Coronavirus

Lammelser og tinnitus skal nu anføres som bivirkninger ved AstraZeneca og Johnson

Samtidig anbefaler komité at ændre på køn- og aldersbeskrivelse af særligt udsatte for de sjældne blodpropper efter AstraZeneca-vaccinen.

Flere bivirkninger skal nu indskrives i produktinformationen, når det gælder vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Det anbefaler den europæiske bivirkningskomité, PRAC, ifølge en udmeldingen fra den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, skriver den danske Lægemiddelstyrelsen.

For AstraZeneca gælder det blandt andet Guillain-Barré syndrom (GBS), der er en alvorlig nervebetændelse, som kan forårsage midlertidigt tab af følelse og bevægelse – altså lammelse – samt åndedrætsbesvær.

I produktinformationen for vaccinen står en advarsel om ét tilfælde af GBS allerede opført, men PRAC har løbende holdt øje med udviklingen og har i september vurderet flere tilfælde.

Frem til 31. juli har der været rapporteret om 833 tilfælde på verdensplan, og nu anbefaler komitéen altså, at GBS bliver indskrevet som en ”meget sjælden” bivirkning.

Det betyder, at den rammer færre end 1 ud af 10.000 personer.

Sjældne blodpropper rammer ikke kun kvinder under 60

Samtidig bliver der anbefalet ændringer, når det gælder de sjældne blodpropper, som var årsagen til, at de danske sundhedsmyndigheder trak vaccinen fra AstraZeneca ud af vaccinationsprogrammet.

Formuleringen om, at de sjældne blodpropper i forbindelse med vaccinen hovedsageligt forekommer hos kvinder under 60, skal ifølge PRAC fjernes, da forskellen i alder og køn ikke længere er så udtalt som tidligere.

Faktisk er 43 procent af tilfældene sket hos mænd og 37 procent hos vaccinerede personer, der er ældre end 60 år, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

J&J-vaccine kan give tinnitus og nedsat følelse i huden

AstraZeneca er ikke den eneste vaccine, hvis produktinformation ifølge PRAC skal opdateres med nye bivirkninger. Det gælder også vaccinen fra Johnson & Johnson.

Her er det nu anbefalingen, at hævede lymfeknuder, usædvanlig eller nedsat følelse i huden, tinnitus, diarré og opkastning bliver indskrevet som bivirkninger.

Ifølge vurderingen fra PRAC er der i alle tilfælde med undtagelse af diarré og opkastning tale om sjældne tilfælde – det vil sige at færre end 1 ud af 1000 får bivirkninger.

Når det gælder diarré og opkastning, er der tale om en ”ikkealmindelig bivirkning” – det vil sige at det forekommer hos færre end 1 ud af 100.

Sjældne blodpropper og MIS-C bliver stadig undersøgt

PRAC er forsat i gang med at vurdere sjældne tilfælde af blodpropper i hjernen efter vaccination med AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Det samme gælder for den alvorlige betændelsestilstand MIS-C, der især er set hos børn smittet med coronavirus. Dette er tilfældet for alle fire vacciner, som danskerne på den ene eller anden måde er blevet stukket med: AstraZeneca, Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson.

Omvendt konkluderer PRAC, at der ikke er en sammenhæng mellem blødningsforstyrrelser i kvinders menstruation og en coronavaccination.