Coronavirus

Nu får de første borgere tredje stik

Vaccinen er ikke godkendt til tredje stik, men Sundhedsstyrelsen forventer ikke, at der bliver problemer.

I disse dage får de første danskere tredje stik mod coronavirus.

Onsdag fik 30 dialysepatienter på Aarhus Universitetshospital tredje stik, oplyser Region Midtjylland til TV 2, og torsdag tager udrulningen fart i Region Hovedstaden.

Her vil et udkørende vaccinationsteam vaccinere 170 borgere på tre plejehjem i Herlev, oplyser regionen i en pressemeddelelse.

- Jeg er rigtigt glad for, at vi så hurtigt kan komme ud med tredje stik takket være et tæt samarbejde mellem regionen og plejehjemmene, siger Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Tredje stik mod coronavirus i regionerne

  • Region Hovedstaden: Begynder torsdag 9. september på tre plejehjem i Herlev. 
  • Region Sjælland: Begynder fredag 10. september på plejehjem. 
  • Region Nordjylland: Sender invitationer ud fredag 10. september og forventer påbegyndelse i weekenden på plejehjem og blandt borgere med særligt svækket immunforsvar. 
  • Region Syd: Begynder fredag 10. september på plejehjem.
  • Region Midtjylland: Har givet tredje stik til 30 dialysepatienter onsdag. Forventer at påbegynde vaccionation på plejehjem fredag. 

 

Smitten stiger på plejehjem

Sundhedsstyrelsen meddelte 30. august, at udsatte borgere bør tilbydes tredje stik.

Det er personer med svækket immunforsvar, som i første omgang får tilbuddet. Det gælder ældre, og personer der lider af særlige sygdomme, eksempelvis problemer med nyrerne.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at det drejer sig om 50.000 personer.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det vigtigt, at man siger ja tak til tredje stik, hvis man får det tilbudt. Det skyldes, at der er risiko for at blive smittet, selvom man er færdigvaccineret. Derudover tager personer med svækket immunforsvar dårligere imod vaccinen.

På plejehjem er smitten begyndt at bluse op igen de seneste uger. Ifølge Statens Serum Institut er flere færdigvaccinerede ældre blevet smittet, efter plejehjemspersonale er vendt hjem fra ferie.

I alt er 9253 færdigvaccinerede blevet smittet med coronavirus siden december sidste år.

Ikke godkendt til tre stik

Inden man takker ja til tredje stik er det dog vigtigt, at man er velinformeret, fortæller Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

Det skyldes først og fremmest, af vaccinen slet ikke er godkendt til tredje stik.

Sundhedsstyrelsen forventer dog, at det vil forløbe smertefrit.

- De her patienter har ikke haft så god respons som os andre på deres primære vaccination, og derfor forventer vi ikke, at der vil være sikkerhedsproblemer, sagde hun 30. august i forbindelse med anbefalingen af tredje stik.