Smitten falder fortsat, og det undrer Allan Randrup: - Jeg kan ikke gennemskue det

Situationen er stabil, men man tager fejl, hvis man tror, at pandemien er ovre, lyder det fra eksperter.

Danmark er stort set tilbage til normalen efter halvandet år med coronarestriktioner af den ene eller anden art.

Og tallene ser umiddelbart gode ud. Antallet af smittede er faldet drastisk over de seneste to måneder, ligesom antallet af vaccinerede danskere er gået støt opad.

Hvad der gør sig gældende, kan jeg ikke helt gennemskue

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi

73,5 procent af den danske befolkning er nu vaccineret, og selvom det er en stor del af forklaringen, er det lidt af et mysterium, at det går, som det gør. Det siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Det undrer mig

Det kan være det lune efterårsvejr. Det kan også være, fordi at effekten af de bortfaldne restriktioner endnu ikke er slået igennem.

Men det er i bund og grund svært at forklare den nuværende smitteudvikling, mener Allan Randrup Thomsen. Der er nemlig fortsat en gruppe danskere, der endnu ikke er vaccineret mod coronavirus - for eksempel børn under 12 år.

I andre lande - for eksempel USA - kæmper de lige nu med coronasmitte hos børn, men hos danske børn er den "eksplosive udbredelse af smitten udeblevet indtil videre", lyder det:

- Det undrer mig, at vi ikke ser større smittespredning hos børn, som jo er den store ikkevaccinerede gruppe. Delta-varianten har været karakteriseret ved høj smitte hos børn, så det, der gør sig gældende her, kan jeg ikke helt gennemskue.

Perspektiv

Den danske genåbning vækker opsigt i resten af verden

Arkivbillede.

Den fulde genåbning herjemme har også skabt overskrifter i en lang række internationale medier.

Alt fra The New York Times og Al Jazeera til Politico og VG har beskrevet, hvordan Danmark nu har fjernet alle restriktioner og har fået en hverdag, der er stort set ligesom før.

De internationale medier peger på den høje vaccinationsgrad og en høj dansk tillid som forklaringerne på den danske succes. 

Vi skal nyde det, mens det varer

De seneste dage har smittetallet ligget på mellem 200-400, og vi skal helt tilbage til slutningen af juni for at se lavere smittetal.

Men fordi mange nu er vaccineret og derfor lader sig teste i mindre omfang, kan virus stadig florere i samfundet i langt højere grad, end vi måske er klar over.

Derfor er der endnu ikke grund til at slappe af og tro, at epidemien er ovre, mener Allan Randrup Thomsen.

- Vi skal nyde det, mens det står på, men folk skal stadig tænke sig om og være forberedte på, at billedet lynhurtigt kan ændre sig, siger han.

En ny virusvariant vil nemlig hurtigt kunne ryste hele billedet, og derfor gælder det om at bevare den gode hygiejne og sikre, at et beredskab står klart, hvis det sker, fortæller virologen.

Vaccinerne er ikke perfekte

Det samme mener Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet. Virus er i samfundet, og sygdommen er stadig alvorlig, understreger han.

- Dem, der tror, at pandemien er lagt bag os, tager fejl. Grunden til, at vi tør genåbne fuldstændigt, er, at vi ved, at vaccinerne virker. Men det er ikke det samme, som at sygdommen er væk, siger han til TV 2.

Jens Lundgren påpeger, at vaccinerne "jo ikke er perfekte", og derfor vil der være en grad af de såkaldte gennembrudsinfektioner - personer, der trods vaccination bliver smittet.

Og hvor det før gav mening at se på det daglige smittetal for at få en statusvurdering, mener Jens Lundgren ikke, at det tal har en funktion længere:

- Det var meningsfyldt at se på smittetallet sidste vinter, fordi da vidste vi, at antallet af nysmittede kunne oversættes til antal indlagte om nogle uger, men sådan er det ikke længere, fordi de mest sårbare er vaccineret.

Onsdag klokken 15 er der pressemøde i Den Sorte Diamant, hvor regeringens coronaekspertgruppe - heriblandt Jens Lundgren - vil præsentere en plan for efteråret og vinteren med corona.