Overblik: Her er nogle af de varer, der er steget mest i pris det seneste år
Prisen på både elektronik, cykler og brugte biler er skudt i vejret. På sigt vil fødevarer følge trop, forudser Dansk Industri.
Gennem det seneste år har verdenshandlen klemt sig gennem den ene flaskehals efter den anden.
Mens coronakrisen fortsat lukkede nogle af verdens største fabrikker og havne, blev produktionen af en lang række råmaterialer kvalt af alt lige fra tørke i Kina til vinterstorme i Texas.
Samtidig har nedlukning efter nedlukning skruet op for forbruget både i Danmark og resten af verden.
Og resultatet er stigende priser på en lang række produkter i danske butikker.
Derfor har TV 2 i samarbejde med Pricerunner samlet et overblik over de varer, der er steget mest i pris det seneste år.
Her tages kun udgangspunkt i de produkter, som tjenesten overvåger.
Elektronik topper listen
Ifølge tal fra prissammenligningstjenesten er det særligt elektronik, der er blevet dyrere.
Eksempelvis må man lige nu i gennemsnit af med cirka 380 kroner mere for en stationær computer, end man måtte sidste år for den samme vare.
Selvom det er for tidligt at spå om, hvorvidt teknologi bliver dyrere endnu, er det bestemt en risiko. Det fortæller administrerende direktør for Elgiganten Peder Stedal.
- Vi har ikke set de store prisstigninger endnu. Men det er selvfølgelig en mulighed, når priserne på komponenterne går op, siger han til TV 2.
Samtidig er også byggematerialer, grill-tilbehør og hårde hvidevarer blevet en dyrere investering.
Og er man på jagt efter en ny cykel, må man af med over 400 kroner mere i gennemsnit end for et år siden.
Brugte biler stiger med en fjerdedel
Der er dog en række produkter, Pricerunner ikke overvåger, som også er steget i pris.
Eksempelvis har lange leveringstider og problemer med at skaffe mikrochips til nye biler betydet, at salget af brugte biler er skudt i vejret. Og priserne er fulgt med.
Ifølge tal fra Bilbasen.dk koster en højst otte år gammel brugt bil lige nu cirka 15 procent mere end for et år siden.
Og ser man på de mest populære biltyper som mikrobiler, SUV’er og storfamiliebiler, er prisstigningen i nogle tilfælde over 25 procent. Det fortæller kommunikationschef ved Bilbasen, Jan Lang.
- Man kan ikke se prisstigningen på nye biler. Men for brugte biler er det noget helt andet. Tager man en helt almindelig brugt Skoda Octavia, der er fire år gammel, koster den 50.000 mere end for et år siden, siger han til TV 2.
Fødevarepriser vil begynde at stige
Heller ikke den danske fødevarebranche er sluppet for prisstigninger.
Omkostningerne til råvarer som for eksempel mel, rapsolie og emballage er nemlig også skudt i vejret. Det fortæller Branchedirektør i Dansk Industri Fødevarer Leif Nielsen.
- Særlig specielt i øjeblikket er, at det går så stærkt. Det er nogle meget hastige stigninger i forhold til, hvad man tidligere har set, siger han.
Indtil videre er det dog ikke gået ud over forbrugerne.
Blandt andre Salling Group, der står bag kæder som Bilka, Føtex og Netto, har nemlig holdt priserne stabilt. Men dermed ikke sagt, at de ikke kan mærke presset.
- De stigende råvare- og emballagepriser kombineret med et enormt tryk på forsyningskæderne på globalt plan kan også mærkes i dagligvarebranchen, siger kommunikationskonsulent ved Salling Group Jacob Krogsgaard Nielsen.
Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før også dagligvarebutikkerne må skrue på priserne.
Men ifølge Leif Nielsen bliver det ikke lige foreløbig.
- På et eller andet tidspunkt rammer det selvfølgelig forbrugerne. Men der går et stykke tid, før vi når dertil, siger han.