Bitz i første interview efter shitstorm: - Jeg er vel Danmarks mest forhadte mand

Christian Bitz mener fortsat ikke, at han har plagieret keramikeren Kasper Würtz. Nu vil han teste sin sag i Højesteret.

Danmarks mest forhadte mand.

Sådan beskriver ernæringsekspert Christian Bitz sig selv i sit første interview, efter at han er havnet i en shitstorm i kølvandet på DR's forbrugerprogram 'Kontant'.

Jeg modtager dagligt grimme beskeder og trusler

Christian Bitz i 'Go Aften LIVE'

Programmet afdækker, hvordan Christian Bitz sammen med grossisten F&H i både Sø- og Handelsretten og Østre Landsret er blevet dømt for i flere tilfælde at bryde keramikeren Kasper Würtz' ophavsret. Det skete, da Bitz ifølge instanserne fik produceret et spisestel, som flere steder ligner keramikerens.

- Jeg modtager dagligt grimme beskeder og trusler. Min familie går igennem et helvede lige nu, og det skal stoppe, siger Bitz i interviewet med 'Go aften LIVE'.

På de sociale medier er Bitz blevet kaldt alt fra "tyv" til "fusker" og "kriminel bondefanger". Flere opfordrer desuden til at boykotte hans serie af produkter.

Håber på Højesteret

Bitz er dømt for at plagiere fire af Kasper Würtz' keramikprodukter i tre forskellige farver.

Et af produkterne er skålen herunder, der står på en tallerken af Kasper Wurtz:

Christian Bitz har tidligere afvist at stille op til interview i 'Kontant', men er opsat på at give sin version af tvisten i 'Go Aften LIVE':

- Helt grundlæggende mener jeg, at en konflikt som denne skal løses i den danske retsinstans og ikke i medierne.

Sammen med grossisten F&H håber Bitz fortsat, at procesbevillingsnævnet vil lade sagen fortsætte i Højesteret. Det sker kun, hvis nævnet vurderer, at sagen er af særlig principiel karakter.

- Det er mig stadigvæk ubegribeligt, at landsretten har stadfæstet dommen fra Sø- og Handelsretten, siger Christian Bitz.

Han mener, at billederne taler sit eget tydelige sprog. Der er ifølge ham tydelig forskel på Bitz' og Würtz' produkter.

Som følge af dommene har Christian Bitz skullet destruere det lager af keramik, som ifølge retsinstanserne ligner Würtz' for meget.

Ernæringseksperten er desuden blevet pålagt at fjerne alle henvisninger til de krænkende produkter fra sine instagram- og facebookprofiler.

Jeg har lagt et navn til et stel, og pludselig er jeg lagt for had i hele Danmark

Christian Bitz

Skæbnesvangert besøg

Sagen begyndte, da Christian Bitz i februar 2015 besøgte Kasper Würtz' værksted i Horsens.

Würtz er kendt for at levere spisestel til flere prestigefulde restauranter som Noma, og han viste velvilligt Bitz rundt.

Dagen efter besøget afholdt Bitz et møde med F&H, der er en af Skandinaviens største grossistvirksomheder.

F&H's indkøbschef havde allerede der kontaktet en producent i Kina, og bedt dem kigge på Kasper Wurtz' hjemmeside.

I en mail skriver F&H blandt andet, at de vil "så tæt på som muligt" både "i kvalitet og farver". Navnet Würtz nævnes flere gange i de pågældende e-mails, hvor produkterne blandt andet bliver omtalt som "BITZ (Würtz) stoneware konceptet".

I 2016 lancerer Bitz så sit eget spisestel i stentøj med F&H som grossist.

- Jeg synes egentlig ikke, det er så interessant, hvad jeg synes om de mails, der er sendt. Der er sendt tusindvis af mails til producenten og taget nogle ting ud af sammenhæng. Jeg kan forholde mig til, om produkterne ligner hinanden, og det synes jeg ikke, de gør, siger Bitz direkte konfronteret.

Plagiatsag har trukket hårde veksler på keramiker

I 'Go' Aften LIVE' fortæller den plagierede keramiker Kasper Würtz også, hvordan retssagen mod Christian Bitz og F&H har præget ham.

Würtz har haft ondt i maven, siden han så sin produktlinje plagieret, lyder det. Samtidig har han været mere fraværende, end han kunne ønske sig over for sin familie og sine børn på grund af den lange strid.

- Når man som almindelig familiefar med en lille virksomhed har udgifter for tre millioner, så er det afsindigt mange penge, når man samtidig bliver overdænget med trusler fra advokater, siger han.

Svaret fra Würtz gør indtryk på Bitz, der minder om, at også han er selvstændig og tynget af sagen og den deraf dårlige omtale.

Han afviser imidlertid at have ødelagt Würtz' livsværk.

- Det vil jeg stille mig meget tvivlende overfor, siger han og fortsætter:

- Jeg har lagt et navn til et stel, og pludselig er jeg lagt for had i hele Danmark. Jeg tør nærmest ikke gå ud, og samtidig gør det ondt på ens familie og på ens sjæl.

Du har tabt i to instanser. Hvorfor trække din familie ud i en tredje omgang i Højesteret?

- Fordi jeg vil fastholde min ret til at gå hele vejen og søge den rigtige afgørelse, siger Bitz.

TV 2 har efter interviewet i ‘Go Aften Live’ spurgt Christian Bitz, om det ikke er forventeligt, at man som offentlig kendt person bliver upopulær, når man bliver dømt:

- Jeg synes, det er ærgerligt, at det faktum, at jeg er en offentligt kendt person, fylder så meget. Jeg mener, fokus bør være på sagen, og om hvorvidt produkterne ligner hinanden, lyder det blandt andet fra Bitz i et skriftligt svar.

I Go' Aften Live siger du, at sagen er "forfærdelig for begge parter". Kan du forklare dette udsagn - hvorfor er det "forfærdeligt" for dig som den dømte part?

- En retssag er udmattende på alle måder, og det fjerner fokus fra familie, venner og forretning, og det er kun blevet værre af, at jeg de seneste to uger har modtaget hundredevis af trusler og svinske beskeder, og at folk også truer min kæreste og mine børn. Det er meget voldsomt, skriver Bitz.

Han fastholder, at han mener, han er uskyldig i sagen.

Se DR's program om Christian Bitz og plagiatsagen her og interviewet med Christian Bitz på TV 2 PLAY.