Rekordindkøb: SSI har købt 2,5 millioner doser influenzavaccine

Statens Serum Institut har købt 900.000 flere influenzavacciner end året før, skriver Berlingske.

Rekordmange kan i år blive vaccineret mod influenza.

Statens Serum Institut (SSI) har købt 2,5 millioner doser. Det er 900.000 flere end året før, skriver Berlingske.

- I år er influenzavaccination ekstra vigtigt, fordi influenza udgør en særlig risiko for mange af de samme mennesker, der også risikerer et kompliceret og alvorligt sygdomsforløb, hvis de får covid-19.

- Bliver disse personer syge med begge sygdomme samtidig, kan sygdomsforløbet yderligere forværres, skriver SSI på sin hjemmeside.

Immunitet i befolkningen er lille

Sundhedsminister Magnus Heunicke advarede onsdag i Politiken om en faldende immunitet i befolkning overfor de virusinfektioner, vi normalt ser. Og det er i det lys, SSI har købt det store antal vacciner.

- Det kunne godt være en perfekt storm, som rammer os. Det er vi nødt til at være forberedt på, sagde Magnus Heunicke til Politiken.

Det blev bakket op af professor i infektionssygdomme og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren.

- Vi har levet helt anderledes det seneste halvandet år. Immuniteten i befolkningen over for en lang række infektionssygdomme som influenza og RS-virus er lille.

- Derfor må vi forvente ikke bare at skulle håndtere en fortsat covid-19-pandemi - hvor vi vil se flere smittede og indlagte de kommende måneder - men også større epidemier på grund af flere andre typer luftvejsvirus.

- Det kan godt blive udfordrende, sagde Jens Lundgren til Politiken.

Mangel på vacciner i 2020

Det er vigtigt, at vi vaccinerer de rigtige. Det forklarer Kristian Antonsen, hospitalsdirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, til Berlingske.

- Vi skal vaccinere hensigtsmæssigt, så doserne går til dem, der har mest brug for det, siger han.

I oktober 2020 var der mangel på influenzavacciner. Det fik dengang Ældre Sagen til i et brev at rette hård kritik af SSI.

Det er ældre over 65 år, personer med visse kroniske sygdomme, gravide i andet og tredje trimester, sundheds- og plejepersonale og andre personer i særlig risiko, der bliver tilbudt vaccinen.

Som noget nyt vil også de to- til seksårige børn blive tilbudt en influenzavaccination i år.