Forskning afliver myter om ældre på arbejdsmarkedet
Fordomme, som eksempelvis at seniorer er sløvere, mindre nytænkende og har flere sygedage end andre medarbejdere, er ikke rigtige, lyder det.
Hver femte virksomhed erkender i en ny undersøgelse, at de frasorterer ansøgere på baggrund af alder, på trods af at det strider mod loven.
Men faktisk viser forskning, at der slet ikke er nogen sammenhæng mellem alder og performance.
Det er en myte, som er blevet skabt på arbejdsmarkedet.
Morten Ballisager er direktør i konsulenthuset Ballisager, som har lavet den nye undersøgelse, og han fortæller, at myten florerer i de danske virksomheder.
- Det er ikke sådan, at du ud fra en bestemt alder har en bestemt adfærd. Det er, fordi vi tror, at højere alder er forbundet med, at man bliver sløv og knap så nytænkende.
- I virksomhederne er der et stort tema, som hedder "forandringsparathed" og "lære nyt hele tiden". Og der clasher den her myte om seniorerne, siger han.
Går hårdest ud over seniorer
I undersøgelsen erkender 19 procent af virksomhederne, at de frasorterer ansøgere ud fra alder.
Værst står det til blandt private virksomheder, hvor 22 procent svarer, at de har afvist ansøgere på baggrund af deres alder.
Resultaterne viser også, at diskriminationen går hårdest ud over seniorerne.
Det overrasker ikke Palle Smed, der er direktør hos Faglige Seniorer. Det er nemlig noget, de hører jævnligt fra seniorer.
- Jeg bliver vred på deres vegne. Først og fremmest fordi det er spild af ressourcer at sidde og skrive så mange ansøgninger. Men også fordi arbejdsgiverne går glip af noget, siger han.
Palle Smed mener ikke, det giver mening at frasortere seniorer, når man rekrutterer medarbejdere, for ifølge ham kan ældre medarbejdere bidrage med en anden stabilitet og loyalitet end yngre medarbejdere.
Myter går stik imod forskning
En af dem, som har forsket i netop aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, er Aske Juul Lassen, som er lektor på Københavns Universitet.
Han fortæller, at der er bestemte myter om seniorer, som er særligt udbredte. Det kan eksempelvis være fordomme, som at seniorer er langsomme, mindre effektive og har flere sygedage end andre medarbejdere.
- Det er fordomme, som simpelthen ikke passer, lyder det fra Aske Juul Lassen.
Stik modsat viser den forskning, der er på området, at seniorer på arbejdsmarkedet bidrager med meget og er en god erfaren arbejdskraft.
En forklaring, på at myter om seniorer går stik imod forskningen, kan ifølge Aske Juul Lassen bunde i, at ældre generationer tidligere har været anderledes og eksempelvis har været tidligere pensionsklar, end ældre generationer er i dag.
- Hvis man lukker øjnene og forestiller sig en senior på arbejdsmarkedet, tror jeg, at mange af os forestiller os nogen fra vores forældres eller bedsteforældres generation. siger han.
Han fortæller, at der ofte er tale om implicitte måder at diskriminere på, hvor folk ikke altid er helt bevidste om, at de gør det.
Det kan for eksempel være, når folk siger "her aldersdiskriminerer vi ikke. Men hvis man er over 65 år, ansætter vi ikke så gerne",
Forskellige slags medarbejdere skaber dynamik
Hos virksomheden Norriq er hver fjerde medarbejder 55 år eller ældre, og netop disse medarbejdere udgør en stor værdi for virksomheden. Det fortæller HR-chef hos Norriq Mille Lund Jensen.
- Det er egentlig meget enkelt: der er få ting her i livet, man bliver dårligere til af at have gjort det i lang tid og mange år, siger hun.
Virksomhedens filosofi går på, at diversitet er vigtigt, og at kombinationen mellem seniorers faglige kompetencer og ny viden fra nyuddannede fungerer.
Det skaber ifølge HR-chefen en harmoni, som er værdifuld.
En af Norriqs medarbejdere er 64-årige Morten Vinter Pedersen, som er nyansat. Han blev headhuntet af Norriq, mens han arbejdede i en anden virksomhed.
Morten Vinter Pedersen blev på intet tidspunkt spurgt om sin alder, men han nævnte det selv under en af samtalerne.
Dels fordi han gerne ville sikre sig, at Norriq vidste, "hvad de bød ind på", og dels fordi han vil have en work/life-balance, hvor han arbejder 30 timer om ugen.
- Jeg solgte mig på den viden, erfaring og kompetencer, jeg kan byde ind med. Jeg har været i den her branche i over 20 år, så jeg kender rigtig mange typer af virksomheder, fortæller han.
Morten Vinter Pedersen har tidligere oplevet, at alder kan være en udfordring i jobsøgningen, og til jobsøgende seniorer har han et råd:
- Tro på det. Vi har noget at byde ind med, når vi er 55+. Ræk ud til dem, man kender i branchen, for de fleste vil faktisk gerne hjælpe, lyder det fra Morten Vinter Pedersen.