Samfund

Arbejdsretten til sygeplejersker: Stop de daglige småstrejker

Strejkerne er begyndt efter at den officielle strejke blev afblæst i slutningen af august.

En time om dagen har sygeplejersker på flere af landets sygehuse nedlagt arbejdet for at vise deres utilfredshed.

Men de daglige småstrejker er i strid med overenskomsten, og derfor har Arbejdsretten torsdag beordret sygeplejerskerne til at droppe arbejdsnedlæggelserne.

Samtidig har Arbejdsretten skudt en afgørelse om en potentiel bod på op mod 86 kroner om dagen til hjørne.

Der er brug for yderligere afklaring, inden man vil tage stilling til den del af sagen, lyder det fra Arbejdsretten.

Strejker over lovindgreb

Strejkerne kom, efter at Folketinget med et lovindgreb 27. august afsluttede den store strejke, der havde været i gang siden midten af juni.

Den ti uger lange strejke blev orkesteret af sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd (DSR), mens de nye strejker har været styret af de sure sygeplejersker selv.

Et af de steder, hvor sygeplejersker har vist deres utilfredshed, er ved Rigshospitalet i København.

Mandag deltog mellem 50 og 100 sygeplejersker i et såkaldt fagligt møde ude foran sygehuset mellem klokken 8 og 9. Ifølge DR deltog cirka 35 sygeplejersker i en lignende strejke ude foran Aalborg Universitetshospital.

Efterfølgende genoptog de strejkende sygeplejersker arbejdet, men det samme er sket tirsdag og onsdag.

Ekstra bod er ikke afgjort

Det er Danske Regioner, der har indbragt de strejkende sygeplejersker for Arbejdsretten.

Som reglerne er, kan sygeplejersker, der deltager i de overenskomststridige strejker, blive trukket 56 kroner i timen som bod. Arbejdsretten kunne dog have hævet boden til 86 kroner, men det har Arbejdsretten valgt ikke at tage stilling til i denne omgang.

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad der gør, at Arbejdsretten i dag har valgt at udskyde den del af det. Jeg synes, det er positivt, og nu er der en lejlighed til dialog, siger formanden for DSR, Grete Christensen, til TV 2.

Fordi strejkerne ikke er styret af DSR, kan fagforeningen dog ikke gøre andet end at videreformidle Arbejdsrettens afgørelse til sine medlemmer. Det vil nu ske, oplyser Grete Christensen til TV 2.