Samfund

Sygeplejersker på sørgemarch gennem København: - Jeg blev vred. Og bagefter blev jeg ked af det

Sygeplejerskerne viste deres utilfredshed med en sidste happening i København. Nu vil vi arbejde det, vi er ansat til, og ikke mere, lyder det.

Julie Schou Hansen triller en stor Soundboks på hjul ind på Københavns Hovedbanegård.

Klokken er ti minutter i 11, og på det aftalte mødested – under uret ved spor 7-8 – står cirka 50 mennesker spredt i små grupper. De har overtøj på og hilser på hinanden, klar til hvad der skal ske om blot få minutter.

Julie Schou Hansen finder sin iPhone frem, åbner Spotify og gør sig klar til at trykke play på den aftalte sang, så snart klokken slår 11.

Det er dagen efter, det stod klart, at regeringen stopper den ti uger lange sygeplejekonflikt med et lovindgreb. Lovforslaget baserer sig på den mæglingsskitse, som forligsmanden har foreslået, og som sygeplejerskerne tidligere har stemt nej til, fordi lønstigningen var for lav.

Skulle have været en fejring

De fremmødte på Hovedbanegården er skuffede sygeplejersker, der er mødt op for at vise deres frustration over, at det var sådan, strejken fik sin ende.

De har planlagt en såkaldt flash mob – en offentlig forsamling, hvor en stor gruppe mennesker gør noget overraskende uden varsel.

- Det her skulle jo have været en fejring, siger Julie Schou Hansen, der er udviklingssygeplejerske i Gladsaxe Kommune og en af arrangørerne bag dagens event.

Hun og kollegerne havde planlagt at fejre det med en glad flash mob, når strejken var ovre, og parterne var nået til enighed.

De ville mødes et sted offentligt, sætte en glad sang på og bryde ud i dans.

I stedet har de planlagt, hvad de kalder en sørgemarch, der starter med flash mob'en på Hovedbanegården og går gennem København til Christiansborg.

Hvad indeholder overenskomsten?

Fem procent mere i løn over de kommende tre år

Skitsen, som nu ser ud til at blive gjort til lov, indeholder ikke et afsnit specifikt om lønstigning til sygeplejerskerne. I stedet henvises der til overenskomstforliget fra februar.

Her blev parterne enige om en lønstigning på 5,02 procent de kommende tre år, hvilket altså også sygeplejerskerne nu kan se frem til.

Komité skal se på lønstrukturen i det offentlige

Der gøres ikke op med tjenestemandsreformen fra 1969 i skitsen. Men der nedsættes en komité, der skal se på lønstrukturen i den offentlige sektor.

Introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejersker

Der nedsættes en fælles arbejdsgruppe, som skal sikre et introduktionsforløb for nyuddannede sygeplejerske, når der ansættes i regionerne.

Arbejdet forventes afsluttet senest 1. juli 2022.

Kilde: Forligsmanden.

Om lidt bliver her stille

Klokken 11 tænder Julie Schou Hansen for Soundboksen og trykker play.

- Om lidt bliver her stille, om lidt er det forbi, lyder Kim Larsens klassiker på anlægget.

De omkring 50 samlede sygeplejersker synger med på sangen, mens de tager deres overtøj af, så den røde t-shirt, der er blevet synonym med sygeplejerskernes kamp de seneste ti uger, kommer til syne.

De holder i hånd og svajer fra side til side, inden sangen toner ud, og deres svajen afbrydes af kampråb og næver i vejret.

- Hvad vil vi ha’?

- Li-ge-løn!

- Hvornår vil vi ha’ det?

- Li-ge nu!

De fremmødte får udleveret sorte sørgebind af stof til at binde om armen, inden gruppen begynder den halvanden kilometer lange march til Christiansborg Slotsplads.

Jeg blev vred, fordi jeg ikke føler, vi er blevet hørt

Kristine Andersen, sygeplejerske

- Mer' i løn!

For 39-årige Kristine Andersen handler dagens march mest af alt om at udtrykke overfor politikerne, hvor ked af det hun er.

Det fortæller sygeplejersken på ruten, hvor hun går arm i arm med sine kolleger fra Rigshospitalet i regnvejr.

- Jeg er virkelig ked af det på mine egne og mit fags vegne. Vi har virkelig prøvet at kæmpe for vores fag, men vi er ikke blevet hørt, siger hun til TV 2.

Kristine Andersen fortæller, at den første følelse, hun fik, da regeringen annoncerede indgrebet, var vrede.

