Lovindgreb mod strejken er vedtaget
Sygeplejerskestrejken, som har strakt sig over ti uger, slutter lørdag. Regeringsindgrebet skaber stor frustration blandt sygeplejerskerne.
Et flertal i Folketinget har fredag middag vedtaget et lovforslag fra regeringen, som betyder, at sygeplejerskerne på lørdag skal skifte de røde strejke-t-shirts ud med hvide kitler.
Med vedtagelsen bliver det mæglingsforslag, som størstedelen af sygeplejerskerne ellers stemte nej til i juni, ophævet til lov.
Forslaget betyder, at sygeplejerskerne får en lønstigning på 5,02 procent over de næste tre år. Desuden nedsættes der en såkaldt lønstrukturkomité, som skal analysere sygeplejerskernes løn og sammenligne den med andre faggrupper i det offentlige.
Selvom vedtagelsen sætter et punktum for sygeplejerskestrejken, er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke en glad mand.
- Den her situation er rigtig, rigtig ærgerlig, og det er et nederlag for alle. Det er altid et nederlag, når en regering ser sig nødsaget til at bede Folketinget om at gribe ind i en legitim arbejdskonflikt, siger ministeren til TV 2.
Røde partier imod lovindgreb
Strejken har varet ti uger, og onsdag oplyste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at regeringen ville gribe ind i konflikten, fordi sundhedsvæsenet befinder sig i en "uholdbar situation", hvor for mange borgere venter for længe på behandlinger og operationer.
Samme dag vurderede Sundhedsstyrelsen i en statusrapport, at strejken bevirkede et efterslæb på 35.500 udskudte operationer - et tal, der havde udsigt til at vokse uge for uge.
- Vi må nu konstatere, at parterne i den konkrete situation ikke ser en løsning på deres konflikt. Det er derfor regeringens opfattelse, at det er nødvendigt at gribe ind nu, lød det onsdag fra Hummelgaard.
Stort set alle de røde partier er imod lovindgrebet, og regeringen har derfor hovedsageligt måttet finde opbakning hos blå blok.
De partier, som har stemt for lovindgrebet, er udover Socialdemokratiet Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Venstre.
- Jeg synes, vi bliver gjort til grin
Sygeplejerskekonflikten startede 19. juni, hvor cirka 4750 sygeplejersker indledte strejken, fordi arbejdsgiverne, som er Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, ikke kunne blive enige med Dansk Sygeplejeråd efter måneders lønforhandlinger.
I løbet af august er strejken flere gange blevet udvidet til flere sygeplejersker og afdelinger, og efter planen skulle endnu flere sygeplejersker slutte sig til sidst i august og september.
Regeringens indgreb har skabt stor frustration og skuffelse blandt sygeplejerskerne, som ønsker mere i løn. Både onsdag og torsdag var der demonstrationer i blandt andet København.
- Jeg synes, vi bliver gjort til grin. Vi har jo takket nej til den her aftale to gange. Det var netop for at sende et stærkt signal til politikerne og arbejdsgiverne om, at vi er mere værd, sagde Harun Demirtas, som er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR), onsdag til TV 2.
Dansk Sygeplejeråds formand, Grethe Christensen, kalder indgrebet "en kold klud i ansigtet".
Slut med overarbejde
Desuden har flere sygeplejersker, som TV 2 har talt med, sagt, at de fremover vil "arbejde efter reglerne" - med andre ord vil de ikke yde en større indsats, end de er ansat til.
Det gælder blandt andre Eva Madsen, som er operationssygeplejerske på Regionshospitalet Silkeborg. Hun fortæller, at hun jævnligt er nødt til at blive på arbejde i længere tid.
Men det er slut nu.
- Regeringen har med sit indgreb signaleret over for mig, at jeg bare er en ganske almindelig lønmodtager, og at det ikke betyder noget, at jeg leverer noget ekstra. Så det stopper jeg med at gøre nu, siger hun til TV 2.
Sygeplejersker skal afholde ferie
Mens sygeplejerskerne er skuffet, ånder de lettet op i Region Sjælland, hvor i omegnen af 1300 operationer og 3000 andre aftaler er blevet udskudt.
- Det er klart, at det er alvorligt for den patient, der må vente. Typisk venter man jo på en operation, fordi man har behov for den, gerne så hurtigt som muligt. Og derfor er vi også nu i gang med at se på, hvordan planlægningen kan være i forhold til at indhente de operationer, der er efterslæb på, lyder det fra regionrådsformand i regionen Heino Knudsen (S).
Han fortæller, at mange af de sygeplejersker, som genoptager arbejdet efter at have strejket over sommerferien, også skal holde ferie.
Derfor vil det tage lidt længere tid at indhente de udsatte operationer, end det ellers ville have gjort.