Samfund

Irak til TV 2: Vi vil hjælpe Danmark med at tvangsudsende dømte irakere

Tidligere har Irak nægtet at tage imod tvangsudsendte statsborgere. Det ser ud til at have ændret sig.

En delegation fra Irak vil i den kommende tid ankomme til Danmark for at møde en række irakere, der står til tvangsudsendelse af Danmark.

Det bekræfter den irakiske ambassade i Danmark over for TV 2.

I forbindelse med delegationens ankomst er flere irakere i denne uge blevet anholdt af politiet i samarbejde med Hjemrejsestyrelsen.

Styrelsen oplyser, at i alt ti personer i øjeblikket er frihedsberøvede med henblik på udsendelse af Danmark.

Ifølge TV 2s oplysninger befinder de fleste af dem sig på Udlændingecenter Ellebæk.

- Hvis vi kan bekræfte, at de (de anholdte, red.) er irakere og er dømt til udvisning af Danmark, hjælper vi med at returnere dem til Irak, fordi de er vores borgere, skriver chargé d'affaires Diary A. Majid fra den irakiske ambassade i en mail til TV 2 og tilføjer:

- Hvor skal de ellers tage hen?

Styrelse: For tidligt at sige, om de bliver udsendt

Onsdag fortalte TV 2, at en af de anholdte og frihedsberøvede er den 33-årige Regini Sharafani, som TV 2 i maj besøgte på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Her boede hun, fordi hun ikke har opholdstilladelse og er dømt til udvisning af Danmark for at overtræde reglerne for opholds- og meldepligt.

Regler, som krævede, at hun hver dag skulle melde sig på udrejsecenteret og overnatte der næsten hver nat, og som derfor betød, at hun i praksis var adskilt fra sine tre børn.

Regini Sharafani nægter ligesom de andre ni anholdte at rejse ud af Danmark frivilligt, og det er årsagen til, at Hjemrejsestyrelsen nu har frihedsberøvet dem.

- Vi vurderer i hvert enkelt tilfælde, om frihedsberøvelserne er nødvendige led i bestræbelserne på at udsende de pågældende. Om det lykkes at udsende de pågældende og i givet fald hvornår, er for tidligt at sige noget om, skriver Hjemrejsestyrelsen til TV 2.

Ifølge udlændingeretsadvokat Niels-Erik Hansen, der repræsenterer fire af de ti frihedsberøvede personer, er mindst seks af dem kvinder.

Han forklarer, at Irak i mange år ikke har accepteret at modtage irakiske statsborgere, men at det nu ser ud til at have ændret sig.

- Lige inden coronakrisen ændrede det sig, da Irak tog imod flere irakiske mænd fra Danmark. Nu ser det ud til, at Danmark også håber, at Irak vil modtage tvangsudsendte kvinder, siger Niels-Erik Hansen.

Irak: Vi har pligt til at hjælpe

Ifølge Diary A. Majid fra den irakiske ambassade, vil Irak ikke medvirke til at tvinge ikkedømte irakere til at forlade Danmark:

- Irakiske asylansøgere, der ikke har begået kriminalitet, og som der ikke er blevet truffet en retsafgørelse imod, hjælper vi med at vende tilbage til Irak, hvis de ønsker det. Men ikke med magt.

Men når det kommer til dømte irakere, tyder det altså på, at Irak nu er villig til at samarbejde med Danmark om tvangsudsendelser.

- Irakere, der ved en domstol er blevet dømt til udvisning af Danmark, har vi pligt til at hjælpe, skriver Diary A. Majid.

Hjemrejsestyrelsen skriver i en mail til TV 2, at styrelsen ikke har kommentarer til oplysningerne om den irakiske delegation, der kommer til Danmark.

Ifølge Hjemrejsestyrelsen har Danmark udsendt omkring 65 personer til Irak i perioden 1. august 2020 til 31. juli i år. Styrelsen kan ikke oplyse, hvor mange af disse der er udsendt med tvang.

I midten af august var cirka 130 irakere i udsendelsesposition i Danmark.