Samfund

"Helt ekstraordinært" mange børn rammes lige nu af luftvejsinfektion

Årsagen kan ifølge en afdelingslæge skyldes, at landet er åbnet igen, eller at der er mindre immunitet blandt børnene.

De seneste knap fire måneder har 1734 børn fået konstateret RS-virus.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse, hvor de kalder det for "helt ekstraordinært mange".

RS-virus er en luftvejsinfektion, som man oftest ser om vinteren, og derfor er det usædvanligt, at så mange børn er blevet syge i sommermånederne.

Læger skal være særligt opmærksomme

Antallet af RS-tilfælde begyndte allerede at udvikle sig tidligt på sommeren, men i de seneste uger er smitten steget kraftigt, og de smittede er primært børn i alderen 1-4 år.

Eksempelvis blev der i sidste uge registreret 510 tilfælde. Det er knap 30 procent af alle de seneste måneders 1734 tilfælde. Og det høje tal skal endda ses i sammenhæng med, at der i dag testet færre patienter for RS-virus end normalt om vinteren.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.

Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning. Det kan resultere i udmattelse, hosten, og at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.  

Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.

Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig normalt fra november til udgangen af april.

I Danmark er det yderst sjældent, at børn dør af RS-virus infektion. Men specielt hos helt små børn, for tidlig fødte børn og børn med hjerte- eller lungelidelser kan forløbet være langvarigt og kræve hjælp til vejrtrækning.

Kilde: Sundhed.dk

Derfor opfordrer afdelingslæge ved SSI Lasse Skafte Vestergaard lægerne til at være særligt opmærksomme på RS-virus samt at sikre sig, at patienterne bliver testet, hvis de har symptomer.

En del helt små børn er indlagt

Stigningen er noget, de kan mærke på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Vi har cirka lige så travlt nu som i de allertravleste vintermåneder, siger overlæge Klaus Birkelund Johansen til Ritzau.

Det er hovedsageligt de helt små børn, som bliver indlagt på afdelingen, og selvom danske børn yderst sjældent dør af virussen, er det stadig alvorligt, når de bliver indlagt, fortæller overlægen.

- Vi ser en del indlagte af de helt små børn mellem nul og seks måneder. Og en del af dem ender med behov for luftvejsstøtte, lyder det.

Ingen restriktioner og mindre immunitet

SSI ved ikke med sikkerhed, hvorfor så mange børn netop nu smittes med RS-virus, men det er en tendens, man også ser i andre lande.

Lasse Skafte Vestergaard har to mulige forklaringer på de høje smittetal.

Det kan være en effekt af, at man for nylig har åbnet landet igen efter nedlukningen, og at der er flere, som rejser.

Men det kan også være, at der lige nu er en mindre immunitet mod RS-virus blandt børn, fordi der var langt færre tilfælde af virussen i den seneste vinter.

- Her så vi et kraftigt fald for både RS-virus og en række andre luftvejsinfektioner på grund af covid-19-restriktionerne og hygiejneforholdsreglerne, siger Lasse Skafte Vestergaard.