Samfund

Boligejere får penge tilbage - realkreditinstitutter misforstod regler

Nye regler for tinglysning har skabt forvirring.

Næsten 3000 boligejere skal nu have penge tilbage eller kompenseres på anden vis.

Det skriver mediet Finans.

Det drejer sig om kunder fra de to realkreditinstitutter Realkredit Danmark og Jyske Realkredit, som har misforstået et sæt nye tinglysningsregler - og det har medført, at kunder enten har betalt for meget eller mistet lånefordele.

Ifølge Finans gælder det for Realkredit Danmark sammenlagt 2400 kunder, mens det for Jyske Realkredit gælder 331 kunder - ikke nødvendigvis mange, men stadig flovt, hvis man spørger Forbrugerrådet Tænk.

Nye regler for tinglysning

Cheføkonom i Tænk, Morten Bruun Pedersen, udtaler til mediet, at der er tale om en "pinlig sag" for institutterne.

- Tinglysning er en forudsætning for hele realkreditsystemet. Så også for deres egen skyld bør de have hundrede procent styr på det, siger han.

Ændringer i loven for offentlig tinglysning trådte i kraft i 2019, og det er ifølge direktør i Realkredit Danmark, Klaus Kristiansen, det, der har medført fejlen.

- Vi har fundet 200 kunder, der har betalt for meget i tinglysningsafgift. Så er der yderligere 2200 kunder, der kunne have ladet et afgiftspantebrev stå, selv om de havde indfriet deres lån, siger han til Finans.

Det samme oplyser afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh - regelændringen har skabt forvirring. Fejlen gælder nemlig for boligejere, som har lån, der er blevet tinglyst før 2007.

Som det er nu skal boligejerne betale 1,45 procent til staten af det samlede beløb, der er lånt. Et gammelt pantebrev på for eksempel en million kroner tinglyst i boligen, vil dog blive modregnet i det oprindelige beløb til tinglysningen.

Både Realkredit Danmark og Jyske Realkredit er nu i gang med at råde bod på fejlen og vil kontakte de berørte kunder.