Samfund

Ekspert håber på danske Michelin-stjerner til "et sted af en anden verden"

Trods coronakrise og restriktioner er de danske restauranter kommet sig, men stjerneregn skal man ikke forvente fra de franske smagsdommere.

Efter mere end halvandet års pause er det igen blevet tid til uddeling af de eftertragtede Michelin-stjerner.

Mandag falder dommen over de bedste danske restauranter. Men selv om cremen af gastronomi herhjemme har fejret store triumfer gennem de seneste år, skal man ikke forvente at se stjerner blive drysset gavmildt rundt.

Hvad er Michelin-guiden

Guiden over de bedste restauranter har eksisteret i sin nuværende form siden 1933.

Ranglisten opdateres en gang årligt. Normalt i februar måned.

Tre-stjernede restauranter er en relativ sjældenhed.

Frankrig har flest med 30.

Japan har 22.

USA 13.

Danmark har stadig kun Geranium, som fik sine tre stjerner i 2016.

 

Det siger redaktør Jesper Uhrup Jensen fra mad-magasinet Gastro.

- Det ville være mærkeligt, hvis det regnede ned med stjerner efter et år med nedlukninger og restriktioner, siger Jesper Uhrup Jensen.

Udskudt seance

Normalt uddeles Michelin-stjernerne i februar, men på grund af coronakrisen er seancen udskudt til 13. september.

Man kan håbe på, at der sker lidt i provinsen, for her er man blevet lidt snydt eller forbigået de sidste gange.

Jesper Uhrup Jensen. Redaktør, Gastra.

Danmark har lige nu 35 Michelin-stjerner fordelt på 26 restauranter.

- Der kommer lidt, men ikke ret meget. Det er og bliver gætterier, for ingen ved reelt noget. Man kan håbe på, at der sker lidt i provinsen, for her er man blevet lidt snydt eller forbigået de sidste gange, siger Jesper Uhrup Jensen.

Han fremhæver Restaurant Lieffroy i Nyborg som et sted, der kunne fortjene noget stjerneglans.

Stedet med fransk-danske Patrik Lieffroy ved roret har fået topanmeldelser af de danske madskribenter, men om det er nok til at gøre de franske connaiseurs bløde om hjertet, er straks en anden sag.

Kun en dansk med tre

Lige nu er der kun én dansk restaurant med tre stjerner i den københavnske Geranium. Og de kunne få følgeskab af endnu en på stjernehimlen, som ifølge rygtebørsen har haft flere visitter med fransk accent i løbet af året.

- Et sted som Jordnær ude i Gentofte har folk også talt om kunne få endnu en udmærkelse. De har fået to stjerner meget hurtigt, men selv om de kunne fortjene det, tror jeg ikke de får den tredje på så kort tid, lyder vurderingen.

Sushi Anaba er helt af en anden verden. Det er helt nyt på vores breddegrader at have sådan et sted.

Gastro redaktør Jesper Uhrup Jensen

Umiddelbart ser Jesper Uhrup Jensen den eksperimenterende og internationalt bevågede to-stjernede The Alchemist på Refshaleøen i København som et sted, der måske kunne vinde mere gunst hos Michelin-folkene.

- Det er typisk et sted, Michelin kunne finde på at give endnu en stjerne for at gøre sig interessante og tage den PR, som følger med.

Af en anden verden

Et andet helt unikt sted i hovedstaden er den lille Sushi Anaba med plads til bare otte personer.

- Sushi Anaba er helt af en anden verden. Det er helt nyt på vores breddegrader at have sådan et sted. Spørgsmålet er, om Michelin-folkene har nået at være der, men en stjerne ville være fortjent, siger Jesper Uhrup Jensen, som har svært ved at se de etablerede steder som Noma eller Søllerød Kro høste mere anerkendelse i denne omgang.

Et af de områder, som har været overset til trods for stor udvikling, nytænkning og idérigdom, er det danske smørrebrød.

- Og det ville være dejligt, hvis nogle af vores bedste smørrebrødsrestauranter ud af det blå fik en stjerne. Men jeg kan ikke se det ske, siger madredaktøren.

Et par af de danske Michelin-restauranter er blevet fortid som prominente ofre for coronakrisen. Det gælder restauranterne 108 og Relæ, som dermed har slukket et par stjerner i det danske gastronomiske landskab.

Personalemangel er et problem

Et andet problem er personalemangel. Og det kan komme til at koste på længere sigt.

- Det er virkelig et problem. Og du kan som Michelin-observatør have været på besøg i en dansk restaurant og have oplevet at blive elendigt betjent.

Ifølge Gastro's redaktør er branchen generelt ved at kommet lidt ovenpå efter nedlukning og restriktioner.

- Udefra set ser det ikke så slemt ud. Da man genåbnede blev man nærmest lagt ned af gæster og der åbner nye steder helt tiden.

Michelin-uddelingen finder sted mandag aften klokken 20, hvor stjernemodtagerne bliver offentliggjort i koncerthuset i Stavanger i Norge og livetransmitteret.

Sådan blev priserne fordelt i 2021

  1. De fik tre stjerner

    Geranium, København.

    Noma, København (fra to til tre)

  2. De fik to stjerner

    AOC, København.

    Alchemist, København.

    Jordnær, Gentofte.

    Kadeau, København.

    Koks, Færøerne.

    Kong Hans Kælder (fra en til to)

    Henne Kirkeby Kro, Henne.

  3. De fik en stjerne

    Alouette, København.

    Domestic, Aarhus.

    Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.

    Formel B, København.

    Frederikshøj, Aarhus.

    Frederiksminde, Præstø.

    Gastromé, Aarhus.

    Kadeau, Bornholm.

    Kiin Kiin, København.

    Kokkeriet, København.

    LYST, Vejle (fra nul til en).

    Marchal, København.

    MeMu, Vejle.

    Substans, Aarhus (fra nul til en).

    Syttende, Sønderborg (fra nul til en).

    Søllerød Kro, Holte.

    The Samuel, København (fra nul til en).

    Ti Trin ned, Fredericia.

  4. De fik den grønne femkløver for bæredygtighed

    Ark, København. 

    Brace, København.

    Domestic, Aarhus. 

    Henne Kirkeby Kro, Henne. 

    LYST, Vejle.

    Tèrra, København.