Samfund

23 steder i Danmark kan blive nye naturnationalparker

300 borgere og organisationer har sendt forslag ind til, hvor Danmarks ti nye naturnationalparker skal ligge. 23 steder er nu udpeget som muligheder.

Danmark skal have 15 nye naturnationalparker. De fem er allerede er udpeget, og nu har Miljøministeriet udpeget 23 steder i Danmark til en ny bruttoliste, hvorfra de øvrige ti skal findes.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Listen med de 23 mulige steder er udpeget blandt 200 forslag, som i alt 300 danske borgere og organisationer har sendt ind.

- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Det er fantastisk at mærke den store interesse derude, som de mange forslag vidner om, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hun siger, at processen med at vælge de ti naturnationalparker går i gang nu.

- Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste ti naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat, siger Lea Wermelin.

Friluftsliv og dyrevelfærd

Hun siger også, at de nye naturnationalparker skal indeholde "både spændende friluftsliv og god dyrevelfærd".

Det er regeringen og dens støttepartier, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, samt Alternativet, der står bag aftalen om naturnationalparker.

- Naturen råber på mere plads, og med forslag til placering af yderligere ti nye naturnationalparker sætter vi nu ind med væsentlige skridt mod at give den trængte natur bedre vilkår til gavn for både planter og dyr, siger SF's naturordfører, Rasmus Nordqvist.

Men blandt flere borgmestre i de områder, der er udpeget blandt de 23 muligheder, er der skepsis i forhold til planerne om naturnationalparker i deres område.

- Det, der aktuelt er i spil, er vi ikke så glade for, siger Leon Sebbelin, Radikal borgmester i Rebild Kommune, til TV 2.

Han siger at et enigt byråd i Rebild Kommune står bag afvisningen af at udlægge Rold Skov til naturnationalpark.

Også modstand i Thisted og Silkeborg

I Thisted Kommune, hvor et område i Hanstholm er blandt emnerne til ny naturnationalpark, afviser S-bogmester Ulla Vestergaard planerne, skriver Jyllands-Posten.

- Vi har et fantastisk brand med Nationalpark Thy. Hvorfor skal man opfinde en ny betegnelse og udvande vores nuværende brand? Derfor siger kommunalbestyrelsen i Thisted nej tak til en naturnationalpark, siger hun til avisen.

I Silkeborg Kommune afviser borgmester Steen Lindum (V) også ifølge Jyllands-Posten en nationalpark i kommunen, hvor Søhøjlandet er blandt de 23 muligheder på Miljøministeriets bruttoliste..

Her er de 23 steder, som de ti naturnationalparker skal udvælges blandt.

Gamle skovegne - Østdanmark

 1. Bidstrupskovene
 2. Tisvilde Hegn
 3. Hellebæk Skov
 4. Horserød Hegn
 5. Søhøjlandet
 6. Hald Sø
 7. Pamhule og Hindemade
 8. Kaløskovene
 9. Stenderupskovene
 10. Rold Skov
 11. Mols Bjerge

Hedeegnene – Midt- og Sydjylland

12.Nørlund Plantage og Harrild Hede

13. Draved Skov og Kongens Mose

Klitplantagerne Jylland

14. Skagens Odde

15.Læsø Klitplantage

16.Vester Thorup

17. Hanstholm

18.Husby Klitplantage

19. Nyminde og Blåbjerg Plantage

20.Skallingen og Ho Plantage

Mindre områder under 500 hektar, som kan sikre geografisk spredning

21.Svanninge Bakker

22.Sydlangeland

23.Ulvshale skov