Ekspertgruppe: Influenza-epidemi kan presse hospitalerne til efterĂĄret

Det kan i nogen grad imødegås med influenza-vaccine, siger Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University.

Mange danskeres immunsystem kan være blevet svækket i forhold til for eksempel influenza, og det kan betyde, at sundhedsvæsenet bliver ekstra belastet til efteråret.

Det siger Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University. Hun er ogsĂĄ medlem af den ekspertgruppe, regeringen har nedsat for at udpege mulige strategier for genĂĄbningen af Danmark efter pandemien med coronavirus.

På et pressemøde i den Sorte Diamant onsdag fremlagde ekspertgruppen sine anbefalinger, og her advarede Astrid Iversen også mod en mulig influenza-epidemi.

- Når vi går ind i vinteren, er coronavirus desværre ikke det eneste, vi skal bekymre os som. Det er også muligt, vi måske får en alvorlig influenza-epidemi. Så hospitalsvæsenet kan blive presset i efteråret, ikke bare af corona, men også af rigtigt mange tilfælde af influenza, siger Astrid Iversen.

Hun siger dog, at vaccination mod influenza i nogen grad kan hjælpe.

- Vi kan i nogen grad imødegå det med influenza-vaccination - men nok ikke fuldstændig, siger Astrid Iversen.

Hun siger, at sundhedsmyndighederne også skal være opmærksom på influenza-situationen.

- Det kommer man til at kigge på, når man ser på, hvad vores hospitalsvæsen kan klare på et givent tidspunkt. Det kan vi ikke forudsige nu, siger Astrid Iversen.

Hun ville ikke på pressemødet sige, om man bør anbefale virksomheder at sørge for deres ansatte bliver vaccineret mod influenza.

- Det er ikke op til os at svare på. Men det er klart, at jo bedre beskyttet man er mod influenza, jo færre influenzatilfælde vil der være, siger Astrid Iversen.

Men et andet af medlemmerne af regeringens udvalg, Kåre Mølbak professor på Københavns Universitet og tidligere faglig direktør på Statens Serum Institut, understregede at ekspertgruppen har anbefalinger.

- Vi anbefaler, at virksomheder laver beredskabsplaner for at håndtere smitte om vinteren. Det er jo ikke nødvendigvis vaccine, men kan også være ting som rengøring, udluftning og brug af hjemmearbejdspladser, der kan forebygge smitte om vinteren, siger Kåre Mølbak.

Flere bølger kan være på vej

Astrid Iversen advarede også på pressemødet om en mulig fjerde og en femte smittebølge med coronavirus.

Det skyldes, at der igen kan opstå nye og potentielt farligere varianter i lande uden for Danmark. En ny og to-leddet strategi skal nu være med til at sikre, at Danmark kommer bedst muligt igennem en sådan bølge.

Ifølge Astrid Iversen kan vi i Danmark ikke styre virussens opførsel i udlandet, og det er vi nødt til at forberede os på - og det er udviklingen i Delta-varianten, der er relevant at holde øje med.

På pressemødet fremlagde ekspertgruppen en beredskabsstrategi med 80 anbefalinger indenfor otte kategorier.