Epidemiekspert: Stop hjemsendelser og test af børn
Det er umuligt at stoppe smittespredningen blandt børn, og derfor kan vi lige så godt få det overstået nu, siger Nils Strandberg.
Det skal være slut med hjemsendelser af hele skoleklasser og tests af børn, der ikke har symptomer på coronavirus. I stedet skal vi lade smitten løbe blandt de mindste og håndtere konsekvenserne hen af vejen.
Sådan lyder opfordringen fra Nils Strandberg, som er tidligere direktør for Statens Serum Institut.
- Restriktioner blandt børn tjener intet formål. Delta-varianten er så smittefarlig, at de fleste børn alligevel vil være smittet, inden vi når 2022, siger epidemieksperten til TV 2.
Ikke værre end andre sygdomme
Nils Strandberg peger på særligt to grunde til, at vi lige så godt kan lade smitten rase blandt børnene nu fremfor at forsinke den med restriktioner.
For det første er stort set alle udsatte danskere vaccineret, og dermed er der meget få tilbage, som risikerer et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet, forklarer han.
På nuværende tidspunkt er over 90 procent af befolkningen over 50 år vaccineret.
Derudover viser al forskning, at børn meget sjældent bliver alvorligt syge af coronavirus.
- Coronavirus er ikke værre end alle mulige andre almindelige børnesygdomme. Man sender heller ikke en masse børn hjem, fordi én får skoldkopper. Lad os nu stoppe det, siger Nils Strandberg.
Statens Serum Institut skriver, at 274 børn mellem 0 og 9 år har været indlagt med coronavirus siden pandemiens start. Det svarer til omkring 1 procent af dem, der er registreret smittet.
Stor modstander af tests
Sundhedsstyrelsen har allerede lempet retningslinjerne på landets skoler, således at færre elever skal sendes hjem, hvis der udbryder smitte.
Siden 6. august betragtes et barn kun som nær kontakt, hvis det har været under en meter fra en smittet person i 15 minutter eller mere.
Der er dog stadig en anbefaling, om at ikkevaccinerede børn bliver testet to gange om ugen for at holde øje med smitten.
Det er Nils Strandberg stor modstander af.
- Børn skal kun testes, hvis de har klare symptomer. Og her mener jeg ikke snotnæse og en smule feber. Det er så unødvendigt, siger han.
Det er dog ikke alle, som er enige i den udlægning.
20.000 coronarelaterede indlæggelser
Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, tror også, at børn under 12 år vil blive smittet før eller siden, men i modsætning til Nils Strandberg mener han, at den proces skal forhales.
Ifølge ham kan det nemlig få store konsekvenser, hvis alle restriktioner på skoler og i børneinstitutioner fjernes uden videre.
- Ifølge mine beregninger kommer vi op på omkring 20.000 coronarelaterede hospitalsindlæggelser samlet set i den kommende sæson, hvis vi fjerner alle smittebremser, især blandt børnene, siger han til Berlingske.
Epidemiologien understreger, at det er et pessimistisk bud, men ikke urealistisk.
På nuværende tidspunkt er der 126 indlagte med coronavirus, heraf 19 på intensiv.