Samfund

Flere ældre får ikke nok hjælp til rengøring og bad

Ældre Sagen vil afsætte en milliard kroner straks for at sikre de hjemmehjælpsmodtagere bedre hygiejneforhold.

Hver tredje ældre, der har brug for hjælp til rengøring, har ikke mulighed for at få gjort rent, når de har behov for det.

Samtidig angiver hver femte ældre hjemmehjælpsmodtager, der modtager hjælp til bad, at de ikke kan komme i bad eller blive vasket, når de har behov for det.

Det viser en undersøgelse af Danmarks Statistik foretaget for Ældre Sagen, skriver Jyllands-Posten.

- Det er meget trist læsning, og det skal vi simpelthen ikke acceptere, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen til avisen.

- Det går både ud over ældres helbred og mentale trivsel. Nogle bliver ensomme som følge af den manglende hjælp.

Påvirker hverdagen

Undersøgelsen viser desuden, at den manglende hjælp påvirker de ældres hverdag.

Manglende rengøring kan afholde dem fra at invitere gæster, mens manglende bad eller hjælp til at blive vasket kan afholde hjemmehjælpsmodtagere fra samvær med andre mennesker.

Bjarne Hastrup beskylder Christiansborg for at svigtet løfter fra en velfærdsaftale i 2006 og tilbagetrækningsreformen fra 2011.

- Her lovede politikerne, at de mange milliarder, som senere tilbagetrækning ville give i statskassen, i høj grad skulle gå til ældreområdet, for at der kunne blive råd til at tage sig af flere og mere plejekrævende ældre i fremtiden, siger han til Jyllands-Posten.

Han foreslår desuden, at der straks afsættes en "hygiejnemilliard", så de ældre kan få gjort rent en gang om ugen.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) erkender problemerne i en skriftlig kommentar.

- Det er trist, når vores ældre oplever, at der ikke er tid til en hårvask eller en støvsugning. Det påvirker livskvaliteten, og vi skal have vendt udviklingen. Heldigvis oplever langt størstedelen, at de kan komme i bad eller få gjort rent, når de beder om det, men tallet skal op, skriver Astrid Krag til Jyllands-Posten.

Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit på knap 1500 hjemmehjælpsmodtagere over 65 år.