Minister om knoglebrud hos danske høns: - Det skal vi have stoppet

Store æg presser hønsenes krop til bristepunktet, og det forårsager knoglebrud, viser forskning fra Københavns Universitet.

Det pres på æglæggende høns, der forårsager brud på deres brystben, fordi de skal lægge for store æg, skal nu stoppes.

Det siger Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, til TV 2.

Forskning fra Københavns Universitet har vist, at 85 procent af æglæggende høns i Danmark går rundt med brud på brystbenet. Bruddene sker efter alt at dømme, fordi hønsenes krop bliver presset til bristepunktet af "uforholdsmæssigt" store æg, når de skal ud.

- Jeg tror, vi alle sammen har været fulde at forargelse over at høre det her. Vi går i gang med et intensivt arbejde for at få stoppet det her, siger Rasmus Prehn.

Han siger, at det arbejde blandt andet omfatter dialog med de producenter, der leverer de store æg.

- Hvordan kan vi få stoppet det her hurtigst muligt. Det er den dialog, vi skal have med producenterne, så vi kan finde ud af, hvordan vi får det her standset, siger Rasmus Prehn.

Dyrevelfærd skal være i orden

Forbrugerne skal være trygge ved at købe æg, mener han.

- Man skal kunne købe æg i Danmark og være sikker på, at dyrevelfærden er i orden, siger Rasmus Prehn.

Det er professor i fjerkræsygdomme Jens Peter Christensen fra Københavns Universitet, der sammen med adjunkt Ida Thøfner fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab har undersøgt op mod 4800 høns fordelt på 40 flokke.

Næsten 4100 af dem havde brud på brystbenet.

- Det er i den grad et højt antal, og det er også derfor, vi synes, det skal frem i lyset. Det er meget dramatisk, synes vi, har Jens Peter Christensen blandt andet sagt til Ritzau.

DF stiller spørgsmål til minister

Pia Kjærsgaard, dyrevelfærdsordfører hos Dansk Folkeparti (DF), har stillet spørgsmål til Rasmus Prehn i sagen. Hun vil blandt andet have ministeren til at svare på, om dyreværnsloven er blevet overtrådt.

- Fødevareministeren burde være opmærksom på det her problem. Han sidder på det område, og pludselig kommer der sådan et resultat. Det et dybt beklageligt. Det må han selvfølgelig stå til ansvar for, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Hun mener, at det skal have konsekvenser, hvis dyreværnsloven ikke er overholdt.

- Vi har en lov, som skal overholdes, og vi er forpligtede til at passe på vores dyr. Dyrene kan ikke tale og klage selv, og derfor skal vi være meget omhyggelige, når det handler om dyrevelfærd, siger Pia Kjærsgaard.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen, der påviser de mange brud på hønsenes brystben, så kan problemerne skyldes, at hønsene for tidligt kommer i gang med lægge æg.

- Det kan også være, at æggene måske er for store i forhold til, at hønsene er blevet lidt mindre hen over de sidste tyve år, siger Jørgen Nyberg Larsen til Ritzau.

Ifølge sektorchefen vil det være muligt at få hønsene til at lægge æg senere. Og med noget andet foder muligvis også lægge lidt mindre æg.