Hartung, der er ekspert i international våbenhandel ved den amerikanske tænketank Center for International Policy, mener ikke, der er nogen tvivl om, at Systematic har tilbageholdt oplysninger for Rigspolitiet, siger han:
- Jeg mener, at det faktum, at Systematic ikke engang nævnte slutbrugeren, er et forsøg på at omgå loven. For selvfølgelig vidste de, hvor udstyret skulle hen efter Storbritannien. De vidste, at det skulle til Emiraterne, og at det var forbudt.
Systematic ønsker ikke at stille op til tv-interview, men i et telefoninterview med TV 2 i februar sagde Systematics direktør, Michael Holm, at de ikke altid behøver at oplyse slutbrugeren:
- Vi skal ikke altid have slutbrugercertifikat. For eksempel kan vi sælge til vores engelske selskab, som kan sælge det videre, uden at vi skal fortælle til Danmark, hvor det går hen, svarede han i telefonen.
I en mail fra den 19. september afviser Systematics kommunikationschef, Maia Lindstrøm Sejersen, at den danske it-gigant har brudt nogen regler:
- Vi undrer os over kritikken, for vi har alle nødvendige tilladelser og er fuldt transparente over for myndigheder og offentlighed om vores aktiviteter i Emiraterne, skriver hun.
Systematic skal svare på spørgsmål
Rigspolitiet er den myndighed, som håndterer eksportansøgningerne. Og hvis et land som De Forenede Arabiske Emirater fremgår som "slutdestination" på ansøgningen, så ryger den videre til Udenrigsministeriet, oplyser Rigspolitiet i en mail.
Rigspolitiets ledende politiinspektør, Michael Kjeldgaard, ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men oplyser til TV 2, at virksomheder ifølge våbenlovgivningen skal oplyse, hvem slutbrugeren er, hvis slutbrugeren er kendt på ansøgningstidspunktet.
Samt at oplysningerne, som gives til Rigspolitiet, er under strafansvar.
- Hvis det er sådan, at der er uregelmæssigheder, eller at nogen har afgivet urigtige oplysninger, så er der mulighed for, at Rigspolitiet indgiver en anmeldelse, siger han.
I den konkrete sag har Rigspolitiet anmodet Systematic om en række yderligere oplysninger om eksporten. Samtidig er Rigspolitiet ved at undersøge, om de "generelt kan blive skarpere i forhold til at spørge ind til, hvor slutdestinationen er", oplyser Michael Kjeldgaard.
Politiinspektøren er dog i sin "klare opfattelse af", at Rigspolitiet ikke har forsømt deres kontrol, lyder det.