Coronavirus

Coronaskammen er erstattet med en grimmere følelse - nu har den et navn

Vaccinefryden er forståelig, men den kan være farlig, lyder det.

Han havde døbt sig selv Mr. Anti-vax.

Den amerikanske radiovært Marc Bernier brugte en god portion af sit daglige tre timers eftermiddagsprogram på at advare mod vacciner, og i slutningen af juli satte han sig til tasterne.

Han skrev et opslag på Twitter, der sammenlignede den amerikanske regering med nazister, fordi den opfordrede folk til at blive vaccineret.

Det skulle blive hans sidste tweet.

For en måned senere var Marc Bernier død med covid-19.

Nyheden spredte sig hurtigt på de sociale medier, hvor kommentarsporene blev rødglødende.

Mange skrev, at han selv var ude om det.

Nu har følelsen, der skinnede igennem i kommentarerne, fået et navn: Vaxenfreude, vaccineskadefryd.

Det er den forbudte selvretfærdighed, der kan ramme, når en vaccineskeptiker bliver smittet med coronavirus.

Følelsen kommer især til udtryk på internettet, men den kan også ses i den analoge, virkelige verden, hvor forskellen på vaccinerede og ikkevaccinerede bliver større og større.

Hvad er skadefryd?

Oplevelsen af glæde, tilfredstillelse eller selvretfærdighed ved at vide eller bevidne andres ulykke, problemer eller ydmygelse. 

Man har målt skadefryd hos børn helt ned til toårsalderen. 

Udtrykket kommer fra det tyske ord schadenfreude, som også bliver brugt på engelsk.

Vaxenfreude er mest udtalt i USA, men den findes også i Danmark, lyder det fra Michael Bang Petersen, der er professor og leder af HOPE-projektet.

- Vi ser elementer af det. Der er ingen tvivl om, at coronaskammen har skiftet karakter, siger han.

Fællesskabet er forsvundet

Karakterskiftet skyldes, at vaccinerne er rullet bredt ud.

For et år siden kunne man være alle mod en fælles fjende: Pandemien. Da handlede det om at udvise samfundssind og på sigt få et stik for holdet.

Men det er blevet mere kompliceret nu.

Samfundet er delt op i en stor gruppe, der har fået to stik, og en mindre, der ikke har. Det er mere sort-hvidt end tidligere, siger Michael Bang Petersen.

- I 2020 handlede de her følelser om afstand og hygiejne. I 2021 handler det om vacciner, som er mere målbare, siger han.

Vaxenfreude samler majoriteten - de vaccinerede - mod den mindre gruppe ikkevaccinerede, som der bliver peget fingre af.

Ifølge Michael Bang Petersen har 40 procent af danskerne en bekymring over bivirkninger ved vaccinationer, og det kan måske forklare følelsen af vaccinefryd.

- Der er mange, der sætter sig i stolen med en lille smule bankende hjerte. Men de gør det alligevel, og det efterlader dem med en følelse af at tage en for holdet, siger han.

Så hvis de, der takker nej til vaccinen, bliver syge, kan det føles lidt fortjent, fordi de "freerider på fællesskabets immunitet", mener Michael Bang Petersen.

- De udviser ikke det famøse samfundssind, og hvis det så går galt, så har man lyst til at sige "ha-ha", siger han.

En skala af følelser

Forandringen i coronafølelserne er naturlig, lyder det fra Ditte Marie Munch-Jurisic, der er ph.d. i filosofi, ekstern lektor på minoritetsstudier ved Københavns Universitet og forsker i negative følelser og moral.

Ifølge hende reflekterer følelser altid den verden, vi er i. Så når verden ændrer sig, for eksempel i takt med en vaccineudrulning, flytter vores følelser sig med.

Ditte Marie Munch-Jurisic mener, at følelser som coronaskam og -skyld kan være delvist positive, fordi de bunder i, at man føler et moralsk ansvar for andre.

Skadefryden ligger i en anden kategori.

- Det er en af de rigtig grimme følelser. Derfor er det også sjældent, at vi åbent står ved den, siger hun.

Vaxenfreud er primært noget, man kan bruge til at pudse sin egen vaccinerede glorie

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab

Det forklarer nok også, at de færreste danskere ligefrem godter sig over andres ulykke. Men der er glimt af vaxenfreud i Danmark, mener hun.

For eksempel når vi får at vide, at en person er smittet. Der vil vi hurtigt blive ramt af en impuls til at stille et spørgsmål: Var personen vaccineret?

Ditte Marie Munch-Jurisic sammenligner det med, når en storryger får konstateret lungekræft.

- I virkeligheden handler det om, at man lige afvejer, hvor synd det er for dig, og hvor meget ansvar folk selv har for deres sygdom, siger hun.

Vaccinerede med skinnende glorier

Når vi fordømmer, fryder os og udskammer har det faktisk et formål, lyder det fra Michael Bang Petersen. Vi gør det for at få andre til at handle, som vi gerne vil have dem til.

Men spørgsmålet er, om det virker efter hensigten. Michael Bang Petersen tvivler på det.

- Det rykker nok ikke så meget. Så vaxenfreud er primært noget, man kan bruge til at pudse sin egen vaccinerede glorie, siger han.

Afstemning

Har du oplevet vaccineskadefryd?

Til gengæld indeholder fryden en "stor fare", fordi det kan puste til de konflikter, der allerede er i samfundet, advarer han.

Den amerikanske journalist Tyler Weyant, som første gang skrev om begrebet, er også bekymret.

Han mener, at vaccineskadefryden blotter en mangel på empati blandt vaccinerede, der glemmer, at det er hjerteskærende, hver gang nogen rammes af alvorlig covid-19.

- Og at være uvaccineret gør det ikke mindre hjerteskærende, lyder det.