Halvdelen af danske forældre vil vaccinere deres to- til seksårige mod influenza, viser ny måling
Den primære årsag til, at forældre vil vaccinere deres børn, er, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne, viser en ny Megafon-undersøgelse.
Tirsdag kom Sundhedsstyrelsen (SST) med en opsigtsvækkende melding: Forældre bør lade deres børn i alderen to til seks år vaccinere mod influenza.
Styrelsen frygter nemlig, at vi grundet de seneste års coronarestriktioner vil få en hårdere influenza-sæson, end vi har haft tidligere.
Derudover mener styrelsen, at en stor del af alle influenzatilfælde i Danmark vil kunne undgås, hvis de cirka 300.000 børn i aldersgruppen tager imod vaccinen.
- Ved at vaccinere de to- til seksårige forventer vi, at vi kan bremse influenzasmitten markant, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
Ifølge SST er mange forældre skeptiske over for at lade deres børn vaccinere mod sygdommen, men en Megafon-undersøgelse foretaget for TV 2 viser, at kun omkring 30 procent af de danske forældre vil takke nej til tilbuddet.
Blandt de personer, der har svaret, at de er positivt stemte over for at vaccinere deres børn, svarer 67 procent, at de vil gøre det, fordi fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne.
Samtidigt svarer hver anden, at de vil gøre det, fordi det beskytter andre i familien, fordi det vil gøre deres liv mindre besværligt, og fordi de ønsker at udvise samfundssind.
Omvendt svarer 63 procent af dem, der ikke ønsker at vaccinere deres to- til seksårige mod influenza, at det skyldes, at børn sjældent får alvorlige symptomer.
Omkring 50 procent afviser det, fordi de mener, at børn generelt får et bedre immunforsvar af at blive smittet frem for at blive vaccineret, og fordi de ikke mener, at fordelene overvejer ulemperne.
En gruppe, der udgør 16 procent, mener helt generelt, at man bør være varsom i forhold til at modtage vacciner.
Forældre er åbne overfor muligheden
Philipp Haselbach, der er far, siger til TV 2, at han grundet coronarestriktioner godt kan forestille sig, at vi ser ind i en influenza-sæson, der er hårdere end tidligere.
- Jeg vil nok læse noget mere om det, men generelt er jeg åben over for tanken om at vaccinere mit barn. Hvis vi bliver ramt hårdt til vinter, kan jeg godt se, at det er en fordel for alle, hvis børn bliver vaccineret, siger han.
Og Christina Kjeldsen, der er mor til en søn, er ligeledes klar til at vaccinere sit barn. For hende kommer det dog også an på det enkelte barns helbred.
- For mit eget vedkommende har jeg allerede tidligere vaccineret mit barn, fordi han blev meget syg af influenza. Og jeg har ikke nogen betænkeligheder overfor den almindelige influenzavaccine, som jeg også selv har fået flere gange. I forhold til min søn er konsekvenserne ved sygdommen større end vaccinen, siger Christina Kjeldsen.