Samfund

Giftigt stof fundet på Flyvestation i Aalborg – tusindvis af grunde mistænkes

Aalborg Kommune frygter nu, at giftige flourstoffer spreder sig til grundvandet.

Fredag udpegede Danske Regioner 145 steder i Danmark, som skal undersøges for flourstoffet PFOS, efter at store mængder af det sundhedsskadelige stof blev fundet i Korsør.

Men det er langt fra de eneste grunde, der kan være forurenet med flourstoffer, skriver Jyllands-Posten.

Stofferne er nemlig ikke kun anvendt i brandskum, men i en lang række andre brancher også, blandt andet tæppe-, møbel-, jern- og metalindustrien.

- Jeg vurderer, at der kan være tale om tusindvis af grunde, siger Bente Villumsen, leder af Videncenter for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner, til avisen.

Ifølge hende kommer der dog til at gå flere år, før vi ved, hvor stort omfanget er.

Sådan påvirker PFOS mennesker

  • En forhøjet koncentration af PFOS kan give forhøjet kolesterol- og levertal.
  • Det anses for at øge risikoen for at udvikle visse former for kræft.
  • PFOS er særlig skadeligt for fostre og børn, da det kan forringe effekten af børnevaccinationer, nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.
  • PFOS ophober sig i kroppen, og der findes ingen behandlingsmuligheder. Stoffet bliver udskilt fra kroppen med tiden. Halveringstiden for mennesker anses for at være 5,4 år.

Aalborg Kommune står overfor stor opgave

Nogle af de steder, hvor der allerede er konstateret forurening med PFOS, er på flyvestationen i Aalborg og Aalborg Kaserne.

Det kom frem under et møde i miljø- og energiudvalget i Aalborg Kommune onsdag, skriver TV2 Nord.

Der er tale om ”kraftig forurening”, der sandsynligvis stammer fra brandslukningsskum.

Aalborg Kommune frygter nu at stå i en lignende situation som Korsør, fordi det farlige stof er fundet øverst i grundvandet på Forsvarets arealer.

Det betyder nemlig, at det i årenes løb er sivet ned i jorden, og det er en rigtig dårlig nyhed, fortæller Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin fra Syddansk Universitet.

- Det er farligt for både miljø og mennesker. Det må endelig ikke komme ud i Limfjorden, fordi vi ved, at det ophobes i skaldyr og fisk. Og det må endelig ikke komme ud i drikkevandet, siger han til TV2 Nord.

Han mener, at Aalborg Kommune står overfor en stor opgave med at pumpe det giftige stop op igen eller simpelthen grave den forurenede jord ud.

Køer indtog stoffet gennem græs

Sagen om PFOS-forurening begyndte at rulle i foråret, da det kom frem, at fluorstoffet havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark.

Her gik køer fra Korsør i årevis og indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig herigennem til aftagerne af oksekødet.

I august fik 187 borgere fra Korsør svar på målinger om PFOS-indholdet i deres kroppe.

Grænseværdien ligger på 21,1 nanogram per milliliter (ng/ml), og prøveresultaterne spændte mellem 1,1 ng/ml og helt op over 500 ng/ml.

Det er de højeste PFOS-værdier, der nogensinde er målt i danske blodprøver.

For store mængder af PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet, og det står også på listen over kræftfremkaldende stoffer.

Samtidig nedbrydes stoffet meget langsomt i kroppen, og der findes ikke en kur til at få det væk.