GO'

Mor ryster på hovedet over dyre konfirmationer: - Det lyder helt vildt voldsomt

Præster har ikke været gode nok til at prædike mådehold til konfirmanderne, mener en sognepræst.

Dyre biler, der venter foran kirken, konfirmationskjoler til flere tusinde kroner og roser til hele klassen.

Lige nu vrimler det med konfirmander, som endelig får lov til at holde den fest, som for nogens vedkommende er blevet udskudt op til flere gange.

Men prisen for en konfirmation kan hurtigt løbe op i mange penge for forældrene.

En undersøgelse fra Nordea viser, at den gennemsnitlige konfirmation i 2020 kostede 33.440 kroner.

Til det ryster førtidspensionist og alenemor Michaela Poulsen på hovedet.

- Det lyder helt vildt voldsomt. Det ved jeg ikke, hvor jeg skulle finde. Overhovedet ikke, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.

Beløbet har været støt stigende de seneste fem år, og ifølge Nordea er det nærliggende at antage, at beløbet vil være endnu højere i år, da danskerne generelt har brugt flere penge på materielle ting.

Det handler om nærvær, samvær og om at fejre ham

Michaela Poulsen, førtidspensionist

Men når Michaela Poulsens søn Magnus Poulsen næste år skal konfirmeres, forventer hun kun at bruge mellem 5000 og 7000 kroner på dagen.

- Man kan godt holde en god fest for det beløb. Det handler om nærvær, samvær og om at fejre ham. Det kan vi lige så godt, om det koster 30.000 eller 2000 kroner, lyder det.

Har sparet op i 13 år

En af dem, som gerne bruger 30.000 kroner på en konfirmationsfest, er Danni Thyrrestrup, der er sælger og værkfører.

Siden hans børn fik tildelt et cpr-nummer, har han sparet lidt op hver måned til deres konfirmationer, så prisen på konfirmationen har ikke været nogen stor hovedpine. Det har handlet om at give dem en god dag, fortæller han.

- Jeg vil sige, at det er jo kun 192 kroner om måneden i 156 måneder, så har du de første 30.000. Man skal ikke gøre det større, end det er, lyder det.

Han erkender, at det sagtens kan gøres billigere, men for Danni Thyrrestrup, der er far til fem børn, har det været en prioritering. Han hverken ryger eller bor i et dyrt hus, siger han.

Jeg har valgt at give mine børn 15.000 kroner på en konto i konfirmationsgave

Danni Thyrrestrup, sælger og værkfører

Danni Thyrrestrups to ældste børn har selv været med til at bestemme, hvordan deres konfirmationsopsparinger på de omkring 30.000 kroner skulle bruges. Begge fester endte med at koste omkring 15.000 kroner, mens de resterende penge blev brugt til en lidt atypisk gave, fortæller han.

- Nu bliver jeg nok lynchet landet over, men jeg har valgt at give mine børn 15.000 kroner på en konto i konfirmationsgave, og dem har farmand hjulpet med at investere, så nu har de langt højere værdi, lyder det.

Afstemning

Er 33.440 kroner for mange penge at bruge på en konfirmation?

Bør prædike mådehold

Michaela Poulsen er ikke den eneste, der enten ikke vil eller kan lægge 30.000 kroner til en konfirmation.

Hver anden konfirmationsfest i Danmark koster under 20.000 kroner, viser undersøgelsen fra Nordea.

Gennemsnitsbudget i 2020

 

21.300 kroner for festen alt inklusive for 37 deltagere

3.220 kroner for tøj, sko og lignende til hovedpersonen

2.420 kroner for tøj til resten af husstanden

…………………

26.940 kroner

+ 6.500 kroner kostede gaven fra forældrene

…………………

I alt 33.440 kroner

Kilde: Nordea

En af dem, som dog kan genkende, at konfirmationerne har taget et økonomisk nøk op de seneste år, er Mette Gramstrup, der er sognepræst på Vesterbro i København.

- Jeg synes, at der er rigtig meget, man kan gøre for 33.000 kroner, som ville komme fællesskabet til glæde og gavn. Jeg under bestemt konfirmanderne en god fest, men det behøver ikke koste kassen, fortæller hun.

Mette Gramstrup skal konfirmere omkring 80 unge mennesker i september måned. Hun mener ikke, at præster generelt har været gode nok til at tale om mådehold.

Selv taler hun med konfirmanderne om, at man sagtens kan blive fejret godt og have en god dag, uden at det behøver “koste kassen”, som hun siger.

- Jeg snakker meget med konfirmanderne om: ”Lad nu være med at give hinanden en rose. Den står bare og visner. I får så mange andre gaver. Giv de penge til ham, der sælger hus forbi nede foran Brugsen”, forklarer hun.

Til familier, hvor konfirmationen er en stor økonomisk post, stiller kirken lokale til rådighed for 500 kroner, de har lånekonfirmationstøj, og de hjælper familier økonomisk med mindre beløb. Derudover uddeler Dansk Folkehjælp årligt konfirmationshjælp på 2000 kroner til 500 familier.

Ønsker en særlig køretur

For Michaela Poulsens søn, Magnus Poulsen, er det ikke vigtigt at få en stor, dyr fest.

Når han skal konfirmeres næste år, kommer det til at foregå i haven, og menuen kommer blandt andet til at bestå af frikadeller og kartoffelsalat, som de selv laver til gæsterne.

Og det glæder ham.

- Jeg synes, at det er dejligt, fordi man kommer tættere på folk, når man er sammen derhjemme, end man gør, når man bruger så mange penge og kommer på slot, lyder det.

Magnus Poulsen har dog et ønske til dagen:

- Det er jo, at jeg får lov til at køre i en Audi, slutter han.

Se debatten om prisen på konfirmationer i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY