Coronavirus

Onsdag genåbner landets fire nedlukkede sogne

Bekendtgørelsen for automatisk nedlukning af sogne udløber. Derfor kan fire lukkede sogne onsdag åbne igen.

Siden midten af april har landets kommuner været tvunget til at lukke blandt andet skoler og fritidsaktiviteter i sogne, hvor smitten har nået et vist niveau.

Onsdag udløber den bekendtgørelse, som muliggør den automatiske lukning, dog. Derfor kan landets fire nedlukkede sogne genåbne. Det oplyser Sundhedsministeriet til TV 2.

Aktuelt er der fire sogne, hvor samfundslivet er begrænset af en automatisk nedlukning. Det er Tvis i Holstebro Kommune, Skelund i Mariagerfjord Kommune, Vollsmose i Odense Kommune og Saltum i Jammerbugt Kommune.

Styrelse kan stadig udstede påbud

Sogne skal nedlukke, hvis der er, hvad der svarer til flere end 1000 smittede per 100.000 borgere over syv dage. I perioden skal der også være mindst 20 smittetilfælde, og mindst tre procent af de foretagne prøver skal være positive.

Et sogn genåbner, når alle kriterierne ikke har været opfyldt i syv dage i træk.

Aktuelt har Saltum levet op til de krav i fem dage, mens Vollsmose og Skelund har gjort det i fire dage. Alligevel kan de altså onsdag genåbne.

Er der høj smitte på en skole, vil den dog stadig godt kunne blive lukket ned. Styrelsen for Patientsikkerhed kan nemlig fortsat udstede sådant et påbud.

En bekendtgørelse har samme virkning som en lov. Den er dog ikke vedtaget af Folketinget, men udstedt administrativt af et ministerium.