Samfund

Psykiatrien blæst bagover af unge efter corona

28-årige Cecilie Olsen mærker tydeligt, hvordan hendes angst er blevet værre under det seneste års nedlukninger.

De færreste forbinder coronanedlukningerne med noget godt, men der er alligevel nogle, som det er gået hårdere udover end andre.

Det seneste år er Region Hovedstadens Psykiatri blevet blæst bagover med lægehenvisninger af børn og unge, der har svære psykiske udfordringer.

Jeg kan allerede mærke det nu. Folk kigger på mig

Cecilie Olsen, lider af angst

Og ifølge Nina Staal, som er klinikchef i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden, er der ingen tvivl om, at det skyldes nedlukningerne.

- Børnene har ikke været i deres sunde, gode fællesskaber, og det har taget hårdt på dem. Dem, vi får ind nu, har det meget værre end for bare et år siden, siger hun til TV 2.

Konkret er der sket en stigning i antallet af henvisninger på 27 procent i Region Hovedstaden. Det er særligt antallet af børn og unge med OCD, angst og spiseforstyrrelser, der er steget.

Flere organisationer bekræfter samme tendens i hele landet.

Unges psyke efter corona

  • Der har været 27 procent flere henvisinger til børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden fra juni 2020 til maj 2021. 
  • Øverst på listen er spiseforstyrrelser. Antallet af henvisninger er her steget 30 procent. Derefter kommer angst og OCD. 
  • Girltalk, Børns Vilkår og Børnetelefonen bekræfter, at der er tale om en landsdækkende tendens. 
  • Hos Børnetelefonen handler flere end hver femte samtale med børn og unge om psykisk mistrivsel såsom selvskade, ensomhed, angst eller selvmordstanker.

 

En kamp at gå i supermarkedet

En af dem, som har oplevet coronapandemien som særligt svær, er 28-årige Cecilie Olsen.

Hun har i flere år kæmpet med angst, og for hende kan det at købe en liter mælk være en udfordring.

TV 2 møder hende i et supermarked, og det mærkes tydeligt, hvor ramt hun bliver.

- Jeg kan allerede mærke det nu. Folk kigger på mig. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Det er rigtigt ubehageligt, siger hun.

Normalt har Cecilie Olsen en række værktøjer til at tæmme sin angst. Men det seneste års omvæltninger har bragt hende ud af kurs.

Blandt andet skiftet til at bære mundbind i sommeren 2020, og nu skiftet til at holde op igen.

- Jeg skal vænne mig til noget nyt hele tiden. Det er grænseoverskridende, siger hun.

Ikke overraskende

Det er særligt de børn, som i forvejen havde det svært, der er blevet ramt af coronapandemien, fortæller Nina Staal.

- Hvis du allerede var sårbar og ensom, inden corona ramte, så er det næsten umuligt at komme igennem en nedlukning med alt, hvad det indebærer, uden at bryde sammen, siger hun.

Allerede under første nedlukning i foråret 2020 blev det italesat af både psykiatrien og politikerne, at det ville få konsekvenser for danskernes mentale helbred.

Ifølge Nina Staal er det da heller ikke overraskende, at der er sket en stigning i antallet af henvisninger, men det kommer alligevel bag på hende, hvor stor stigning er, og hvor dårligt de unge rent faktisk har det.

Dybt bekymrende, siger Heunicke

Sundhedsminister Magnus Heunicke mener, at de nye tal forstærker det billede, der i forvejen er af en trængt psykiatri.

- Det er dybt bekymrende og et alvorligt problem, hvor vi kan og skal gøre det bedre, oplyser han i et skriftligt svar til TV 2.

Han uddyber, at den regionale behandlingspsykiatri skal stå klar til at hjælpe alle børn og unge, der har brug for det.

Med finansloven 2020 blev der afsat 600 millioner kroner årligt til flere senge og mere personale i psykiatrien.

Derudover skal den kommende såkaldte 10-års plan for psykiatrien tage fat på de mere grundlæggende problemer på området.

Hvornår planen er klar, er dog usikkert.

Den er indtil videre blevet udskudt tre gange, og seneste melding fra Sundhedsministeren er, at rapporten, der skal danne grundlag for planen, vil være klar i udgangen af året.