Samfund

39 danskere døde af legionærsygdom. En kedelig udvikling, siger ekspert

Danmark har en af EU’s højeste incidensrater for legionella, og antallet af dødsfald er stigende. Problemet skal løses teknisk.

Danmark har en skræmmende bundplacering i EU, når det gælder om at undgå den potentielt dødelige legionellabakterie, der smitter gennem varmtvandsforsyningen, skriver Ingeniøren.

Kun i Italien og Slovenien står det værre til hvad angår legionellasmitte i forhold til befolkningstallet, viser den årlige statistik over legionellatilfælde fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Konkret blev 270 mennesker i Danmark i 2019 smittet, svarende til en incidensrate på 4,7 smittede per 100.000 indbyggere. Til sammenligning ligger incidenstallet i hele EU på 2,2. Samtidig døde 39 personer ifølge Statens Serum Institut (SSI) i 2020 af legionærsygdom, der forårsages af legionellabakterien – det højeste antal i nyere tid.

- Det er en meget kedelig udvikling, at Danmark har fået den placering, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

Alarmklokkerne ringer hos SSI

Der har tidligere været meget fokus på legionella på landets hospitaler, men i dag bliver de fleste tilfælde registreret i samfundet og private hjem. Og derfor må man ifølge Hans Jørn Kolmos ændre fokus.

- For en stor dels vedkommende kan det føres tilbage til varmtvandsforsyningen, som jo altså stadig bygger rigtig meget på gamle varmtvandsbeholdere og forældet teknologi. Samtidig er fremløbstemperaturen på det varme vand sat ned, så mange ting peger i retning af, at vi griber legionellaproblematikken helt forkert an, siger han og peger på, at blandt andet ingeniørerne skal på banen:

- Det er et spørgsmål om at gå vores vandforsyning efter med kritiske briller - og det er folk med teknisk indsigt, ingeniører og så videre, der skal gøre det, siger han.

Ingeniøren har uden held forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Hos Statens Serum Institut, der overvåger sygdomme herhjemme, ringer alarmklokkerne til gengæld over udviklingen.

- Det er bekymrende, at vi ligger så højt, og at antallet af smittetilfælde stiger. Derfor har vi nedsat en arbejdsgruppe, der forsøger at afklare årsagerne til det, siger Søren Uldum, fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved SSI.