Variant med alvorlige mutationer på WHO-liste: Lad os se, hvordan den klarer sig mod Delta, siger professor
I fremtiden kan vi se virusvarianter, der vil udfordre vores vacciner i højere grad.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har sat en ny coronavariant på sin overvågningsliste. Den hedder B1621, men har fået navnet Mu-varianten.
Varianten har for alvor fået fat i det sydamerikanske land Colombia, hvor den står for næsten 40 procent af de nye smittetilfælde. Samtidig er den nu registreret i 39 lande.
Årsagen er i høj grad, at varianten indeholder mutationen P681H, der forbindes med hurtigere smittespredning, og E484K og K417N, som kan give resistens over for vaccinerne.
Professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet Mads Albertsen, maner dog til besindighed for nu.
- Det er uvist på nuværende tidspunkt, hvordan mutationerne interagerer med hinanden. Jeg har mine tvivl i forhold til, at den skulle blive rigtig slem, når den ikke på nuværende tidspunkt har spredt sig mere, siger han til TV 2.
Altdominerende Delta
I Danmark har vi registreret knap 40 tilfælde af varianten fra Colombia, der dog ikke har vundet indpas.
Delta-varianten indeholder modsat Mu-varianten ikke nogen kritiske mutationer, men den har vist sig som den mest smitsomme af alle, og siden starten af juli har den været altdominerende i Danmark.
De britiske sundhedsmyndigheder vurderer ikke, at Mu-varianten vil få overtaget i Europa, men ifølge Mads Albertsen mangler vi fortsat vigtige svar.
- For det første har vi endnu ikke set, hvordan den klarer sig i direkte konkurrence med Delta-varianten. Og derudover må vi se, om den viser sig at have resistens over for vaccinerne, siger professoren.
WHO har to observationslister. En for varianter af særlig interesse og en for varianter, der er særligt bekymrende. Mu-varianten har sammen med fire andre særlig interesse, og Delta-varianten vurderes med tre yderligere at være særligt bekymrende.
Listen tæller også Alpha-varianten, der var dominerende i første halvdel af 2021 og er registreret i 190 lande. Ud fra et dansk perspektiv handler det dog kun om Delta.
- Det giver ikke mening at forholde os til andre varianter på Variant of Concern-listen end Delta. Det er den værste variant i verden, så selv hvis vi ser en opblomstring af en af de andre, så er vi forberedt på en værre, så det vil nærmest være kærkomment med en anden – om end det næppe lader sig gøre, siger Mads Albertsen.
Ingen grund til dansk bekymring
Da den smitsomme Alpha-variant gjorde sit indtog i starten af året, hvor vi ikke havde nær så mange vaccinerede som nu, reagerede vi hurtigt med restriktioner og tiltag.
Siden gjorde den endnu mere smitsomme Delta-variant sit indtog i april – men der er ingen grund til bekymring herhjemme, siger Mads Albertsen, for 75 procent af befolkningen er nu vaccineret.
- For os er det vigtigste, at vaccinerne virker, og at vi ikke får for mange indlagte. Grundet de mange vaccinerede er smittespredning simpelthen ikke et problem i Danmark.
Som det er nu, ser vi en til to nye mutationer hver måned. Og selvom virussen vil fortsætte med at mutere i fremtiden, er det næppe noget, der vil få indflydelse på hverdagen, vurderer Mads Albertsen.
- Der kan komme nogle varianter på et senere tidspunkt, der vil udfordre vaccinerne i højere grad, men jeg har svært ved at forestille mig, at der kommer varianter, som helt ignorerer vaccinerne, så vi skal nok klare os, siger Mads Albertsen.