Coronavirus

Nu kan du selv vælge, hvilken coronavaccine du vil have

Der er to vacciner i det danske vaccinationsprogram, og fremover er der frit valg mellem dem.

Fremover får folk lov til selv at vælge, hvilken vaccine de vil have, når de skal vaccineres mod coronavirus.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Tidligere har danskerne fået tildelt en vaccine, inden de blev inviteret til vaccinationsprogrammet. Men nu er det altså op til den enkelte, hvilke to doser de får.

Fravalg har skabt frit valg

Der er to vacciner i det danske vaccinationsprogram: en fra Pfizer og en fra Moderna.

Begge er baseret på mRNA-teknologien, og begge vacciner har vist en høj sikkerhed og beskyttelse.

Sundhedsstyrelsen skriver, at forandringen bunder i et ønske om at opnå den bredest mulige vaccinationstilslutning – gerne en dækning på omkring 90 procent.

- Vi ved, at nogle borgere har fravalgt vaccination, fordi de gerne selv vil bestemme, hvilken vaccine de skal have. Derfor har vi nu gjort det til en mulighed, at de selv kan vælge mellem de to vacciner, lyder det fra enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Lige nu er omkring 73 procent af den danske befolkning færdigvaccineret.

Træf beslutningen på stedet

Helt lavpraktisk skal de, der ønsker at blive vaccineret, vælge vaccinetype på det sted, de har booket tid. Så tildeler vaccinatøren den dosis, man ønsker.

Det har allerede været muligt at vælge vaccinetype på en del pop up-vaccinationssteder, og her var tilbagemeldingen "overvejende positiv", skriver Sundhedsstyrelsen.

Lige nu lægger danske plejehjemsbeboere overarme til et tredje stik, der skal booste immunforsvaret. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte 23. august, at planen er, at alle danskere på sigt skal tilbydes et tredje stik.

Når det bliver aktuelt, er der dog ikke frit valg på alle vaccinehylderne, lyder det. Der skal man nemlig vaccineres med samme type vaccine, som de to foregående stik.

3,6 millioner danskere har fået mindst en dosis af Pfizers vaccine, mens det gælder for lidt over en halv million mennesker for Modernas vaccine.