Få det komplette overblik over, hvilke danske restauranter der fik tildelt Michelin-stjerner i 2021. Se hele listen her.
Restauranten Noma med medejer og køkkenchef René Redzepi er blevet tildelt en tredje Michelin-stjerne og har dermed fået den højeste ære, der kan tildeles i Michelin-guiden.
Derudover fik restauranten Kong Hans Kælder efter 38 år sin anden Michelin-stjerne. Den modtog som den første restaurant i Danmark en Michelin-stjerne i 1983.
- Danskerne klarer det godt i aften, sagde showets vært, Line Verndal.
Høster både Michelin-stjerner og særpriser
Der blev ikke kun uddelt traditionelle Michelin-stjerner. Der blev også givet fire særpriser i løbet af aftenen, hvoraf to gik til Danmark.
René Redzepi fra Noma fik særprisen for årets mentor, mens prisen for årets unge kokketalent gik til Christoffer Sørensen fra restauranten Stud!o.
Fakta om Michelinguiden
Michelinguiden er en bog med anmeldelser og anbefalinger af især restauranter. Den blev første gang udgivet i Frankrig i år 1900 af den franske dækfabrikant André Michelin. Den blev uddelt gratis på autoværksteder og bilforhandlere for at hjælpe bilejerne med at finde benzintanke og værksteder samt i mindre grad overnatnings- og spisesteder.
Systemet med karakterer som stjerner blev indført i 1930'erne. I guiden vurderes maden på spisestederne med en karakter fra en til tre michelinstjerner.
Blandt de ni restauranter, der fik den grønne femkløver for bæredygtighed, var seks af dem danske. Sverige, Norge og Finland får hver én femkløver.
Fire danske restauranter fik derudover deres første Michelin-stjerne.
I alt har Danmark 38 Michelin-stjerner fordelt på 27 restauranter – det er tre stjerner mere end sidste år fordelt på én restaurant mere.
Syv ud af 12 tostjernede Michelin Restauranter i Norden ligger lige nu i Danmark, mens to af fire trestjernede restauranter er at finde her i landet.
Sådan blev priserne fordelt i 2021
De fik tre stjerner
Renè Redzepi fra Noma Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Geranium, København.
Noma, København (fra to til tre)
De fik to stjerner
Mark Lundgaard fra Kong Hans Kælder- Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark
AOC, København.
Alchemist, København.
Jordnær, Gentofte.
Kadeau, København.
Koks, Færøerne.
Kong Hans Kælder (fra en til to)
Henne Kirkeby Kro, Henne.
De fik en stjerne
Jonathan K. Berntsen fra restaurant The Samuel i Hellerup. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Alouette, København.
Domestic, Aarhus.
Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.
Formel B, København.
Frederikshøj, Aarhus.
Frederiksminde, Præstø.
Gastromé, Aarhus.
Kadeau, Bornholm.
Kiin Kiin, København.
Kokkeriet, København.
LYST, Vejle (fra nul til en).
Marchal, København.
MeMu, Vejle.
Substans, Aarhus (fra nul til en).
Syttende, Sønderborg (fra nul til en).
Søllerød Kro, Holte.
The Samuel, København (fra nul til en).
Ti Trin ned, Fredericia.
De fik den grønne femkløver for bæredygtighed
Henne Kirkeby Kro Foto: Anders Schoennemann / Henne Kirkeby Kro
Ark, København.
Brace, København.
Domestic, Aarhus.
Henne Kirkeby Kro, Henne.
LYST, Vejle.
Tèrra, København.
Spørgsmål og svar om Michelinstjernerne
Hvordan fungerer systemet med Michelinstjerner?
Systemet med at give restauranter karakterer som stjerner blev ifølge Michelin indført i slutningen af 1920'erne. I 1926 var det muligt at få én stjerne, men i 1933 blev det muligt at få både en, to eller tre stjerner.
I Michelinguiden vurderes maden på spisestederne med en karakter fra en til tre Michelinstjerner:
1 stjerne: En god restaurant i sin kategori
2 stjerner: Rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter
3 stjerner: Ekstraordinær køkkenkunst, som værd at rejse efter
Hvad er kriterierne, der danner grundlag for Michelinstjernerne?
Bedømmelsen af restauranterne sker efter fem kriterier:
Kvaliteten af råvarerne
"Håndværket" - dvs. smagen og tilberedningen
"Personligheden" - dvs. hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
Kvalitet for pengene
Kvalitet uanset tidspunkt - det skal være den samme oplevelse, uanset hvornår gæsten spiser på restauranten
Vurderingerne foretages af anonyme inspektører, der ofte besøger restauranterne flere gange over en given periode uden at give sig til kende før, under eller efter besøget.
Hvem har flest Michelinstjerner i Norden?
København er nordens gastronomiske hovedstad med flere trestjernede og tostjernede tilbud. I Guide Michelin Nordic Cities er Danmark som helhed tildelt 36 Michelinstjerner, fordelt ud på 26 restauranter, og det er nok til en plads som topscorer i de nordiske lande.
Hvad betyder den grønne Michelinstjerne?
Michelinguiden er begyndt at uddelle grønne stjerner til restauranter, der udmærker sig særligt indenfor bæredygtighed. I 2021 fik Danmark 6 af i alt 9 grønne Michelinstjerner. De gik til Térra, Ark, Brace, Domestic, Henne Kirkeby Kro og LYST.
Hvornår bliver Michelinstjernerne for 2022 uddelt?
Datoen for, hvornår der uddeles Michelinstjerner i 2022, er endnu ikke fastlagt.