- Jeg føler ikke, at vi er blevet hørt. Og bagefter blev jeg ked af det, fordi vi har brugt ti uger til ingen verdens nytte, siger hun.

Optoget går forbi Tivoli, ned til Rådhuspladsen og videre ned på Strøget. På vejen får sygeplejerskerne opbakning fra forbipasserende i form af dyt fra biler og vink inde fra butiksvinduer.

- Mer' i løn!, råber en håndværker fra et stillads, mens han vinker ned til flokken.

Hvad skal den nye lønkomité?

Den lønkomité, der nedsættes, hvis regeringen kommer igennem med sit lovforslag, skal: 

  • Undersøge lønskævheder i den offentlige sektor 
  • Undersøge konsekvenserne, hvis man ændrer lønstrukturerne 
  • Fremlægge forskellige muligheder for ændringer i lønningerne i den offentlige sektor

Det er folks følelser

Arrangør Julie Schou Hansen går forrest med sin megafon.

Undervejs på ruten starter hun flere kampråb i pauserne fra sangene på Soundboksen – Elton Johns ’I’m Still Standing’ og Queens ’We Are the Champions’.

Ifølge Julie Schou Hansen har man valgt at lade følelserne tale og kalde dagens march for en sørgemarch, fordi det for mange handler om netop det – følelser.

- Det her er ikke bare politik, det er enormt følelsesladet for mange. Der er mange, der bliver ramt på de følelser, de har knyttet til deres arbejde og deres faglighed, siger hun.

Julie Schou Hansen havde også selv en følelsesladet reaktion, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tonede frem på skærmen aftenen før og varslede regeringens indgreb.

- Jeg blev megavred. Jeg var lige ved at begynde at græde af ren frustration, da jeg skulle fortælle det til min mand, siger hun.

- Det her er bare ikke fair. Det er ikke fair at sige, at vi er uundværlige, men at man samtidig ikke vil betale det, det koster.

Der bliver længere til et "ja"

Efter godt 20 minutters gang når flokken frem til Christiansborg Slotsplads, hvor en lille gruppe sygeplejerskekolleger står klar under en pavillon med skilte og regnslag.

Sygeplejerskerne stiller sig tæt sammen og hører ’Om lidt bliver her stille’ igen, mens de skruer godt op.

Trine Hansen står i en lille klynge med kollegerne fra neonatalafdelingen på Rigshospitalet.

- Jeg er her fordi, jeg er så skuffet over, at den danske model jo tydeligvis ikke virker. Vi havde jo frygtet, det ville ende sådan her, men jeg står med en følelse af afmagt, siger Trine Hansen.

Ifølge hende føler både hun og hendes kolleger sig ”helt til grin” efter ti ugers strejke. Men hun er stolt af, at strejken har været med til at starte en større snak om ligeløn.

- Vi skal huske på, at selvom vi er skuffede nu, så tror jeg, folk har fået øjnene op for problemet og lært noget om det, der skete i 1969 (vedtagelsen af tjenestemandsreformen, red.), siger hun.

Vi arbejder det, vi er ansat til. Ikke mere end det

Trine Hansen, sygeplejerske

Ifølge hende vil konfliktens afslutning have betydning for, hvordan hun går til sit arbejde i fremtiden.

- Jeg tror, vi alle kommer til at tænke mere over, at vi nu arbejder det, vi er ansat til. Ikke mere end det, siger Trine Hansen.

Samme følelse har Lin Kirkmann, der arbejder på et plejehjem i Gentofte Kommune.

- Jeg stillede op som en del af coronakorpset lige med det samme, da det var nødvendigt. Men jeg tror, der bliver lidt længere til et ”ja” fra mig nu, siger Lin Kirkmann.

Oppe fra pavillonen bliver der delt en besked om, at der er adgang til Folketingssalens tilskuerrækker for dem, der vil ind og overvære debatten om lovforslaget.

Noget, flere takker ja til og går ind på Borgen.

En af dem er Julie Schou Hansen.

- Nu fylder vi rækkerne op med røde trøjer, så de kan se, hvem de laver indgreb overfor, siger Julie Schou Hansen.

Efter dagens event står hun tilbage med særligt ét spørgsmål.

- Giver det egentlig mening for os at strejke som sygeplejersker?, spørger Julie Schou Hansen og tilføjer:

- Det gør det jo nok ikke, men jeg aner ikke, hvad vi ellers skal gøre.