Samfund

Efter to redningsrunder står P6 Beat og P8 Jazz igen til at lukke

Socialdemokratiet har tidligere reddet P6 og P8 med begrundelsen, at de udgør ”et helt unikt fagligt miljø”.

Det ser ud til, at faste lyttere af P6 Beat og P8 Jazz mister deres favoritkanal.

Der er nemlig ikke afsat nye penge i regeringens finanslovsudspil for 2022 til at videreføre de to kanaler, der derfor står til at lukke.

Det er jo ikke meningen, at vi skal bestemme, hvad der skal spares

Kasper Sand Kjær, medieordfører for Socialdemokratiet

Tidligere har selvsamme regering ellers reddet P6 og P8, i forbindelse med at DR blev pålagt at spare 420 millioner kroner af sit budget årligt.

Dengang fandt Socialdemokratiet 15 millioner kroner til driften i 2020. Den ekstra bevilling blev igen fundet i forbindelse med finansloven for 2021.

Daværende kulturminister Joy Mogensen (S) sagde dengang, at ”danskerne fortjener et mangfoldigt og stærkt public service-udbud” som forklaring på, hvorfor P6 Beat og P8 Jazz skulle reddes.

Men det ser ikke ud til, at der bliver kastet flere redningskranse efter de to kanaler, hvis man læser regeringens aktuelle forslag til finansloven for 2022, der blev præsenteret tirsdag.

Det er vel at mærke inden, der er blevet forhandlet et nyt medieforlig på plads. Det ventes at ske i efteråret.

DR: Vi har brug for ekstra penge

Hos DR lyder det, at man er nødt til at lukke og slukke P6 Beat og P8 Jazz, medmindre der bliver fundet ekstra penge i forliget til de to musikkanaler.

Vi er fortsat fra DR’s side positive over for at videreføre kanalerne

Henrik Bo Nielsen, DR's direktør for Børn, Unge og Kultur

For med de store besparelser, der allerede er gennemført i DR, er der ikke penge til at videreføre kanalerne, medmindre andre programmer bliver lukket, lyder det.

- Vi er fortsat fra DR’s side positive over for at videreføre kanalerne, hvis der prioriteres finansiering fra politisk side i lighed med i 2020 og 2021, sådan som vi også har udmeldt fra første færd, skriver DR's direktør for Børn, Unge og Kultur, Henrik Bo Nielsen, til TV 2.

Midlertidig løsning

Men det er en helt naturlig udvikling, at P6 Beat og P8 Jazz lukker. Det siger Socialdemokratiets medieordfører Kasper Sand Kjær.

- Da kanalerne blev reddet i 2019 og 2020, stod DR i en ekstraordinær situation, hvor de var blevet pålagt at spare en masse penge. Derfor gik vi ind og lavede en ekstraordinær bevilling, så DR kunne finde ro, siger han til TV 2.

Det var dermed aldrig meningen, at det var en permanent løsning, lyder det.

Tidligere lød det fra daværende kulturminister Joy Mogensen, at P6 Beat og P8 Jazz udgør ”et helt unikt fagligt miljø”. Er det ikke længere end aktuel grund til at bevare kanalerne?

- Det er jo ikke meningen, at vi skal bestemme, hvad der skal spares. DR har fået skåret i deres budget, og så er det deres beslutning, hvad der ikke er råd til. Det er helt centralt, at der er armslængde på det område, siger Kasper Sand Kjær.

Kanaler reddet af støttepartier

De første to gange P6 Beat og P8 Jazz blev reddet, var det med hjælp fra De Radikale, SF og Enhedslisten, der ønskede at bevare kanalerne.

Støttepartierne har også tidligere kritiseret de generelle besparelser af DR og krævet, at regeringen selv finder finansiering til at sløjfe DR-besparelserne - og dermed redder de to kanaler.

Man kan forestille sig, at jeres støttepartier fortsat ønsker at beholde P6 og P8. Hvor stejlt står I på, at de ikke får en ekstrabevilling, så de kan fortsætte?

- Vi har ikke flertal alene, og vi står også foran et nyt medieforlig, og der kan man sagtens forestille sig, at den her diskussion bliver stillet op, og så lytter vi til det, siger Kasper Sand Kjær.

- Men jeg vil være betænkelig med at skulle fortsætte den her enkeltbevilling. Min anbefaling er, at hvis man vil øge DR’s budget, så skal man gøre det med medieaftalen og ikke med ekstrabevilling, siger medieordføreren.