Coronavirus

Kvinder indberettede blødningsforstyrrelser som bivirkning – nu peger forsker på anden forklaring

Forstyrrelser i menstruationscyklus efter vaccination mod coronavirus får ikke alarmklokkerne til at ringe, siger ekspert.

Kvinder verden over har indberettet menstruationsforstyrrelser som bivirkning efter vaccination mod coronavirus.

Alt fra kraftigere blødninger end sædvanligt til forskudte blødninger er blevet beskrevet i flere medier, siden vaccinen mod coronavirus blev rullet ud.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har dog ikke kunnet finde tegn på, at blødningsforstyrrelser er en bivirkning. Det samme gælder de danske sundhedsmyndigheder.

Ifølge en britisk ekspert kan menstruationsforstyrrelser godt have en afledt sammenhæng med vaccinen – men ikke den, mange kvinder mistænker.

Det skriver professor i reproduktionsimmunologi Victoria Male fra Imperial College London i et indlæg i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Hun plæderer dog også for, at det bør undersøges nærmere, om sammenhængen er der.

- Hvis der er en sammenhæng, er det højst sandsynligt et resultat af immunreaktionen af vaccinationen, snarere end en specifik bestanddel af vaccinen, skriver Victoria Male.

Altså kan det være kroppens reaktion på vaccinen – ikke vaccinen i sig selv – der forårsager forstyrrelser i kvinders blødninger.

En lignende tendens er blevet observeret efter HPV-vaccinen, skriver BBC.

Dansk ekspert er enig

Og den forklaring er meget plausibel, hvis man spørger professor i klinisk gynækologi Pernille Ravn fra Odense Universitetshospital (OUH).

- Det ville også klart være mit bedste bud, hvis der er en sammenhæng, siger Pernille Ravn.

Ifølge hende er den såkaldte hormonakse hos kvinder, der går fra hjernen til æggestokkene, enormt påvirkelig for enhver ekstraordinær påvirkning.

- Den akse er noget af det første, der reagerer på påvirkning og stress i mange tilfælde, forklarer Pernille Ravn.

Reaktionen efter vaccinen er altså at sammenligne med, hvis en kvinde ligger syg i med en infektion som for eksempel lungebetændelse, der sætter immunsystemet i sving.

Blødningsforstyrrelser er enormt almindelige

Lægemiddelstyrrelsen i Danmark afviste i en pressemeddelelse 31. august i år, at menstruationsforstyrrelser er en bivirkning af vaccination mod coronavirus. Udmeldingen kom, efter at 2800 kvinder i Danmark havde indberettet menstruationsforstyrrelser som en mulig bivirkning.

Pernille Ravn mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er noget at være nervøs for.

- Menstruationsforstyrrelser er noget, vi ser hele tiden og af alle mulige årsager, siger Pernille Ravn.

Hun påpeger, at menstruationscyklussen er forskellig fra kvinde til kvinde, og at der er mange årsager til blødningsforstyrrelser.

De mest almindelige årsager er fysisk eller psykisk stress og ændringer i vægt.

- Ingen anledning til at være bekymret

Generelt er forbigående ændringer i menstruationscyklus ikke noget, der får alarmklokkerne til at ringe – heller ikke, når de kommer efter en vaccineudrulning.

- Det er første gang i vor tid, at en vaccine er blevet rullet ud på den måde. Så vi skal selvfølgelig holde øje med data på det her område, som de kommer ind, siger Pernille Ravn.

- Men med de tal og den viden vi har nu, er der ingen anledning til at være bekymret, understreger hun.

Man kender ikke meget til sammenhængen mellem immunreaktioner og forstyrrelser i kvinders cyklus. Men der er dog intet, der tyder på, at de midlertidige cyklusændringer har varige konsekvenser for kvinders cyklus og fertilitet, skriver BBC.

Men nu skal forskere fra fem amerikanske universiteter undersøge menstruationsforstyrrelser og vacciner, skriver New York Times.

- Det her er et vigtigt, overset emne, siger dr. Hugh Taylor fra Yale School of Medicine til avisen.