Samfund

Trafikstøj øger risikoen for demens - sådan sikrer du dig mod støj, når du sover

Vinduerne er et godt sted at starte, når man skal sikre sin bolig mod støjgener. Alternativt kan man flytte sit soveværelse væk fra vejen.

En længere periode med støjgener fra trafikerede veje giver en markant større risiko for demens. Jo højere støjen er, desto større er risikoen.

Sådan lyder det i en ny forskningsrapport torsdag.

Forskerne bag peger på, at sammenhængen kan skyldes kombinationen af den stress og dårlige søvn, som støjgenerne kan medføre. Rapporten viser 27 procent forhøjet risiko for Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for at udvikle demens, hvis man over en årrække eksponeres for trafikstøj over 55 decibel.

Men hvad stiller man op, hvis man lever med larmen fra en motorvej eller trafikåre i baghaven? Herunder kan du blive klogere på, hvad du selv kan gøre.

1. Flyt soveværelset

Lever du med støjen fra en trafikeret gade eller en motorvej lige i nærheden af dit hjem, er det begrænset, hvad du selv kan gøre.

Der er dog enkelte greb, der kan gøre det lettere at få en god nats søvn på trods af larmen. Det fortæller Mette Sørensen, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse og medforfatter til den nye rapport.

Ifølge hende handler det først og fremmest om at sikre, at det værelse, hvor man sover, vender længst væk fra den støjende vej - for eksempel ind mod gården, hvis det er muligt.

Derfor lyder anbefalingen, at man rykker rundt på værelsesfordelingen i det omfang, det kan lade sig gøre.

2. Sov med ørepropper

Foruden at sove længst muligt væk fra støjen, kan man også med fordel anskaffe sig et sæt ørepropper, fortæller Mette Sørensen.

- Alt, som kan begrænse den lyd, man får i ørerne i løbet af natten, er en god ide. Så hvis man kan finde ud af at sove med ørepropper om natten, ville det fungere godt, siger hun til TV 2.

Seniorforskeren understreger, at støjen er dybt problematisk for helbredet - også selvom man måske føler, at man har sovet godt:

- Man kan sådan set godt vågne og føle, at man har sovet udmærket, men har man på grund af støjen ikke været nede i den vigtige og helt dybe søvn, er det, at problemet opstår.

Fakta om trafikstøj

I Danmark er der tale om støjbelastning, hvis en boligfacade udsættes for vejstøj over grænseværdien på 58 dB (decibel). Måles støjen til at være over 68 dB, er der tale om en stærk støjbelastning. 

Ifølge Miljøstyrelsen lever omkring 750.000 husstande i Danmark over grænseværdien på 58 dB. 

For eksempel i omegnskommunerne til København er antallet af støjbelastede boliger steget med syv procent i perioden 2012 og 2017.

Kilde: Gate 21, Rambøll, Force Technology og Region Hovedstaden. 

3. Optimér vinduerne

Også boligen kan optimeres, så lyden får sværere ved at trænge ind.

Og der er særligt ét svagt led i boligen, når det kommer til støjgener, fortæller Tue Patursson, fagekspert hos videnscentret Bolius.

- Det er vinduerne, der uden tvivl er det svageste led i forhold til støj. Derfor handler det om at kigge på vinduerne og sørge for, at de eksisterende vinduer lever op til kvalitetskravene, siger han til TV 2.

Beslutter man, at vinduerne må skiftes på grund af gener fra nærliggende trafik, er det ifølge Tue Patursson godt givet ud at gå hele vejen og vælge den dyre løsning, der lydisolerer mest.

4. Gå sammen om problemet

Tue Patursson anerkender, at det som lejer kan være svært at nå igennem med et krav til nye vinduer. Derfor anbefaler han, at man går sammen i ejendommen og forelægger sit ønske til bestyrelsen:

- Det er altid godt at gå flere sammen, så man ikke kommer alene med sit behov. Derfor er det en god ide at sætte sig sammen med bestyrelsen og sige: "Vi er faktisk mange, der oplever det her, og vi vil rigtig gerne have noget gjort ved det".

Forinden kan man bestille en måling af støjniveauet, så man har et konkret bevis på problemets omfang.

Er det ikke muligt at få skiftet vinduerne, er det også en god ide at kigge på gummilisterne omkring vinduet. Er de blevet hårde og møre, og ikke bløde og fleksible, kan lyden nemmere trænge ind, ligesom det er en god ide at lukke for ventilen på vinduet, selvom det i så fald vil betyde, at der kommer mindre frisk luft ind.

5. Benyt kommunalvalget

Hvis hverken optimering af vinduer eller flytning af soveværelset kan lade sig gøre, er der et kommunalvalg lige om hjørnet.

Og det er her, man som borger skal slå til, hvis man vil råbe sine lokalpolitikere op om problemer med støj.

Det siger Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, til TV 2.

- Det er nu og frem mod kommunalvalget, at man har en chance for at blive hørt. Det kræver dog, at man er mange med til at lægge det politiske pres, der skal til, for at emnet bliver så tilstrækkeligt vigtigt, at det kan blive en del af valget.

Kommunalvalget finder sted 16. november.