Floor og følelsen af frihed: Nattelivet åbnede for første gang i 18 måneder
Klokken 00.01 måtte natklubberne igen byde danseglade unge indenfor. TV 2 var med, da floor igen blev indtaget.
- Floor, drenge og at være ude til klokken fem.
Svaret kommer prompte fra de tre unge kvinder, der står allerforrest i køen til natklubben Lola på Gothersgade i København.
Spørgsmålet lød på, hvad de tre veninder havde savnet mest i det godt halvandet år, hvor landets natklubber har holdt lukket.
- Jeg har helt klart savnet at være på floor (dansegulvet, red.), især fordi jeg er blevet single for en måned siden, lyder det fra 21-årige Malene Christensen.
Hun arbejder til daglig på fuld tid i Netto, men har taget fri onsdag for at kunne komme ud og nyde nattelivets åbning denne tirsdag.
Veninden Lærke Larsen på 22 er i samme båd.
- Jeg havde kæreste på, da corona startede. Men da jeg blev single, havde klubberne lukket. Så nu skal jeg ind og se, om jeg stadig “har den”, siger Lærke Larsen.
Hun er dog nødt til at være “fornuftig”, da hun skal i skole i morgen på VUC, hvor hun netop er startet, fortæller hun, mens hun og veninderne drikker opvarmningsøl i køen.
Klokken er 23:45, og der er altså 16 minutter til, før at veninderne bliver lukket ind og sat fri på floor.
Klar til Bieber
Indenfor på Lola er det det modsatte af stilhed før stormen, da klokken nærmer sig midnat.
Klubben står renskuret, og gulvene har i halvandet år været aldeles fri for klistrede pletter fra øl og søde drinks.
Der har ikke været hverken flasker på bordene eller højlydt snak over den bastunge musik.
Natklubber over hele landet har været lukket siden 11. marts 2020, hvor Mette Frederiksen annoncerede den nedlukning, der skulle vise sig at blive særdeles langtrukken for netop natklubberne.
Mens bartenderne fylder op i disken, har aftenens dj allerede fyret op for anlægget på det tomme dansegulv.
Rafael De Leon har været DJ i ti år og har glædet sig lige så meget som gæsterne i køen til at fyre op for floor. Under nedlukningen har han fortsat kunne leve af sin musik ved at spille på mindre barer og holde livestreamede dj-sets over nettet.
Han ved, hvilken sang han vil sætte på, når aftenens første gæster træder ind: 2021s superhit ‘Stay’ med The Kid Laroi og Justin Bieber.
Ifølge Jeppe Elbæk, der er manager på Lola, har forberedelserne til aftenen mestendels gået på at købe ind og træne klubbens personale op igen.
Mange natklubber i landet har fyret alt personalet under nedlukningen og står overfor at skulle starte op fra nul. Men Lola, der er en del af Rekom Group, har fastholdt personalet via hjælpepakker og lønkompensation.
Der er ingen coronarestriktioner for nattelivet, ud over at gæster skal have gyldigt coronapas. Der er ingen plexiglas foran bardiskene eller afstandskrav på dansegulvet.
- Jeg tror, at de fleste, der går ud, har taget en beslutning på forhånd om, om man godt tør omgås andre igen, siger Jeppe Elbæk.
Klokken slår 00.01
Da det officielt bliver 1. september, og natklubberne dermed fuldt lovligt kan lukke folk ind igen, viser Malene Christensen, Lærke Larsen og Sofie Hansen coronapas og bevæger sig grinende ind på Lola.
I de halvandet år, der har været lukket for nattelivet, har veninderne været til mange udendørs- og privatfester samt på barer, hvor de har udnyttet, at der - efter deres udsagn - “ikke er nogen regel om, at man ikke må danse på toiletterne”.
Men de tre kvinder føler stadig, at der er noget, som skal indhentes.
- Jeg ved altså ikke engang, hvordan man danser mere, siger 20-årige Sofie Hansen.
Hun blev student i sommer og har ikke kunnet fejre det, sådan som hun allermest drømte om - ude i byen med alle vennerne.
- Der har klart manglet den der vibe, der er på floor, siger veninden Lærke Larsen.
- Vi gider ikke bare at se danse på Tiktok længere, siger hun, mens hun laver arme og torso-bevægelser, som man kender dem fra appen.
Inde på Lola indtager pigerne i imidlertid ikke dansegulvet med det samme.
I stedet sætter de sig ved et hjørnebord, hvor de får selskab af veninden Lerche Schou-Schmidt på 21.
Hun er flyttet hjemmefra under coronanedlukningen, og hun har ærgret sig over, at hun ikke har kunnet nyde friheden som udeboende til at komme så sent hjem, som hun havde lyst til.
Og hun har også savnet én ting: dansegulvet.
- Jeg har ventet laaaang tid på det her. Det er bare ikke det samme at sidde ned på en bar, siger hun.
Følelsen af byen og friheden
De første borde, der fyldes op, er hjørnebordene. Til det ene ankommer der hurtigt isspande med flasker med stjernekastere i.
Der er kø til baren, men ingen har indtaget dansegulvet endnu. Rafael De Leon spiller ‘Side to Side’ med Ariana Grande. Lolas målgruppe er de 18-25-årige, og i aften de fleste af gæsterne i den yngre ende.
I baren står norske Carl Fiane med tre venner. Han er 24 år og studerer på CBS.
- Det er dejligt at mærke pulsen fra byen, og føle at det hele er i live igen. Det har været kedeligt i lang tid, siger han.
Han nyder at være tilbage og drikke med vennerne i baren.
- Det her er den frihed, der har manglet. At man ikke skal tage hjem klokken 02, men at man kan gøre, hvad man har lyst til, siger han Carl Fiane.
Der skal drikkes mod til
Lola har været åbent i 30 minutter, før de første modige dansere indtager dansegulvet, da dj’en spiller ‘Dauda’ med Sivas.
Klubben bliver langsomt fyldt mere op, og de dansende på gulvet står ikke længere så udsat.
For et sted som Lola, der er henvendt til en ung målgruppe, er de vant til, at de nye generationer af 18-årige kommer ind løbende.
Men siden landet har været lukket ned, er der mange unge, der er fyldt 18 uden at kunne fejre det i byen. Og det er man ifølge manager på Lola Jeppe Elbæk forberedt på.
- Her efter corona har vi halvanden årgang, der ikke har prøvet det før, og som lige skal lære, hvad der sker på en natklub. Det er vi vant til at danne rammerne om, siger Jeppe Elbæk.
Om de godt 200 unge på Lola har lært det hurtigt, eller om de kunne det i forvejen, er svært at sige.
Men i hvert er 1. september kun 40 minutter gammel, før der helt officielt er gang i dansegulvet.