Coronavirus

Ekspertgruppe: Vi kan få både fjerde og femte bølge - ny strategi skal føre Danmark sikkert igennem

Danmark skal både have et grundniveau af coronahåndtering, ligesom der også skal være et nødberedskab klart, hvis virussen eskalerer hurtigt.

Selvom vi har været igennem både en første, anden og en tredje bølge af coronasmitte, er epidemien endnu ikke fortid.

Det stod tydeligt ved dagens pressemøde i Den Sorte Diamant, hvor regeringens ekspertgruppe på området præsenterede en ny og langsigtet plan for håndteringen af coronavirus.

Vi kan nemlig både få en fjerde og en femte smittebølge, lød det fra Astrid Iversen, professor i virologi fra Oxford og medlem af ekspertgruppen.

Det skyldes, at der igen kan opstå nye og potentielt farligere varianter i lande uden for Danmark. En ny og toleddet strategi skal nu være med til at sikre, at Danmark kommer bedst muligt igennem en sådan bølge.

Hospitalsvæsenet kan stå over for et stort pres

Ifølge Astrid Iversen kan vi i Danmark ikke styre virussens opførsel i udlandet, og det er vi nødt til at forberede os på - og det er udviklingen i Delta-varianten, der er relevant at holde øje med.

Desuden går vi nu ind i en årstid, hvor det ikke kun er coronavirus, der truer sundheden:

- Når vi kommer ind i efteråret, så er det ikke kun covid-19, vi skal bekymre os over. Når vi er indendørs, så har alle luftvejsinfektioner bedre mulighed for at sprede sig, siger Astrid Iversen.

Det betyder, at hospitalsvæsenet kan stå over for et stort pres resten af året, mener professoren.

Et grundniveau og et beredskab

Ekspertgruppen foreslår overordnet set en strategi for coronahåndteringen, der kan deles op i to.

Den ene del er, at man har "et grundniveau af coronahåndtering", som balancerer mellem hensyn til epidemikontrol, samfundsøkonomi, trivsel, folkesundhed og frihed.

Den anden del handler om, at man skal have et beredskab, som "understøtter en hurtig eskalation af indsatsen, i tilfælde af at epidemien skifter til et mere kritisk stadie, for eksempel fordi der opstår nye bekymrende virusvarianter".

Ifølge ekspertgruppens formand, professor Torben M. Andersen, kan vi i Danmark tillade os nu at tænke mere langsigtet, fordi "vi står i en god situation":

- Den høje vaccinationstilslutning er meget unik og giver os helt særlige betingelser, når det kommer til den langsigtede håndtering af epidemien, siger han.

- Men vi kan ikke sige, at det er endeligt ovre. Der er stadig risiko for nye mutationer, og den globale udrulning af vacciner har lange udsigter.

Sammenlagt indeholder den nye beredskabsstrategi omkring 80 anbefalinger i 8 forskellige kategorier. Det oplyser professor og medlem af ekspertgruppen Jens Lundgren ved pressemødet.