Samfund

Sygeplejerskestrejke fortsætter, og den har skiftet karakter

Ifølge TV 2s politiske redaktør kan strejken udvikle sig til et problem, som politikerne bliver nødt til at forholde sig til.

Efter regeringen greb ind i sygeplejerskestrejken i slutningen af august, har sygeplejersker i hele landet fortsat strejkerne på overenskomststridig vis.

Og undervejs har strejkerne skiftet karakter. Det fortæller Henny Christensen, som er redaktør på TV 2 NEWS og har fulgt sygeplejerskekonflikten tæt.

Først og fremmest er arbejdsnedlæggelserne ikke varslet som en lovlig konflikt, ligesom den langvarige konflikt over sommeren var.

- Det her er overenskomststridige strejker, som er drevet af aktivisme på de enkelte arbejdspladser, siger Henny Christensen.

Det er hverdagen ude på afdelingerne, som de er optaget af lige nu

Henny Christensen, redaktør

Desuden har omdrejningspunktet for strejken ændret sig fra at handle om løn til også at handle om normeringer og arbejdspres.

Ifølge Henny Christensen er det en "meget bredere frustration", der kommer til udtryk.

- Det er hverdagen ude på afdelingerne, som de (sygeplejerskerne, der strejker, red.) er optaget af lige nu, siger hun.

Usædvanlig situation

Det er "ret usædvanligt", at sygeplejersker fortsætter med at strejke efter indgrebet. Det mener lektor og forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på KU Mikkel Mailand

- Jeg tror ikke, at der har været noget i stil med det, vi ser nu, i dette århundrede, siger han.

Mandag har sygeplejersker strejket i blandt andet Lolland Kommune og på Herlev Hospital, hvor de nedlagde arbejdet i en time.

Hjemmesygeplejerske og talsperson Jeanne Kamper Fausing, som strejkede på Lolland, havde et klart opråb til politikerne.

- Jeg håber, at politikerne går ind og tager ansvar i forhold til at sikre bedre arbejdsvilkår for sygeplejerskerne rundt omkring. Vi vil gerne have flere kollegaer, fordi der er ikke hænder nok, og lønnen skal også være bedre, sagde hun under mandagens strejke.

Hvis det her bliver ved, er det et problem, politikerne bliver nødt til at forholde sig til

Politisk redaktør Hans Redder

Sygeplejerskerne har ad flere omgange fået besked på at stoppe strejkerne, som er overenskomststridige, blandt andet fra DSR (Dansk Sygeplejeråd).

Strejkerne er dog ude af rådets kontrol og ligger i hænderne på sygeplejerskerne på de forskellige hospitaler.

Arbejdsgiverne, som er Danske Regioner, er dog vrede over arbejdsnedlæggelserne, og det fik dem i sidste uge til at klage til Arbejdsretten.

Derefter blev sygeplejerskerne påbudt at gå på arbejde igen.

Svært at skaffe sygeplejersker ved fingerknips

Mikkel Mailand fortæller, at strejken i sidste ende kan ende med afskedigelser, men at det også kan være, at utilfredsheden går i sig selv igen.

- På et eller andet tidspunkt har de fået markeret utilfredsheden, og bøderne løber også op, lyder det fra lektoren.

Henny Christensen bemærker ligeledes, at det er en usædvanlig situation, og spørgsmålet er nu, hvordan man stopper den.

- På begge sider af bordet er der interesse i, at det skal stoppes, siger hun.

Arbejdsgiverne er ifølge Henny Christensen udmærket klar over de frustrationer, som det politiske indgreb har skabt. Derfor handler det nu om at få hverdagen til at fungere igen, men også om at se på, om der er noget, man kan gøre anderledes.

Det kunne eksempelvis være måden, man tilrettelægger arbejdet på, lyder det.

- Men det er svært at skaffe sygeplejersker ved et knips med fingrene, og det er en udfordring for arbejdsgiverne, siger hun.

Kan blive et problem for politikerne

Selvom arbejdsnedlæggelser ikke står øverst på politikernes dagsorden, er det noget, man følger med i på Christiansborg. Det fortæller Hans Redder, politisk redaktør på TV 2.

- Hvis det her bliver ved, og utilfredsheden blandt sygeplejerskerne på tværs af landet tager til, er det et problem, politikerne bliver nødt til at forholde sig til, siger han.

Han påpeger, at Socialdemokratiet og støttepartierne gik til valg på at skaffe flere sygeplejersker. Samtidig gik de til valg på et generelt budskab om, at der skal investeres i velfærden.

Det presser partierne yderligere, fordi de offentligt ansatte er en vigtig vælgerskare for Socialdemokratiet.