Taliban i Afghanistan

Ingen garantier fra Pakistan – afghansk flygtningestrøm kan ende i Europa

Pakistan kan ikke tage imod flere flygtninge og understreger i stedet behovet for en international løsning, der sikrer stabilitet i Afghanistan.

Økonomisk hjælp til nabolande mod at de til gengæld tager imod eventuelle afghanske flygtninge er ikke en fair løsning.

Det har været forsøgt før, og det fungerede ikke, siger den pakistanske ambassadør i Danmark, Ahmad Farooq.

- Vi har taget imod afghanske flygtninge siden krigen mod Sovjetunionen. Til at starte med fik vi penge, men det stoppede, og siden har vi selv skulle betale for millioner af flygtninge. Det er hverken fair over for Pakistan eller andre nabolande, siger han til TV 2.

Ambassadøren siger, at de ikke på nuværende tidspunkt ser en flygtningestrøm fra Afghanistan, men at de allerede har mellem tre og fire millioner afghanske flygtninge i landet.

- Vi har haft flygtningene her i mere end 40 år, og der er simpelthen begrænsninger for, hvor mange vi kan huse. Både i forhold til det økonomiske og de øvrige udfordringer, der er ved at have så mange flygtninge i landet, siger Ahmad Farooq.

Han gør det desuden klart, at selvom Pakistan har en lukket og velbevogtet grænse mod Afghanistan, så kan de på ingen måde garantere, at der ikke vil komme en flygtningestrøm via Pakistan til Europa.

Et stabilt og inkluderende Afghanistan

I stedet for at sende penge til lokalområderne, så mener Ahmad Farooq, at det internationale samfund bør arbejde på at skabe stabilitet i landet, så den afghanske befolkning får mulighed for at leve der.

Det arbejde er Pakistan allerede selv i gang med.

- Sammen med en række andre lande forsøger vi at finde en løsning, hvor Taliban får skabt en inkluderende regering, hvor alle fraktioner er repræsenteret. En regering der vil respektere både deres internationale forpligtigelser og befolkningens rettigheder, siger ambassadøren.

Samtidigt understreger han, at hvis det skal lykkes at skabe et stabilt og ikke mindst sikkert Afghanistan, så er det vigtigt, at det bliver et samfund, som får international anerkendelse.

- Taliban er selv kommet med positive meldinger, og lige nu venter vi og ser, om de følger op på det. Men der er større sandsynlighed for, at det lykkedes, hvis internationaler samarbejdspartnere går med i arbejdet, siger Ahmad Farooq og tilføjer;

- Både EU og USA har investeret massivt i landet de seneste år, og hvis vi skal sikre de positive ændringer, der er sket, så er der brug for et fortsat engagement i landet, når evakueringen og etableringen af regeringen er overstået.

Iran kan ikke tage flere

I en udtalelse til TV 2 fra den iranske ambassade i Danmark står der, at landet har registreret omkring 780.000 afghanske flygtninge, men at de anslår, at der er mellem 2,1 og 3,5 millioner uregistrerede afghanske flygtninge i landet.

De skriver desuden, at Iran grundet amerikanske sanktioner og følgerne af coronapandemien vil have svært ved at håndtere en ny flygtningestrøm

- For at minimere den afghanske befolknings lidelser og hjælpe dem til at bygge en bedre fremtid, er det vigtigt at alle internationale indsatser er rettet mod dannelsen af en inkluderende regering i Afghanistan, sikre stabiliteten i landet og beskytte borgernes, inklusiv kvindernes, rettigheder, står der blandt andet.

Hundredetusindevis kan ende på flugt

Op mod en halv million mennesker kan være på flugt fra Afghanistan, inden året er omme. I hvert fald hvis man skal tro de seneste forudsigelser fra FN's flygtningeorganisation, UNHCR.

Mange af de flygtninge vil komme gennem netop Iran, fordi her kan de komme gennem Tyrkiet og videre til Europa.

Tyrkiet er det land i verden, der huser flest flygtninge, og det tæller blandt andet 300.000 afghanere. De bliver dog ikke anerkendt som flygtninge, og bliver de opdaget, så risikerer de at blive smidt ud.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan udtalte i forbindelse med Talibans magtovertagelse i Afghanistan, at Europa ikke skulle regne med noget fra Tyrkiet i denne gang:

- Tyrkiet har ingen pligt eller ansvar til at være Europas flygtninge-varehus, lød det 19. august.