Nyuddannet fremlĂŠgger sit budget efter regeringens nye udspil: - Det er et voldsomt fald

IfÞlge statsminister Mette Frederiksen er der behov for at aflive en myte om, at det skal vÊre lystbetonet at gÄ pÄ arbejde.

Regeringen har pÄ et pressemÞde tirsdag prÊsenteret sit reformudspil, hvor de foreslÄr at sÊnke dagpengesatsen for unge uden bÞrn.

I dag fÄr nyuddannede dimittender under 30 Är, som ikke er forsÞrgere, 13.815 kroner i dagpenge om mÄneden. Det belÞb vil regeringen sÊnke til 9500 kroner.

Det er et voldsomt fald

Sille Katrine Tzouras, nyuddannet

Samtidig foreslÄr regeringen, at dimittendernes ordinÊre dagpengeperiode reduceres fra to til et Är.

Stramt budget bliver strammere

Hvis regeringen lykkes med at sÊnke dagpengesatsen for dimittender, vil det fÄ betydning for folk som Sille Katrine Tzouras.

Hun er 26 Är og afsluttede sin kandidat i klassisk arkÊologi pÄ Aarhus Universitet i juli.

Hvad er dimittendsatsen?

Som reglerne er nu, kan man som nyuddannet blive berettiget til en sĂŠrlig dimittendsats for dagpenge pĂ„ 13.815 kroner svarende til 71,5 procent af den hĂžjeste dagpengesats. Regeringen foreslĂ„r, at det belĂžb sĂŠnkes til 9500 kroner.

Er man forsĂžrger, er man berettiget til 15.844 kroner – altsĂ„ 82 procent af hĂžjeste dagpengesats.

Den fulde dagpengesats kan fÞrst opnÄs mindst seks mÄneder efter endt uddannelse.

Samtidig skal man have fÄet indberettet lÞn for tre mÄneder.

I dag er hun pÄ dagpenge, og Êndringen vil have stor indvirkning pÄ hendes Þkonomi, fortÊller hun.

- Det er et voldsomt fald, og det gÞr, at jeg ender med at fÄ omkring 7200 udbetalt, hvilket cirka er det samme, som jeg fik som studerende med SU og studiejob, siger Sille Katrine Tzouras og fortsÊtter:

- Jeg mister 2500 kroner om mÄneden efter skat, hvilket er utrolig meget.

Tabellen nedenfor viser Sille Katrine Tzouras' budget som studerende, hendes budget som dagpengemodtager lige nu – og som dagpengemodtager ifþlge regeringens reformudspil.

Hun understreger, at det ikke er muligt for hende at klare sig med den samme indtÊgt som fÊrdiguddannet, som hun levede af som studerende. Her var det nemlig muligt at bo pÄ kollegie og fÄ rabatter pÄ blandt andet fagforening, a-kasse, togrejser og kulturoplevelser.

- Nu er alle ens udgifter steget. Min mand er stadig pÄ SU, og vi kommer til at mangle utrolig mange penge. Vi bliver nÞdt til at skÊre i madbudgettet og i fornÞjelser, selvom det allerede er stramt i forvejen, siger Sille Katrine Tzouras.

Lystbetonet at gÄ pÄ arbejde

I sidste uge inviterede beskÊftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger for at komme en akut mangel pÄ arbejdskraft i nogle brancher til livs.

Det var pÄ den baggrund, at regeringen i dag pÄ et pressemÞde prÊsenterede deres reformudspil, der gÄr under navnet 'Danmark kan mere 1'.

Her fortalte statsministeren Mette Frederiksen (S), at der er behov for at aflive en myte, der er opstÄet i Danmark om, at det skal vÊre lystbetonet at gÄ pÄ arbejde.

- Det er dejligt, at det er det engang i mellem, men det er ikke et kollektiv, hvor nogen kan forbeholde sig kontrakten til at bidrage engang i mellem, sagde Mette Frederiksen.

- Det kan vi ikke forsvare, nÄr vi har et erhvervsliv, der stÄr og skriger pÄ arbejdskraft.

Man skal jo finde det arbejde, man gerne vil have

Sille Katrine Tzouras, nyuddannet

Vil ikke gÄ deprimeret pÄ arbejde

Sille Katrine Tzouras erkender, at hun isĂŠr i starten var meget snĂŠver i sin jobsĂžgning og fravalgte flere tilgĂŠngelige jobs.

- I starten sĂžgte jeg kun de jobs, der passede til min uddannelse, men jobcentret guidede mig til at sĂžge andre steder, og jeg har eksempelvis sĂžgt vikarjobs som pĂŠdagog i bĂžrnehaver, selvom det intet har at gĂžre med min uddannelse, fortĂŠller Sille Katrine Tzouras.

Hun er dog uenig med statsministeren i, at det ikke er vigtigt at have lyst til at gÄ pÄ arbejde.

- Jeg har ikke lyst til at gÄ deprimeret pÄ arbejde. Man skal ikke bare vÊlge et arbejde for at have et arbejde. Jeg kunne for eksempel aldrig se mig selv som natarbejder, og det ville vÊre tarveligt af mig at sÞge det job og sÄ sige op efter en mÄned, siger Sille Katrine Tzouras.

Tvivler pÄ effektiviteten af udspillet

En lavere dimittendsats for unge er dog ikke den eneste Êndring pÄ dagpengeomrÄdet.

I reformudspillet bliver der lagt op til, at dagpengemodtagere, der kommer fra beskÊftigelse, skal kunne fÄ op til 24.500 kroner om mÄneden de fÞrste tre mÄneder. Det svarer til en forhÞjelse pÄ cirka 5000 kroner om mÄneden.

Sille Katrine Tzouras er ikke begejstret for forslaget.

- Regeringen vÊlger at give 5000 ekstra til dem, der har arbejdet. Jeg har studeret i seks Är. Det er ogsÄ et fuldtidsarbejde, men jeg bliver straffet for det, siger Sille Katrine Tzouras.

Hun anerkender, at reformudspillet mÄske kan fÄ dagpengemodtagere til at tÊnke sig lidt mere om, inden de fravÊlger at sende en ansÞgning til et job.

Men samtidig tvivler hun pÄ, at udspillet vil gÞre, at hun selv kommer hurtigere i arbejde.

- Man bliver da nÞdt til at overveje, om man bare skal gÄ ned i Netto og sÞge et arbejde. Men jeg tror ikke, at jeg vil komme hurtigere ud pÄ arbejdsmarkedet. Man skal jo finde det arbejde, man gerne vil have, siger Sille Katrine Tzouras.