Samfund

Mødre glade for ligestilling, men synes ikke, barslen skal gå fra dem

To mødre er glade for, at far står til at få mere barsel, men peger også på flere problemer.

Flere fædre har markant mere øremærket barsel i sigte.

Fagbevægelsen og arbejdsgiverne blev mandag enige om en ny barselsmodel, der stiller moren og faren mere lige, og det tyder på, at politikerne på Christiansborg kan blive enige om at indføre den.

Men det kommer med en pris. For modellen vil betyde, at mødre landet over mister en del af deres øremærkede barsel.

Den nye model vækker både glæde og bekymring tirsdag formiddag i Fælledparken på Østerbro i København, hvor der er holdtræning for mødre og deres babyer.

- Jeg er splittet i to, fordi jeg er kæmpe fan af, at far får noget barsel, men samtidig er jeg rigtig ked af, at det går ud af de 32 uger, siger Didde Kjær, der har en søn på fem måneder og læser til jordmoder.

Den biologiske forskel

Som reglerne er nu, har et forældrepar 32 ugers barsel til deling, mens der derudover er øremærket 14 uger til moren og 2 uger til faren efter fødslen. Med den nye model vil der blive øremærket 11 ugers barsel til både mor og far, mens der er 26 uger, der kan fordeles mellem forældrene.

Bruger mor og far ikke sine fastlagte 11 uger, går de tabt.

Marie Jensen, der har sønnen Bjørn med under armen til træning, peger på et biologisk aspekt, der ifølge hende betyder, at kvinderne er vigtigere i begyndelsen af børnenes liv.

- Jeg synes, det er fedt, at de prøver at tage initiativ til at fremme ligestilling. Men man kan også sætte spørgsmålstegn ved det og sige, at hvis den ene ammer, og den anden ikke gør, så er man jo ikke lige på det punkt, siger Marie Jensen.

- Jeg synes, det er fedt, at de prøver at tage initiativ til at fremme ligestilling. Men man kan også sætte spørgsmålstegn ved det og sige, at hvis den ene ammer, og den anden ikke gør, så er man jo ikke lige på det punkt, siger Marie Jensen.

Et synspunkt, som også Didde Kjær giver udtryk for.

- Er det til fordel for barnets tarv, at vi afkorter barslen med den biologiske mor, som har muligheden for at give trygheden på en anden måde? Jeg synes, en forlængelse er det, der vil give bedst mening.

Økonomien tæller

For både Didde Kjær og Marie Jensen har de økonomiske aspekter af barselsfordelingen heller ikke været til at komme udenom. Didde Kjær har taget næsten hele barslen selv.

- Det kan ikke svare sig for os. Min mand er primært den, der tjener pengene. Jeg er studerende, og når jeg er færdiguddannet som jordemoder, ville det heller ikke kunne lade sig gøre, at det var mig, der skulle dele noget af min barsel.

Hjemme hos Marie Jensen har økonomien også spillet en væsentlig rolle. Faderen tog kun en smule barsel lige efter sønnens fødsel.

- Det passer bedst økonomisk for os, da det er ham, der tjener det meste, så vi er afhængige af hans økonomi. Så derfor har det spillet en stor rolle i vores beslutning, siger Marie Jensen.