I dag siger vi farvel til de sidste restriktioner - Danmark er "en øde ø", siger Lundgren

Det er blandt andet den høje vaccinationstilslutning, der gør, at vi nu kan sløjfe alle restriktionerne, siger professor Jens Lundgren.

Fra i dag betegnes covid-19 ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark, og dermed kan vi vinke farvel til de allersidste restriktioner.

Derfor ophører nu også kravet om, at man skal vise coronapas i forbindelse med visse større arrangementer, hvor der deltager over 500 mennesker samt i nattelivet.

Også tidligere på måneden, 1. september, bortfaldt en række restriktioner.

Her kunne blandt andet natklubber slå dørene op igen, og kravet om at fremvise coronapas på blandt andet restauranter og i fitnesscentre forsvandt.

I løbet af de seneste halvandet år har vi haft restriktioner som forsamlingsforbud, coronapas og mundbindskrav.

Man skal kigge på lande, som ligger relativt tæt på os for at forstå, at vi er midt i en pandemi. Vi er så "en øde ø", der er lykkedes med vaccinerne

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Tilbage til friheden

Det betyder, at vi nu igen nærmer os en hverdag, som vi kendte den, før coronavirussen gjorde sit indtog i Danmark.

- Hverdagen er stort set den samme, og friheden er der i hvert fald, slår sundhedsminister Magnus Heunicke fast.

Covid-19 har været kategoriseret som "samfundskritisk", siden kategorien blev føjet til epidemiloven i marts – men det ophører nu, fordi regeringen har besluttet ikke at forlænge den.

Dermed betragtes coronavirus nu som en alment farlig sygdom.

Det betyder blandt andet, at der stadig er nogle restriktioner for indrejse, man kan etablere spildevandsopsporing, foretage smitteopsporing og fastsætte besøgsrestriktioner, oplyser Sundhedsministeriet.

Desuden vil man også stadig skulle bære mundbind i lufthavne og fly, da man her følger internationale regler.

En sygdom kategoriseres som samfundskritisk, hvis den er alment farlig, og hvis det medfører, eller risikerer at medføre, alvorlig forstyrrelse af vigtige samfundsfunktioner, hvis den udbredes.

Restriktionerne er væk – men sygdommen er her stadig

En af de eksperter, som har været med til at rådgive regeringen i coronaspørgsmål, er Jens Lundgren, som er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Ifølge ham er det især danskernes villighed til at blive vaccineret, der nu gør, at vi kan sætte et - forhåbentlig - endeligt punktum for coronarestriktioner.

Han understreger dog, at det ikke dermed betyder, at vi kan vinke farvel til selve sygdommen covid-19.

- Der tror jeg bare, at man skal kigge på lande, som ligger relativt tæt på os for at forstå, at vi er midt i en pandemi. Vi er så "en øde ø", der er lykkedes med at få rullet vaccinerne ud. Og derfor behøver vi ikke at have de samme restriktioner. Men virus er der stadigvæk, og det er selvfølgelig noget, vi bliver nødt til at holde rigtigt meget øje med, siger han og tilføjer, at situationen hurtigt kan ændre sig igen.

Jens Lundgren vil derfor ikke lægge hovedet på blokken og love, at restriktionerne er borte for evigt. Det samme gælder sundhedsministeren.

- Alt, hvad vi gør, det er for at sikre epidemikontrol og forhindre nye, store nationale nedlukninger. Hvis man ser tilbage på de seneste halvandet år, og hvor mange gange sygdommen er muteret, så kan jeg ikke give nogen garantier. Men vi kan bare sige, at når vi sammenligner med andre lande, så er vi nogen af dem, der står allerstærkest.