Coronavirus

- Ingen aktuelle planer om dansk vaccineudbud, siger ministerium

Regeringen satser på Bavarian Nordics coronavaccine frem for et udbud om en dansk vaccineproduktion.

Undersøgelsen af, om der er interesse for at producere en coronavaccine på dansk jord, er slut. Og næste skridt i processen ligger ikke lige om hjørnet.

Det skriver mediet MedWatch.

Årsagen er regeringens beslutning om at støtte det danske selskab Bavarian Nordics mulige coronavaccine med 800 millioner kroner.

Markedsundersøgelsen blev sat i værk for at finde ud af, om der er grundlag for at starte et udbud om indkøb af vacciner produceret i Danmark. Det oplyser Erhvervsministeriet til TV 2 i en mail.

- Samlet set er vurderingen, at den bedste måde at understøtte fremtidig vaccineproduktion i Danmark er ved at støtte udviklingen af Bavarian Nordics vaccine-kandidat. På den baggrund er der ikke aktuelt planer om et udbud, skriver Erhvervsministeriet til TV 2.

TV 2 ville gerne have spurgt erhvervsminister Simon Kollerup (S), om det betyder, at ønsket om en vaccinefabrik på dansk jord er skudt til hjørne, men det har ikke været muligt at få et interview.

Seks virksomheder i spil

Ministeriets vurdering er lavet på baggrund af en markedsundersøgelse, som Statens Serum Institut (SSI) gennemførte i maj. På den måde skulle man finde ud af, hvem der var interesserede i og i stand til at producere en coronavaccine på dansk grund.

MedWatch skriver, at der var seks mulige bejlere til udbuddet: AJ Vaccines, AGC Biologics, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi og så Bavarian Nordic.

Chefen hos saudiarabiske AJ Vaccines, Jesper Helmuth Larsen, ser vaccinevirksomhedens rolle i et eventuelt dansk udbud som udspillet.

- Globalt set kommer udbud, når de kommer, og nogle gange bliver de aflyst, hvis behovet pludselig ikke er til stede længere. Det lever vi med. På den måde er rønnebærrene ikke sure, for det er den verden, vi lever i, siger han til MedWatch.

- Rettidig omhu

Målet med et udbud var at få en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kunne producere vacciner til staten, og gerne gøre det fra 2022.

Da markedsundersøgelsen blev sat i gang i april, var statsminister Mette Frederiksens (S) argument, at en dansk vaccineproduktion var "rettidig omhu". Både i forbindelse med den igangværende coronapandemi, men også set i et større perspektiv.

- Det handler både om covid-19 og om, at vi potentielt kigger ind i en helt ny form for vaccineteknologi og -produktion, som både har store menneskelige muligheder, men altså også kommercielle, lød det fra Mette Frederiksen.

Støtte til test i 210 personer

Regeringens strategi om at støtte udviklingen af Bavarian Nordics vaccine mod coronavirus er af den mere langsigtede slags.

Vaccinen bliver lige nu testet i fase to i to centre i Tyskland, hvor op til 210 mennesker skal stikkes med doser fra Bavarian Nordic.

Og holdet bag vaccinen er fortrøsningsfulde: Blandt de frivillige målte forskere i det første studie antistofniveauer, som var op til 12 gange højere end dem, der er målt i tidligere covid-19-patienter.

Hvis udviklingen lykkes, betales den danske stat tilbage i form af vacciner og royalties, ligesom staten også kan modtage en fortjeneste, hvis vaccinen bliver en kommerciel succes.

Derudover forventer Sundhedsministeriet, at dele af produktionen af vaccinen vil finde sted i Danmark.