Coronavirus

Danske smittetal er ifølge ekspert "bemærkelsesværdigt lave"

434 personer er siden lørdag konstateret smittet med covid-19.

Der er det seneste døgn registreret 434 nye smittetilfælde med coronavirus, oplyser Statens Serum Institut i sin daglige opgørelse.

Smittetallet følger tendensen fra de seneste uger, hvor smittetallet har været lavt sammenlignet med flere perioder i august. Dengang var tallet flere dage over 1000.

Søndagens smittetal er det næstlaveste i landet siden 5. juli, hvor 337 blev konstateret smittet. Lørdag blev det laveste antal siden 5. juli registreret, da 386 blev konstateret smittet.

"Bemærkelsesværdigt lavt"

De lave smittetal overrasker Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet.

- Det er bemærkelsesværdigt lavt. Jeg havde frygtet, at vi lå højere på nuværende tidspunkt, siger han.

- I øjeblikket er der ikke tegn til, at der sker noget voldsomt. Går vi flere uger tilbage, har vi været over en lille top, og vi lå lavt i går. Det, jeg kan have svært ved at tro på, er, at det kan blive ved med at gå så godt. Vi har trods alt åbnet meget op, og folk opfører sig anderledes end tidligere, hvilket er naturligt nok, siger Allan Randrup Thomsen.

Antallet af indlagte stiger søndag med 1 til 125. Der er ingen nye dødsfald.

Smittetallet er fundet på baggrund af 45.225 pcr-tests, og dermed er positivprocenten på 0,96.

Flere og flere børn

Allan Randrup Thomsen er således ikke bekymret i øjeblikket. Men skal han alligevel nævne noget, er det børnene, der falder i øjnene.

De fylder mere og mere blandt de smittede. Ifølge virologen er det både, fordi at færre er vaccineret mod covid-19 end i de ældre aldersgrupper, samt at skolerne er genåbnede, og restriktionerne er fjernet.

- Børnene tæller mere og mere blandt de implicerede. Det er selvfølgelig dels, fordi vi har åbne skoler og en stor gruppe af ikkevaccinerede der. Det vil være mønstret fremadrettet, siger han.